Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na mesélj róla, végre valami... milyen áttételt használtál.. stb... valami kézzel fogható? képek? videók?
Tudod az ember, ha már nem lehet ott nálad akkor a "vizuális élmény" is sokat segíthet...

000000000

Én átadom inkább a lektorálást Varsányinak!:)

svejk

Hát jó..
Majd csak sikít  valaki ha nem jól számolok valamit..
Vannak itt mások is felsőfokú végzettséggel..
addig moderáljuk a számítást amíg nem lesz helyes.
Elöljáróban annyit hogy egy nagyon leegyszerűsített, a súrlódásokat pl. figyelmen kívül hagyó példaszámítást tervezek.

bmejdz9nu

A golyók csak mennek és mennek... :) Hátha valami "képletbeli hibát" találunk? Biztos van valami fogás rajta...:)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Animalt%20CNC%20k%e9p/ani_csleeve.gif" border=0>

4um5b65d

Csak egy javaslat Péter !
Még 0,01-al kisebb méretre csináld alunál, mert ha melegszik a csapágyad akkor az alu jobban fog tágulni és ha még 3-szor szét is szeded akkor máris kész a baj ! De azért szép munka [#taps]

000000000

Hátha Te szereled ezt be házagolólemezekkel,
akkor biztosan.:)

4um5b65d

Vajon mennyibe kerülhet ez a lineáris vezető a képen,mert már fél órája nézem, de még nem ért a végére....Jó hosszú a drága [#nyes]

bmejdz9nu

Na új téma :)
Azok a Nmet hézagoló lemezek... azaz tekercsek... nagyon jók voltak a végső finom hangolásnál...
Sajnos nem én találtam fel ezeket a hézagoló szallagokat sem ... pedíg nagy ötelet... tekercsben százados lépéskben lehet kapni... sajnos nem olcsón...

Egyébként a lineároknál nem használtam...  
Csak olyan helyeken ahol egy-egy századot kellett volna marni és ezért nem volt kedvem az egész gépet szétszedni...
Ezek a szallagok nem nyomodnak össze ha teljes felületen felfekszenek... de hát erre találták ki...

crgs7u9wg

ha valaki esetleg be szeretne kapcsolodni az a400 -as fejlesztesebe, mar az elejen:

egyszeru/proba jellegu kapcsolasi rajz:

http://kepfeltoltes.hu/080906/a400_kapcsolas_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

hogy a sok vezetek kozott ne legyen eltevedes, ill. ez a hulye pc44 -es foglalat kicsit szerencsetlen, es igy jobban latni:

http://kepfeltoltes.hu/080906/a400_alulrol_bekotes_szines_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

es a vegere, hogy ne csak ugy a levegobe beszeljunk:

http://kepfeltoltes.hu/080906/a400_scan_top_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

a www.xilinx.com oldalrol le kell tolteni az ise 10.x un. webpack -ot, ez az osszes cpld -hez ingyenes, ebben tortenik a programozas ill. innen lehet feltolteni az elkeszult bitsorozatot a cpld -be

a www.chipcad.hu -n kapni programozo adaptert amit a printer portra kell kotni (persze van usb -s is csak az draga) nem kell a gyarit megvenni, hanem az utangyarottat is boven eleg, sot aki maga akarja az meg is epitheti a programozot, par 74 -es ic van benne

ahogy neztem ezt a verilog hardware leiro nyelvet, eleg egyszerunek tunik, szerintem, ha nem lesz semmi fennakadas kb. egy het mulva mar komoly eredmenyek lesznek...

bmejdz9nu

Olvastad a CnZone.com-on a Gecko terveit :) A G380-ról?

crgs7u9wg

sajnos nem, azt mondod erdemes volna?

crgs7u9wg

most nezem a konfiguralast, ezekre gondoltam:

encoder mode: 1x, 2x, 4x

step sokszorozas: 1, 2, 3, 4, 5, 10

max hibajel (+/- bit): 128, 256, 512, 1024, 2048

step jel: felfuto aktive, lefuto aktive, mind a ketto

mik lehetnek meg, ill. a fentiek kozul mit lehetne mashogy?

x4rhew5r3

Lehet, hogy érdemes lenne megvizsgálni egyel nagyobb cpld-vel a dolgot. Az XC9572-ben négy funkció blokk van, és esetleg soros d/a-t csinálni. Linearitási követelmény itt nincs, és valószínűleg olcsóbban kijönne.

svejk

Az oké hogy a CPLD-ben szinte van mindegyik elemből dual edge-s, de ehhez pl. a mach -nek szimmetrikus step jelet kellen adnia, de az csak tűimpulzusokat ad ki.
Akkor ezt miért is jó erőltetni?

svejk