Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na "akkoriban" eddíg már nerm jutottam el :)

=====================================================
De írja: "Niedrigere Werte sind besser, höhere riskanter." azaz kisebb érték jobb (100), nagyobb érték rizikósabb (5000)!

Ezzel teljesen egyetértek így!!!  
Aki vállalja a "rizikót" ott a lehetősége hozzá, hogy növelje a hibatárolót! Ez a korrekt megfogalmazás!
=====================================================

A "vég-vész" kapcsoló (nem ref.) ...
Relatíve sok aktív helyet elvesz a golyósorsóból... azaz kell a kapcsolónak kapcsolni + hiszterézis + lökettáv szabadfutás kikapcsoláskor...
... és még sok drótozás és munka, minden tengelyre 2-2 kapcsoló stb... :) Brrr...
... és sajnálok oldalanként kb. (min) 10-10mm-t erre feláldozni a golyósorsóból...

Most nekifut a gumibaknak* és ott 1mm-en belül elveszti a helyzeti energiáját... (azaz kifut kb. 1mm-en a 128 bitből a vezérlő)

* Gumibak: Vettem egy komplett gyári rendszert és ott is voltak... tehát nem saját találmány :)

HJózsi

Persze, rizikós annak vízbe ugrania aki nem tud úszni ... [#eplus2] aki tud úszni,azaz tudja mit csinál, annak 'talán' nem ...

Helyedben nem próbálnám ezekkel a buffalo motorokkal szétverni azt a sok munkával elkészített mechanikát... Egy kis ügyes tervezéssel hasznos terület veszteség nélkül ( azaz féktáv-al csökkenne) lehetne applikálni  
a gépedre végállás kapcsolókat. Úgy sem tudod mire akarod használni a gépet akkor meg miért hiányozna az a kicsi...[#nevetes1]
... "drótozás.. munka ... " hát persze, a többi rész is az volt ... és egy tökéletest akartál, ... akkor csináld meg!  [#wink]
ha már a J-t elbaltáztad ... [#vigyor3][#vigyor5][#vigyor4]

bmejdz9nu

Úszás:  
Igen. Te azt mondod aki szeret rizikót válalni és még nem tudja, hogy tud e úszni akkor javasolt a min. 2 méteres vízben kezdeni ?:)

Azok a "Bufallo" motorok csak egy 16,7A-es kapcsolóüzemű tápról mennek (a három)! ... és nincs "segéd" pufferkondi sem,  tehát a nyomaték erősen határolt!

Dehogy szerelek felesleges dolgokat bele :) Azért, hogy vállalhassam a felesleges Rizikót? :)

Na ja a J az teljesen el van baltázva...
Most is marogatok közbe... és mintha egy 5Kg-os kalapáccsal (50ms alatt 180mm/s-ra) ütnék meg a motort indításkor...
Talán vissza kellene vennem? vagy beállítani "50Kg-os kalapácshoz" (5ms alatt 180mm/s-ra?)
Ha "jó lenne a J" akkor hány G-vel gyorsulna... ? Kibírná? Mert akkor teszek még rá puffer kondikat :) Nade minek... Rombolni?

J... Emlékszel a MachTech-en a kiállított gépek gyorsulására... na én sem akarok többet...:) J ide vagy oda... :)

HJózsi

A MOZGÁSI energiáját veszíti el, viszont azon az 1mm-en a motor max áramot kap, hogy korrigálja a hibajelet míg le nem tilt ... kis inci finci motoroknál talán ez bocsánatos bűn...

HJózsi

Ha valaki nem tudja, hogy tud-e úszni, az nem tud szerintem, nem állítanám be egy vizilabda csapatba ...  

A végállás kapcsolóval pont nem vállalsz rizikót! ... [#lama]  és nem klopfolod a géped ... SW limit van nálad?   Referencia felvétel? ...

Hány százaléka a megmunkálás sebesége (G1) a max sebességnek (G0 azaz gyorsjárat) amit most épp forgácsolsz?

bmejdz9nu

Ref. kapcsoló van és a szoftver nem is engedi a mukaterületből kimenni... Tehát ez ok.

