Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ok. Akkor várok még... :)  
De most a hibajel tárolóról, azaz annak a szükséges nagyságáról volt szó...

Megértheted, hogy ha te kitalálsz egy "testreszabott" tesztelési módszert a vezélődhöz, hogy mutatványossan bemutasd "egyszerű földi halandóknak"... azt még más vezérlő nem biztos, hogy komálja :)

Ha a Gecko 128bites hibajel tárolóját ha egy géppuskázós step jel sorozatal megtöltöd az leold... (gondolom ez a célod :)

Ha a tied pl. 8GB-os tárolóval rendelkezne akkor nem csak a páyaparancsokat hanem az összes Beatles számot is eltárolhatná :)  
Talán a tengelynek meg sem kellene mozdulna? :) egy 8GB SD = 20 USD = 3000Ft - ne sajnáld tőle :) kisebb olcsóbb :) az is eléglesz...

A munkadarabok majd persze magukért beszélnek... ha vannak pontossági igények. Asztalon pörgetve a motorok nem úgy viselkednek... de te ezt tudod...

HJózsi

Péter! Az egységugrás teszt nem a hibatárolóról szól!!!  
Persze ha korlátozott mérettel rendelkezik alkalmatlanná teheti a vezérlőt egységugrás tesztre...   ekkor viszont a testreszabott tesztje a gyíknak már csak a levélmérleg lehet ...[#idiota]

bmejdz9nu

Nekem aztán tök mindegy ki és hogy szórakoztatja magát... :) Erről az egészről már annyít írtunk, hogy...

A Gecko meg jól megy... Egy hibalehetőséggel kevesebb van benne :)
Az a 128 bit egy 5mm-es orsón 500cpr-es encoderrel (2000ppr) = 0.32mm hibalehetőség...
Számold ki ezt pl. 1Mb-ra :) és gondolj közbe a léptetőmotorra... az sem arra megy amerre akar - azaz arra megy amerre a szoftver utasítja.

svejk

Szerintem "szabvány-teszt" kidolgozásának akkor lenne értelme ha csak motorokat vagy csak vezérlőket akarnánk egymással összehasonlítani.
Kereszt teszteket végezni..
A mechanikák különbözősegei miatt nem is lehetne nagyon számszerűsteni, illetve lehet de minek amikor egyiknek a sebessége a fontos a másiknak a pontosága, stb.
Ez a teszt a dinamikát méri, és a dinamika a végsebességtől és a bevitt teljesítménytől függ erősen.
Persze vannak jobb-rosszabb hatásfoku motorok és áttételek/mechanikák.

Szerintem a végső teszteknél úgy is mindenki úgy állítja a gépét ahogy akarja..
Van aki sebességhajhász és beéri nagyobb hibákkal, van aki csak komótosan de precizen..
És van aki gyorsan precizen, de oda már nagyobb teljesítmény dukál..

bmejdz9nu

Váltsunk témát :)  
az A300 DC szervó vezérlő blokk vázlata. (még "fejlesztem" a rajzot... a FET-ek IRFP260 - persze más is jó...pl. IRFP064 ha pl. még nagyobb áram kell)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/A300_Servo_Controller/A300_Servo_Block_Diagram.pdf" TARGET=_fnew>Jobb felbontású PDF-ben itt !!!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/A300_Servo_Controller/A300_Servo_Block_Diagram.jpg" border=0>

000000000

"Megértheted, hogy ha te kitalálsz
egy "testreszabott" tesztelési módszert a
vezélődhöz..."

Bocs, de ez a vizsgálati módszer (átviteli
függvény elmélet, sajnos nem én találtam ki:)))
tőlem független világszabvány, legalább 100
éves alapelmélet, és a műszaki élet
legkülöbbözőbb területein (audió,
videó, bányászat, gépjárműipar,.., szervóknál
de pláne) használják.
Az egy dolog, hogy Te ezt nem ismerted, és úgy
látom egy ideig nem is akarod megérteni
legalább alapfokon, mi ennek az óriási szakmai
jelentősége egy szervo helyes beállítása
kapcsán. Talán pont azért, mert bizony ilyen
teszt kapcsán bukna a géped, és egy EC240-es
helyesen illesztett szervó leverné a tiedet
dinamikában.:) Ugyanis hiába van a
hajtásláncodban profi, méregdrága bazi nagy
szervomotor, az a szakmaiatlanságoddal,
makacsságoddal, értetlenségeddel "rosszrá"
változtatod.
De ha nem célod, hogy sokkal jobb szervós CNC
géped legyen, akkor azt is megértem, csak erre
ne légy azért ennyire büszke.

HJózsi

Hát még nem gyulladt ki a fény ... :(  
Néhány dologtól nem tudsz elvonatkoztatni.  
Osztod szorzod itt a pulzusokat, pedig nem az a lényeg, hanem hogy egy megfelelő nyúzó minta szerint terheld meg a rendszered... légycsapó...
180 fok oda-vissza, egyre gyorsabban...  
Ha például atáteszed az orrodat, a csapkodás sebességének kövelésével azt fogod észrevenni, hogy egyszer csak már nem csap rá az orrodra ...
Na ez a határ csapkodási sebessége a rendszerednek. Megnézed, hogy ez milyen csapkodási frekinél állt elő és akkor ez jellemzi a rendszeredet. A módszert minden más gépre lehet alkalmazni, így ez egy objektív összehasonlító teszt. Az lehet, hogy a vezérlők egy része el sem jut odaáig, hogy már ne csapjon az orrunkra, hamarabb letilt mielőtt megláthatnánk a rendszerünk határait. Én olyan vezérlőre szavazok, amelyiknél ez a határ kimérhető. A másiknál nem lehet maximumra hangolni a rendszert... csak valamire, úgy, hogy nem tudjuk a határait  ...  

