Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Ja..akkkor már meg van hogy került képbe anno...:)

bmejdz9nu

[#finom] Ez a "fordított szervó tervezés" nagyon tetszik... mert ez így van...

Én sem a "boltban" veszek mindent előírásoknak megfelelően... max. össze-vissza veszek mindent, hogy legyen mihez nyúlni ha kell...
Ezért van itthon kb. 40 db szervómotor... :) és "egyebek"... és ha "kialakul" valami akkor a "felesleget" majd eladom alapon...
Addíg is biztosítottam a lehetőséget a tesztelésekhez... de ez nem a legolcsóbb megoldás...

svejk

Az, hogy egy frekiváltót rábírunk arra hogy forgassa a motort még nem jelent semmit..
Egy frekiváltónál is van 200-1000 opció melyhez nem sok gőzünk van.
Attól hogy itt üresen pörgetgetném az asztalon abból lehet nem sokat tanulnák. Talán ha lenne egy komlett behangolt működő rendszer és azt elkezdeni "elrontani".. többet segítene a megértésben.

bmejdz9nu

Ha a Tied már menne... akkor több reményem lenne...  
Ha AC szervóra "fanyalodnék" akkkor is komplett venném motorral és supportal... mert meghaladja a képességeimet...

De... Szerintem a DC szervó és AC szervó között nincs olyan nagy különbség a végeredményben...  
A DC-t pedíg be tudom állítani magam... itt Sopronban külső (és bizonytalan) segítség nélkül... Azaz nem szeretem a kiszolgáltatotságot...:)

bmejdz9nu

Hát igen... De talán nem reménytelen...
A frekiváltónál valóban az egytizedét (sem) használjuk ki... talán nem is szükséges nekünk?... (pl. Danfoss :)
Valahol ez így lehet az AC szervóvezérlővel is...
De persze még "rálapátolva" a PID szabályzással és encoder "mizzériával"... Hű...

4um5b65d

Légyszíves nézze meg egy elektronikához jobban értő mester, hogy amit ide pottyantottam rajzot az  összeilleszthető e Svejk kolléga #6333 linkjében foglaltakkal. Ez egy Mitutoyo lineár-enkóder belső felépítés vázlata. Az egyik fotoelem pár csak egy referenciajelző, az nem érdekes ha nem működik. Műszeresen mérve +/- 0,27 V-ot mutat az eszköz a kimeneteken... Bocsi a nagy képért,de muszáj volt a részletek miatt.  

http://kepfeltoltes.hu/080901/000_0874_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Nagy kép itt !!!

svejk

Megvan!!

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Motor%20m%e9retez%e9s/motor%20m%e9retez%e9s.pdf" TARGET=_fnew>Motor méretezés

egy kicsit azért át kell nyálazni...

bmejdz9nu

Ekkorát ne rakjál be... szétesik az egész topik... max.800-900 pixel széles képet...:) Javítottam.

bmejdz9nu

Érthető, magyar, hobbysta nyelvre :) Ha már Tibor nem teszi...

4um5b65d

Köszi , csak tudni szerettem volna, hogy meg tudod e oldani a problémát....de látom megy ez neked [#vigyor2]

svejk

ha közvetlen azzal nem is de szabványos A/B inkrementális encodernek néz ki, bár még azért kell hozzá egy pár cucc mert ez csak az ptoelektronokai rész.
Mit is szeretnél alapvetően csinálni vele?

svejk

Egyenlőre jó kiindulási alap lesz, és rajzokkal illusztrálva van..

svejk

Majd a végén megkérjük Tibor45-öt hogy lektorálja, persze csak ha lesz mit :))

bmejdz9nu

[#smile] Ilyen egy moderátor élete... [#nevetes1] ... még nyelvtani hibákat is szoktam javítgatni... szebbek legyünk alapon :)

4um5b65d

Be szeretnék üzemelni 2db mérőlécet és felrakni valamelyik hagyományos gépemre...De csak az lenne a cél,hogy kapjak a kimeneten két logikai jelet (DIR/STEP) amit majd a számlálóra küldök. A számlálót már meg tudom oldani, az nem gond.