Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Valamiről lemaradtam? Mi is volt az elődje?? :(

crgs7u9wg

a peter a300 -as vezerloje, tudod az a szep kek panel

svejk

Érdekes, pont ezt a cpld-s digit és encoder részt ajánlottam neki hogy ne legyen "fogás" a vezérlőjén... :)

crgs7u9wg

igen, teljesen adja magat es csak jot joz be a cpld, szerintem nagyon jo lesz

bmejdz9nu

Én nem akartam PLCD-be be tenni! Ezen sok "meditáció" volt... de fafejű vagyok :)
Érvek:
1. Szeretek (módjával) forrasztgatni.
2. Hagyományos és számomra ismert alkatrészek. (nincs "Black Box" IC ... mert a PLCD már annak számít...)
3. Egy "TV-Rádió szerelelő meseternek" is átlátható a kapcsolás (ez vagyok én :)
4. Mindenféle zavartól rettegek... és a PLCD lehet, hogy zavarérzékenyebb lett volna? Persze nem tudom...

Lehet, hogy ez a világ legutolsó(!?:) analóg szervó vezérlője hagyományos kapcsolással... :)

Nem akartam több hibatárolót sem...  
Pedíg a számlálók és az összehsonlító áramkör dupplázásával és egy analóg-digital konverter IC alkalmazásával azonnnal 65K(!)bites lett volna...  
... de ezt már jónéhányszor kifejtettem - miért nem... Kell a jó és megfelelő méretű szervómotor...

Reakcióidővel semmi gond nincs... se túl gyors ... se túl lassú... = gyakorlatias. (persze biztos csak szerintem? :)

A step jel szorzót (LPT step "ferkipótló" :)... igazából szerettem volna bele... de így is elég bonyolult lett ezért ez az áramkör külön panelen van...  
Végül is nem "szerves" része a szervóvezérlőnek... és ha egyszer a WinPC-NC is 100Khz-es lesz? :) akkor úgysem kell(ene)... majd...
Meg áttételes alkalmazásnál (néha?) elkerülhető... talán... ezt még tesztelem...  

A step jel/ encoder jel arányára... van egy házi szabályom (lehet röhögni):
A step jelnek 4 szeresnek kell lennie az encoder ppr értékéhez képest.  
Tesztjeim alapján akkor a legjobb a dinamika és tengely(meg)tartás kompromisszuma, azaz optimális... szerintem.

Ha áttételt alkalmaznák akkor a sebesség rovására ez az arány is javul. Pl. 1/4-es áttétel estetén a step jelek = encoder ppr jelekkel... és máris olyan mint a fentebbi "háziszabályomban" a dolog... mert ugyebár az áttétel ugyanazt megteszi... igaz a gyorsítás és sebesség csökkenik.... de nem minden esetben...(alkalmazástól és motor fordulat függő)... talán érthető mire gondolok...:)

bmejdz9nu

A "fogás" nem érdekel :) Sőt... :)

HJózsi

[#eljen] a lényeget le is írtad, ami ha meglenne már építeném is... nálam a fő bibi-t a hibatároló mostani mérete okozz, kicsit önbehatároló módon ... Egyfajta felhasználásra lehet, hogy jó, de egy másfajtára ... ???
Amúgy nagyon szép munka!

bmejdz9nu

Ez tetszik: "önbehatároló" ... hát igen kordában tartom magamat :) [#nevetes1]

Szerintem... ha jó a mechanikai kialakítás elégnek kell lennie... Te is "kismotor" párti vagy ? :)

Kellene csinálni egy "előtét" panelt ami a step/dir jeleket tárolja... és csak "apránként" adagolja a vezélőnek ahogy "enni" tudja... :)
(A "komolyabb DeLux" változatban akár egy HDD is lehetne :)

crgs7u9wg

azert felelmetes amit mondasz: egy akarmilyen kacifantos cnc munkadarabot is egy ilyen egyszeru ket-csatornas ttl jelsorozat tarol, plane ha meg a step jelet nem ugy ertelmeznenk, hogy lent van a jel, majd felugrik, kicsit ott marad, majd vissza le, hanem ugy, hogy akkor van step jel, ha valtozott a step vonal/csatorna allapota, szoval ha magasan volt akkor alacsony lett, vagy ha alacsonyan volt akkor magas lett

ezeket a palyavezerlo programokat meg meg lehetne "hackelni", hogy egy file -ba irjak ki a step/dir jeleket, utana mar csak annyi volna a dolog, hogy mikor a hibajel nulla beadagolni a kovetkezo step/dir jelet, ha valaki hulyeskedni akarna, akkor egyszeruen munka kozben elkapna a gepe fejet es nem tortenne semmi sem, mikor elengedne folytatna a gep szepen a munkat semmi!!! hibaval...

