Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Mit szorozzak? encoder jelet? Azthiszed napszúrást kaptam? Dehogy szorzom! :)

Mi a különbség egy "profi" és egy "félprofi" encoder között? talán 0.0001 fokkal pontosabb? :) van invert kimenete stb...  
Mérve, tesztelve semmi (főleg nem nekünk)... 1000cpr-es volt rajta, pont jó méret volt... a fordulatszámhoz...

Az a 125-öst encodert nem felejtem el neked... :)  
Miattad vettem... mert nem tudtam, hogy a világ összes szervóvezérlője 4X-es alapban...
Nem árultad el, hogy a Gecko is persze olyan...
Fél év kellett, hogy rájöjjek... szinte magamtól...

... Ugyebár az encoder osztásod az 1X módon kívül csak a marslakók vannak... stb... (az elved:)... hittem neked... nekem ugyebár 500ppr kellett...(a 125cpr-es X4 módban=500ppr) jó vacak is lett az egész szervóhajtás tőle... mert kevés volt...
Közbe "tele voltam" frankó 500cpr-es (=2000ppr) HEDS encoderekkel... szóval erről ennyit...
De ezzel még Istvánt is bevitted a "málnásba" (szerintem) elhitetted vele is hogy... de ez egy másik téma... akit érdekel #1-től olvassa át ezt a topikot...

Frekimérőt és oszcillószkópot már láttál egyszerre működni? Hogy néz ki egy pl. 40Khz-es jel? Mit mér a frekimérő? Fel és lefutó élet? :) 80Khz-et? vagy mit?

Az encoder milyen jelet ad ki? Elárulom neked: Két négyszögjelet* két kimeneten! (A és B)

* Két négyszögjel kimenet, pl. 2x40Khz, fázisban eltolva két kimeneten, az encoder feldolgozó IC ebből "csinál azaz kilogikázza" ekkor 160Khz-et a 4X-es ü. módban... semmi szorzás...

crgs7u9wg

elnezest, toroljetek, de ezen a malnason meg most is nevetek :)

000000000

Péter! Jessszusom, csak ennyit mondanék Neked,
ebben minden benne van!:)

svejk

"Fő a boldogság és elégedettség érzés.:) "

Nem-nem, fő az öröm és bódottság! :)
Lásd: http://www.videoplayer.hu/videos/play/90591

svejk

Én meg azon nevetek hogy mindannyian nevetünk egymáson :)
Azon viszont sírok, hogy ennyire nem vesszük figyelembe  egymás  érveit :(

x4rhew5r3

Valóban a HEDS definíciója szerint fmax = Velocity (rpm) x N/60. Az N a vonalak száma (cpr). Az fmax így az A vagy a B csatorna maximális frekvenciája. A kinyerhető max. "impulzus" frekvencia 4 x fmax.
(Halkan megjegyzem, hogy a ppr jelöléssel vigyázni kell. Náhány gyártó a periods/revolution jelölésre használja, így náluk ez a cpr!)

bmejdz9nu

Hát ez pont így van... így aztán... ott maradunk ahol vagyunk... Persze fő a boldogság és elégedettség érzés.:)

bmejdz9nu

Hát igen, most egyetértünk.

000000000

Egyre inkább az az érzésem, itt a Fórumon
3 féle ember van:
1. vakló bátorságú, makacs
2. műszaki elméleti alapelveket betartó
3. Az okos: aki a két előző "hüle" vitájából
   lefölözi a hasznot.[#nyes]

bmejdz9nu

#6098-ben Tibor szerint a 4X-es mód az encoderban van :) Azaz belülről "törnek elő" a nagy frekvenciák.
Majd ezt a 4X-es dolgot valaki elmagyárázhatná neki... :) Mert lehet, hogy tényleg nem érti.

cpr és ppr ... én ennek utánna nézzegettem, úgy találtam, hogy ez most elfogadott... vagy legalábis nem találtam jobbat :)
Szerinted, hogy hívjuk az encoder feldolgozás utáni jeleket? Még nem késő váltani? :)

Szerintem:
CPR= Cycles Per (shaft) Revolution. A "mechanikailag kialakított nyílások" száma az encoderen.  
(tehát az A és/vagy B kimeneten ezt lehet mérni frekimérővel, impulzus számlálóval)

PPR= Pulse Per (shaft) Revolution. Az encoder feldolgozás utánni ("step") jelek.  
1X módban=1xcpr; 2X módban=2xcpr; 4X módban=4xcpr értekű.
Mert ugyebár minden szervóvezérlő "azzal kezdi" (az encoder feld. után), hogy az encoderből "step/dir" jeleket csinál... :) (vagy ritkábban: CW és CCW)

000000000

LPR = Line Per Revolution [#crazya]
Maradjon a CPR (mert akkor nem kell átírnom az összes doksit)![#taps]

x4rhew5r3

Jó a cpr vagy lpr és a ppr, maradjunk ennél.  
A zárójeles megjegyzésem csak arra irányult, hogy pl. egyes Yaskawa motoroknál a katalógusban a PPR jelölés nálunk a cpr.

000000000

Szia Péter!
Gratulálok szédületes fejlődésedhez:
#382 Encoder topic, egy éve ezt írtad:

"Ez egy nagyon nagyon "homályos" dolog
számomra... egyenlőre... Aki tudja az nem írja
le az encoder kezelés mikéntjét pontosan..."

Na én ilyen múlttal kicsit szerényebb gyerek
lennék a helyedben, tekintettel arra is, hogy
én véletlenül már 1985-ben használtam encodert,
és már akkor sejtettem, hogyan működik.

bmejdz9nu

Igen ezt tudom... Régebben a PPR volt a CPR helyett... de most az encoder adatlapokon a CPR kifejezést használják... Ha jól láttam.
Ha nincs jobb ötlet - szerintem - maradjunk ennél... de ha van elfogadom!

bmejdz9nu

Látod Te akkor sem tudtad a helyes kifejezéseket és módokat... és most sem... ennyi a különbség :)