Szerintem a megtapasztalás fog csak segíteni ...
A talin mindenképpen kellene egységugrás méréseket csinálni, összehasonlító jelleggel ...
olcsóbb motor, drágább motor, DC, AC ... Sok tantuszleesést jósolok ...  [#buck]

000000000

Szia Svejk!
Írtál pár valótlant megint, pl.:
"Ez a teszt a dinamikát méri, és a dinamika a
végsebességtől és a bevitt teljesítménytől függ
erősen."
Végsebességtől nem függ sajna, egy 1 mm/s-os
hajtás dinamikusabb lehet, mint egy 1 m/s-os.
Valamint a teljesítmény sem annyira fontos,
mert sokkal hatékonyabb műszaki parméterek a
döntőek, amik a szöggyorsulást erősebben
növelhetik.  
Olyan jó lenne már, ha Te is a rendszer eredő
időállandó felé fordítanád a fő figyelmedet, ez
a lényeg. Az összes többi játszadozás, és
felületi kapirgálás.

000000000

Józsi gratulálok, remek szakmai érveket,
dolgokat, ötletet írtál.

Én a tesztjelet a talin bárkinek adhatom,
bármilyen step-dir LPT port lábkiosztással,
csak egy 25 p. Cannon csatlakozó lógjon ki abból a stepmotoros vagy szervós gépből.

Egyébként Péter azt is megsúgom neked, hogy
egy ilyen "teszt nyaggatás" terheletlen vagy
alig terhelt motornál elég objektíven azt is mutatja,
mennyire szervo jellegű és mennyire profi.
Zongorázni lehet a különbséget egy ablaktörlő
és egy Sanyo Denki szervomotor között, ezért
is fáj ennyire a szívem, amikor arra gondolok,
hogyan bánsz vele.:)

HJózsi

Gondolkozok egy mérőpadon, amire többféle motor is felfogható. Párféle motor nálam is lesz... DC-k persze és nem óriások...

A szabvány tehát a Canon25p legyen a step-dirnek.
Lassan Árpi megnyithatja az IV. Taki topikot, hogy ott gyűjtsük az ilyen infókat. (Végül is becsengettek, szept1-van )

Jó lenne egy előadás is szervó hajtás méretezésről, megoldási szempontokról, illesztésekről...

svejk

Én ezt írtam:
"Ez a teszt a dinamikát méri, és a dinamika a  
végsebességtől és a bevitt teljesítménytől függ  
erősen."  

Erre Te:
"Végsebességtől nem függ sajna, egy 1 mm/s-os  
hajtás dinamikusabb lehet, mint egy 1 m/s-os. "

Nem lehet hanem biztosan dinamikusabb az első, ugyanakkora teljesítmény bevitel mellett..
Tehát az állításom nem valótlan

"Valamint a teljesítmény sem annyira fontos,  
mert sokkal hatékonyabb műszaki parméterek a  
döntőek, amik a szöggyorsulást erősebben  
növelhetik."

Azonos gépen azonos sebesség eléréséhez szerintem nem valótlanság azt állítani hogy a nagyobb dinamikához nagyobb teljesítmény kell.

svejk

Ez nagyon jó lesz arra, hogy egy adott vezérlővel összehasonlíts több féle motort, illetve arra is hogy egy adott motorral kipróbálj több vezérlőt.
Igy elvileg ki tudnád választani a legjobb motor-vezérlő párosítást.
De arra sajnos nem lesz jó hogy egy ismeretlen mechanikára felrakva megmond hogy mit fog majd tudni a szerkezet.
meg egyébként is:
Kár összehasonlítani az E240-et egy 200W-os SD-vel vagy ablaktörlővel,-nem egy súlycsoport
a vezérlőknél más a helyzet ott legalább lehet azonos feltételeket teremteni mondjuk a max áramot limitálni..

svejk

visszaolvasva a napi termést, a hangtechnika sajnos talán a legrosszabb példa mert ott a szubjektivitás sokkal döntőbb.
A vájtfülűek azt mondják hogy egy 10 rosszabb eredménnyel büszkélkedő csöves erősítő jobban szól mint a 0,05% harmonikus torzítású tranyós..

svejk

Az igaz hogy nem írtam oda hogy a sebességgel fordítottan, a teljesítménnyel pedig egyenesen lesz arányos a dinamika még ha nem is lineárisan.
De gondoltam ez egyértelmű a laikus embernek is.

x4rhew5r3

Feltettem egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/EncoderDivider/EncoderDivider.c" TARGET=_fnew>enkóder osztó programját, ha valakit érdekel (AVR csiphez). Ha valakinek van kedve megköpködni, szívesen veszem:)