Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Valahogy Én ezt úgy fogalmazom meg, hogy a csöves az emberre van készitve egy szuper ic-s vagy tranzisztoros pedig a mérésekre.

x4rhew5r3

Részben van igazad, mert ha azt látom az adatai között, hogy 15kHz a -3dB-s pont és 5% a torzítás, akkor meg se nézem.

HJózsi

A motor összehasonlítás jó akár csak tapasztalatszerzésre is, nem baj az hogy nem egyformák, legalább látszik a különbség a jobb a jó és a megfelelő között ;) , kis terhelés...
A kész rendszernél ugyanúgy jó, csak ott ahogy Tibor45 írta a lényeget, az eredő mechanikai időállandó meghatározásában segít, no meg számos következtetés levonásában, hogy mit milyen irányban kellene változtatni, hogy jobb legyen (vagy így már jó), de ezt már Tibor tudja majd megválaszolni, ha vállalja az " ész osztást" ;D a talin ... [#vigyor2] nekem alíg van tapasztalatom, csak már dereng valami... [#lama]

svejk

Az a baj, hogy vissza fogunk kanyarodni a sokadszori vitánkhoz...Egyszerűen képtelenek vagyunk egy más alaptéziseit elfogadni..

Te azt mondod:
 hogy van egy motor azt úgy kell illeszteni a rendszerhez hogy abból a legnagyobb dinamikát lehessen kihozni, még akár a maximális sebesség rovására is.

Én azt mondom:
 van egy motorom meg egy mechanikám amire kítűzök egy adott sebességet, aztán a végső teszteknél a dinamikát majd inkább korlátozom a vezérlő szoftver gyorsulás adataival annyira hogy biztonságosan tudjak dolgozni.
(ha nagyon nem akar jó lenni cserélek nagyobb motorra mert az a legolcsóbb láncszem, hatásfok hobbynál nem nagyon számít)

Persze vannak feladatok amiket bizonyos dinamika alatt nem lehet elvégezni, (lásd. azt az esztergához való maró feltétedet)  

És persze vannak feladatok amiket bizonyos sebesség alatt nem érdemes csinálni.
pl. egy plazmavágó vagy nagyméretű faipari gép.

HJózsi

Lehet is kapni sokfélét, előerősítőt is , meg fejhallgató erősítőt is csöveset... aranyárban ( gyönyörű kivitel ) ... még kittet is ...  
ez valóban OFF ...

svejk

Igen, hogy ha a zenei élményt akarod kihozni az erősítőből. De lehet csak egy egyszerű kihangosításra akarod használni..
Túlmenően azon hogy Te itt több dekádnyi eltérést említettél, de talán  motorok közt nincs 100 szoros eltérés..

x4rhew5r3

Egy utolsó OFF, aztán részemről tényleg vége a hifi-nek:)
Ha valaki foglalkozott mostanában D class erősítővel, kérem magánban üzenjen.

svejk

Köszönjük!
Nem köpködés csak észrevétel...
Sajnos az általános problémán ez nem segít mert step/dir kimenete van, tehát egy már meglevő vezérlőhöz melynek  inkrement A/B bemenete van nem használható.
A nagy dolog Tibor45-ében az hogy az a szabványos A-B kimenettel rendelkezik így bármilyen vezérlő elé beköthető.  

Szedlay Pál

Svejk!

Azt hiszem TE kérdezted egy héttel ezelött, hogyan lehet kiszámolni az össz "J"-t.
Tibor45 egyszer már leírta nekem itt.
Tehát újra ide írom hátha valaki számolni akar vele géptervezéskor dinamika számításkor.

orsó-anya hajtás:  
J=m*(h/6.28)*(h/6.28) ahol:  
J: a hajtástípus tehetelenségi nyomatéka  
m: mozgatott össztömeg (kocsi+teher)  
h: menetemelkedés  
A golyósorsónak még külön van J-je, de  
annak gondolom ismered a képletét.  
A kettő összege a teljes J a hajtott tengelyre  
vonatkoztatva.  

svejk

sajnos ha nem egyformák csak esetleg karakterisztikákat tudsz felvenni, illetve meg tudod mérésekkel állapítani azt hogy az adott körülmények közt mennyi az időállandója.
ha nem tudsz semmit a motoról akkor egy mért időállandó sem mond sokat mert nem tudod mik a határai a motornak, lehet egy sokkal alacsonyabb áramértéken kaptad azokat mint a megengedett üzemi.

ha pedig meg van az adatlapja akkor valószínű meg van minden adata

bmejdz9nu

Tényleg Tibor encoder osztoja A+B bemenetű és A+B kimenetű? Hát az akkor tényleg a világon egyedülálló! (legalábis én még ilyet nem látam sehol)
Miért nem árulja? Valakinek valahol a világon biztos szüksege lenne ilyenre...

HJózsi

Már egyre több mocimnak van adatlapja, de van egy két "black-box" mocim is ... ha van összehasonlítás, vagy már tapasztalat, akkor el tudom dönteni, hogy eladjam, vagy megtartsam ... ;)

svejk

Köszönöm!
Ezt én még nem láttam vagy legalább is nem emlékszem :(
Igen ilyen számításokat kértem Tibor45-től..

(Ha  a métékegységeket is beírnád zárójelben a képletbe maga lenne a kánaán. Nekem úgy  sokszor sokat segít a megértésben )

A golyósorsóra (mint forgó hengeres tömeg)
emlékszem
(tudom H. Józsi világosított fel értetlenségemben a tömeg-hossz-keresztmetszetet illetően :()

svejk

Persze, hiszen nem véletlen büszke rá!!!

Lehet kapni ilyeneket minden hajtástechnikával foglalkozó cég listájában szerepel..

Azt ne kérdezd hogy hogy csinálják hogy egyenletesen és 90 fokban megmarad a jel holott nem tudhatjuk hogy a következő pillanatban már nem-e 10-szeresével pörög az encoder...

svejk

Kérdés:

Az osztási arány az encoder fizikai osztására vonatkozik?
Az órajel mely a digitális zavarszűréshez kell a proci órajele vagy kívülről  a maximálisan várt encoderjelhez igazítható?

teszteket, méréseket végeztél vele?