Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Két nyomogomb: Zöld (start) +5V; piros (stop): GND (és egy 470R ellenállás a + felé hátha "részegen" megnyomnám mind a kettőt:)

HJózsi

a billenő ezt kizárja [#pias]

HJózsi

bmejdz9nu

Zöld és piros? :) Szabványos? :)

HJózsi

Full black ( Merci ablakemelő ... :D )

4um5b65d

SVEJK mester, valamit még mindig nem értek....Ezekkel a műv-erősítős áramkörökkel felépített kapcsolás figyelembe veszi azt, hogy váltja a polaritást az enkóder kimenete?. Tehát nem +0,27 és 0 volt jelenik meg a kimeneten, hanem +0,27 V és váltáskor -0,27 V... Ez nem okoz valami zavart? Gondolom a "karakteresebb" érzékelhetőség miatt csinálták így.

svejk

Az LM393 kimenetén közel 0 és +5V lesz..
mind TTL, mind CMOS IC-ez illesztheted
Ez igazából nem is műveleti erősítő hanem annak egy szakosodott válfaja, a komparátor.
Gyakorlatilag egy egytápfeszes gyors (miller kapacitás nélküli) műveleti erősítő nyíilthurkú üzemben

4um5b65d

Nem a műv-erősítő kimenete miatt aggódok, hanem a bemenetre jutó váltott polaritású jel miatt, amikor az enkóder két szembefordított cellája miatt egyszer így, egyszer meg úgy kap jelet az erősítő. Ennek a jelnek a feldolgozására nem plusz-mínuszos tápfesszel kellene dolgozni? Persze lehet, hogy most jó nagy hülyeséget írtam... :)

svejk

Ha jól megnézed a műveleti erősítő invertáló bemenete (2-es láb) egy virtuális földpont.
A testhez képest + 2.5 V-on van.
Ehhez képest ad az opto +- feszt a + bemenetre..

4um5b65d

Na ez az amit én nem látok meg rajta, sajnos ez nekem nem ennyire egyszerű, de értem már amit írsz, most leesett a dolog....Akkor ha úgy nézzük minden HAPPY....belefogok az építésbe.... Köszííííííí[#vigyor2]

bmejdz9nu

Gondolom ezzel a képpel "bevágodok" Tibornál... :)

http://farm3.static.flickr.com/2358/2212773329_40a146066a.jpg?v=0" border=0>

4um5b65d

Már látom magam előtt Tibor válaszát.... Úgy berúgtál, hogy telehánytad mindenféle kacattal a dobozt....[#vigyor2]

000000000

bmejdz9nu

Ezért sem jók az SMD-s dolgok :) Kicsik de a javíthatóság az nagy gond...
Ilyen a "cégnél" a garanciális javítás ... azaz cserlélik...kidobják általában. (A kép a CNCZone-ról való)
Azt írták, hogy 99%-ra teszik, hogy a felhasználó volt a "hibás"... Azaz a hobbysta, hobbysta marad:) Nem egy "jó és profi" ügyfélkör :)

bmejdz9nu

Józsinak :)

Kipróbáltam...  
Ha megállítom a mozgást a szoftverban bármivel (ez lehet stop, vagy marásközbeni stop - setupolás - marás tovább) Akkor nem old le... logikus...
(erről kérsz egy videót? komolyan ?)

Ha teljes sebességnél kirántom az LPT portot :) akkor a Gecko hibával áll meg.  
Persze ehhez a "hadművelethez" sietnem kell mert az egész munkaterületet kevesebb mint 2mp alatt átfutja :)
De nem is értem ez hogy jött a képbe? Miért és mikor gond ez (neked)?