Nálam nem futnak egy ablakban a G kódok* ... tehát "azt sem tudom" mi az... :)* Végül is minek? Egy ablakba lehet megnyítni ha kellene kézzel belenyúlni...  
Egyébként a két érték azonosra van állítva a szoftverben, mível "kötött pályás a vezérlés" minden üzemmódban = 180mm/sec...
Azaz (ha nem exponeciális lenne a gyorsítási görbe hanem lineáris) akkor pl. munka sebeségben 45mm/sec-re 12,5ms alatt van... mert mindíg a max sebességhez van rendelve a gyorsítási érték...

*A munkadarab teljes rajza betölti a képernyőt...  
... de így tudok - ha kell - a rajzon egy adott pontra pontosan ráálni... Ez szerintem fontosabb mint a G-codok futásának a látványa...:)

HJózsi

Ref felvétel és sw limit esetén persze már jobb a helyzet a mechanika szempontjából...

A gépnek van egy gyorsjárati sebessége, a max sebesség ( amivel a levegőben közlekedik), látom ez nálad 10800 mm/perc és van egy úgynevezett előtolási sebesség amivel az adott megmunkálást végezzük ( amivel az anyagban közlekedik ). A kettő ritkán azonos, hacsak nem vattacukrot munkálunk meg, esetled soft hungarocellt ...

Na azt áruld el mennyivel mész alu marásakor az anyagban!

bmejdz9nu

A szoftver limit a gumibakokat "kiméli" :)  
Azaz csak a teszteknél hajtotam rá, hogy fizikailag kibírja e (400mm/sec el is!)... azóta gyakorlatban még nem fordult elő...  
Mert ugyebár nem is lehet, sem futó programból sem kézi üzemmódból sem... de gondolom ez minden proginál így működik.

Értem a kérdést... A két sebesség azonosra van állítva! (10800mm/perc)
A max előtolási sebesség is ugyanerre az értékre van beállítva!
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/6mm-es_sikbamaras.wmv" TARGET=_fnew>Itt egy videó ahol látno, hogy a marás és gyorsjárati sebesség azonos = 180mm/sec. (vattacukor :) 6mm-es maróval:)

Aluban... most kb. max. 50mm/sec... mert még ki kell ismernem a gépet... addíg óvatosan csinálom... de ez gondolom érthető...
De talán majd még ma teszek be képeket és videókat az alu marásról...

HJózsi

Aha, azt hittem feltaláltad a fehér átlátszó aluminiumot.  Igen látszik, hogy a két sebesség azonos... háát ... mit mondja? ...  Neked jó lesz...  

Most akkor mennyi a gépednek a v max-a? 24000mm/perc?

Most akkor 3000mm/perccel nyomatod az alut, milyen fogásvétellel? Z?  

A tapasztalást megelőzően érdemes lenne megnézni az adott maróhoz és anyaghoz milyen forgácsolási paramétereket ajánl a gyártó...

bmejdz9nu

Néha kell(het) a nagy munka sebbesség... vagy kevés? Persze ilyenkor kell(het) a 60.000rpm-es főorsó is... majd.
A max. is 180mm/sec... ez a full. max... minden téren... (lasabb fordulatú motorcserével limitálva - 400mm/s-ről 180mm/sec-re-  golyósorsók melegedése miatt)

Na ez a legszebb pont...  
Sok-sok szerszám... különböző forma, különböző élszögek, különböző anyagokból, 1, 2, 3, 4 élűek...  
Most gyakorlom a sebesség és a főorsó fordulatszám arányait... meg közbe még a szoftvert is... szóval jól elvagyok :)
Hűtés írányát, mértéket... munkadarab befogásának a variációit... Most a perciziós satu van fent...
Közbe keresem a gépen a hibákat :) de még nem találtam!

HJózsi

Ja, igaz, Te motorcserével hangolsz ... [#guluszem1][#eplus2]

Full hobbista megközelítés ...[#eljen][#vigyor2][#circling]

A saturól nyomhatnál egy képet ...

bmejdz9nu

Á dehogy ... most szerelem az E240-es motor rá a 20/20-as tengelyre :) direkthajtás :)
A satu a munkadarab rögzités topikban... "3" VISE" in Ebay.

HJózsi

A 60krpm-hez valóban kell előtolás sebesség, nehogy atommag vastagságban szeleteld az anyagot ... ezt nem turbo maró kategóriának hívják?

bmejdz9nu

FSM system (FénySebességű Marás :) [#vigyor3]

4um5b65d

Van még egy rövídítés ezek után.....
GLHHMÉ....
Gazdag Leszek Ha Hobbysoknak Marót Élezek.
:)))