HJózsi

A sörös gyerek írogatta, miért ennyi annyi a mi mennyi a bagolyban, hát azért hogy a sokféle motorhoz ( first class tól a futottak még motorokig, kicsitől a nagyig - ezt ugyan nem próbálta  csak a cimbije - ) és különböző alkalmazáskhoz jó, beállítható legyen ...  
Így aztán nem határolta be magát, mert azt ízlés szerint bárki megteheti a vezérlő beállításakor...

HJózsi

A motort tekintve én inkább megfelelő motor párti vagyok... ahova elég a kicsi, oda kicsit ...  Gondold el, mi lenne, ha a fogorvos nagymotor párti lenne, aztán jön egy mobilhívás, ő meg beejti az 500W-os SanyoDenkit a szádba ... [#zavart1][#wow2][#idiota][#nyes]

4um5b65d

Hoppá, te tv-szerelő vagy??? Had kérdezzem már meg, hogy egy monitor képcső használatból kivonva mennyi idő alatt sül ki totál nullára? Illetve jól tudom, hogy a képcsö nyak végén levő pici "üvegcsöcsöt" kell fogóval letörni, hogy a vákuum megszünjön robbanás nélkül?

svejk

Ez a konstrukciótól, környezeti tényezőktől függ..
Ha biztos akarsz lenni, egy vezeték egyik végét a cső árnyékolásához kötöd/rakod, a másik végét pedig becsúsztatod a klipsz alá és így kisütöd.

Igen, a leszívócsonkot kell letörni..

bmejdz9nu

A Bagolyban lehet állítani a hibajel tároló nagyságát? Ezt nem is tudtam... Tehát ha valakinek jobb (szervó)motorja van csökkentheti?
Amikor teszteltem ezt nem tudtam... A "pálya végén" a gumibaknak ütközve még fél percig erölködött - hátha csoda történik :)

Egyébként igazatok van... :) A CNCzone.com-on is hasonlóak a vélemények...
Azaz inkább mennyen a motor "amerre akar" vagyis csinálja meg a valóságban a parancsot akkor "amikor majd tudja az idő tengelyén" :)  
... azaz a hobbysták szívesebben (nem)látnak egy pályaeltérést mint egy piros lámpát (azaz ledet) látni...

Egyébként, persze... optimális méretre gondolok... de egy nagy motort is lehet fél erővel járatni...  
Egy 400Nm-es motorral szerelt autó is tud lassan menni... de ott a tartalék... ha pl. előzni kell... :)
A túlzott motornál a forgórész súlya lehet probléma... de amit forgat... ahhoz képest legyen arányban... (meg ugyebár a mechanikai elhelyezése)

HJózsi

Fehlerabschaltung (F)
Der Parameter begrenzt die maximal zulässige Abweichung in 4 -fach ausgewerteten Encoderschritten
von Soll- und Ist-Position. Wird sie überschritten, macht der Prozessor die En dstufe stromlos und
aktiviert die Fehler-LED. Der Strom kann durch einen harten Reset (Stromabschaltung oder Reset -
Taster) oder einen Soft-Reset (R) wieder aktiviert werden.
Falls ein Nothalt-Ausgang an Pin 17 beschaltet ist, können benachbarte Systeme mi t abgeschaltet
werden.
Niedrigere Werte sind besser, höhere riskanter.
Sinnvolle Werte liegen bei ca. 100 bis 5000.

Amúgy szerintem hallottál a végálláskapcsolókról is már..., pl a mikronos amit be is linkeltél ...  
A szervó vezérlőnek nem ez a feladata, minek pofozgatni a mechanikát? Hogy szétessen? Elállítódjon? Deformálódjon?  Ütközéskor max erővel fogja nyomni, hiszen a feladatát akarja ellátni, azaz 0 közelire csökkenteni a hibajelet ... Jó erős motor meg jó erősen ráadásul ...  
A rendszer pontsságát nem a hibatároló adja, az végtelen is lehet, hanem a dinamikai jellemzők ... Ha ezek jók, a hibatárolóban mindíg csak akkora hiba lesz maximum, amekkora pontoságúra a gépemet készíteni akartam...
Természetesen a forgácsolási energia biztosításához az egyes irányok mozgatásához meg kell határozni az erőket, ebből a myomatékigényt... Innen már hittanóra kérdése, hogy direkt vagy áttételes lesz a hajtás, úgy eleve, de érdemes összehasonlító számításokat elvégezni többféle variációban... És nemcsak végsebességre, hanem dinamikára, azaz gyorsulásra ...