Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

AVR (fő processzor + egy pici az encoder osztáshoz).
Encoder feldolgozás: fsm algoritmus, illegális átmenet kitiltva, spike szűrés. Jumperelhető 4 féle módra. A standard 1x,2x,4x,8x.
PID: igen, végül komplett szervót kellet csinálnom, mert az előtét is egy többtárolós komponensként viselkedik, és képtelen voltam stabilra hangolni.
Step/dir bemenet: gyors opto, határfrekit még nem néztem (100KHz körüli). Korlát az AVR, ha beválik, más hardverrel csinálok nagyon gyorsat.
Hibajel tárolás: 32 bit.  
Többit később...

bmejdz9nu

Én is csinálok "megmagyarázhatatlan" dolgokat... hát igen a hobbysta kisérletező kedv... :)

Van ez a CMC BL új szervómotor. Véletlenül "szakadt" rám... (egy komplett dolgot vettem és ez is járt hozzá)
Bent volt az adok veszekbe de még 1000Ft-ot sem kínáltak érte:)  Tehát "értéktelen"-nek nyílvánítottam...:)
Végül is érdekes motor...mert 10.000rpm a névleges határfordulatszáma és magas az alapnyomatéka(!): 1,6Nm...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale/CMC_BL/bnr3300_BL.pdf" TARGET=_fnew>CMC Adatlap PDF itt !!! BNR3312A - az első oszlopban, Hall szenzor bekötése a 4. oldalon

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/For_Sale/CMC_BL/P1280641.JPG" border=0>

Vettem hozzá most egy vadi új(!) AMC BL szervóvezérlőt... (50 USD = 8000Ft volt szállítással együtt)
Hátha szeretik egymást és pörgésre bírja a motort:) Mindegyik USA gyártmány :)
Ahogy elnéztem a CMC adatlapját hall szenzoros... és ez az AMC vezérlő is...
Persze ez a vezérlő kicsi a motorhoz. 6A folyamatos és 12A csúcs áramot tud "csak"... de ez most nem is lényeg... csak forgjon...:)  
Fog ez működni együtt? :)

http://www.a-m-c.com/download/datasheet/b12a6.pdf TARGET=_fnew>AMC vezérlő adatlap PDF itt !!!

http://www.a-m-c.com/images/productpics/b12a6.jpg border=0>

x4rhew5r3

Komótosan el fog indulni, mert a motor az 325V-os.
Én is megforgattam régen egy 160V-os BL-Super motort a vezérlőd nagytestvérével (BE25A20) 36V-ról és hajtotta.
Egyetlen gond lehet, hogy a vezérlő második integrátorának a kondiját nem lehet jumperrel rövidre zárni. Legfeljebb megkeresi az ember, és átköti:)
Amúgy vezérlés szempontjából ugyan az, mint amivel most játszom (30A8T), tehát mennie kell.

bmejdz9nu

Back E.M.F. 20 Volts/Krpm... akkor 200V-os? 10.000rpm-hez? vagy rosszul értelmezem?

x4rhew5r3

(megjöttem) Na ehhez hozzáértő kellene. Ha jól gondolom, akkor a Back E.M.F úgy értendő, hogy generátorként ennyi, ha 10e a fordulat. DE valaki hozzáértő mondja meg, legyen szíves.

bmejdz9nu

A CMC keféseknél.. ez ok adat...

csg67

bmejdz9nu

Ezek sem beszélnek (írnak magyarul) :)

csg67

Lehet, hogy az emilezés nem az erősségük, de van ott egy törökbálinti telefonszám is. Találsz egy-két lelkes fiatal munkatársat, akik biztosan segítenek. Sajnos a legjobb szakemberük igen beteg. :(

bmejdz9nu

Tök mindegy :) Ha megy-megy... ha nem volt egy BL kalandom :) de szerintem beindul majd... :)

x4rhew5r3

Nem hiszem, az elindításhoz szupport kellene.
Egyszer hívd fel őket, és kérjél valamire árat. Én dobtam 3 hátast...

x4rhew5r3

crgs7u9wg

a kovetkezo vezerlo (a400) mar cpld -vel lesz megoldva, 16x tobb hibataroloja lesz mint elodjenek volt es mindezt 10-20ns reakcioidovel fogja produkalni, az analog hibajelrol egy jominosegu(kis zaju)/gyors adc gondoskodik, az encoder(megfelelo illesztes utan) kozvetlenul kapcsolodik a cpld -re, dip-switch -ek segitsegevel lehetoseg van a feldolgozasi modot beallitani, 1x, 2x, 4x ill. hasonlo modon a step jel "sokszorozasat" is, a pid funkciokrol, ugyan ugy mint elodje eseteben itt is percizios op-amp -ok fogjak gondoskodni, hat hirtelen ennyi jutot eszembe, ja meg valami: termeszetesen az egesz vezerlo az utolso bit -ig nyilt-forrasu lesz...

x4rhew5r3

crgs7u9wg

igen, igen, nalunk eleg elterjedt meg a lomex -ben is kapni :) plusz van belole ilyen pcg44 -es tok amihez meg rendes tuskes foglalat, szoval nem kell nagyito a barkacsolashoz