Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Még majd azon is el kell majd merengeni szabad időnkben, hogy egy elég nagy piaccal rendelkező mikrovezérlő gyártó cég a saját nem régi fejlesztésű processzorjaiba miért csak a 2x és 4x-es hardveres encoderfeldolgozást rakja bele...
Lásd pl.a házigazda által is használt dsPIC30F4012

Farkas Ádám

off: nem vagy még otthon? írtam mailt.

svejk

Valóban kár vitázni rajta..
Egyébként én sosem használtam a tárgybeli szorzóáramkört, csak kiváncsiságból  tanulmányoztam, mert nem értettem hogy tudja elosztani egyenletesen az impulzusokat.

000000000

Pl. mert még nem pörgetett 5000-es rpm-mel
a tisztelt PIC gyártó egy pár ezer forintos open
collectoros encodert, miközben analizálja annak
A, B kimenőjel korrektségét.  
Brutális vakmerőség és műszaki bátorság a
Hobbystától egy encodert tökéletes, fordulatszámfüggetlen, 90 fokos jelgeneárotnak felfogni.
A valóság pont más. Élet és halál között van
ilyenkor egy olyan encoder, amiket itt
többségében használnak.
Majd ha Te is kimérsz néhány encodert magasabb
fordulaton, megremeg a kezed, amikor írod be
2x, 4x.:) Addig meg eszedbe sem jut ilyesmi,
azt hiszed, ez színtiszta elektronika, és mi az a néhány 100 KHz, amikor ma a divat a gigaHz.
Ne ezt üzenem Varsányinak is a #6084-re.

bmejdz9nu

A Bautz motorok, HEDS encoderrel, 4800rpm-el, rengeteg hosszú teszt - semmi hiba... 4X-es mód!
Vacogva írtam ezt :).. most, hogy már meg vagyok "ijesztve/ijedve"...:)

bmejdz9nu

#6084-re semmi ködösítés...:) !!!
Semmi GHz-ek... az csak 96Khz... tudod GHz és MHz aztán KHz...:) (Nagyságrendek) ... aztán Pick szalámi és csak utánna Herz szalámi. :)

svejk

Jómagam nem kedvelem a Microchip céget, valószínű azért mert nem értek a programzásukhoz..
Bizony itt is jobb lenne magyarul olvasni az adott eszköz adatlapját, lehet akkor megtudnánk, hogy vajon milyen cél vezérelte őket az encoderfeldolgozás terén.
Annyit látok én is hogy egy széleskörűen elfogadott hibaszűrést alkalmaznak.
Szinte minden gyártónál ezt a megoldást látni.

De vajon miért hagyták ki az 1x-es üzemmódot??
Lehet csak üzletpolitika hogy nehogy már egy ilyen olcsó IC-vel tökéletest alkosson a felhasználó????
Az tény hogy az iparban nem ilyen procikat használnak (még?).
De az is igaz hogy a cégnek elég töretlen a sikere..

Köszönöm, időm és lehetőségemhez mérten méregetek,tesztelgetek..

000000000

Akkor lehetsz nyugodt, ha majd pl. a talin
a hajtásod félperc egy ségugrást kibír, tudtommal soha nem látott ilyen teszt jelet
a szervót.

A gigát pedig azért írtam, mert Te is abban a tévedésben vagy, pár nagyságrend nem számít Neked, hogy egy optoelektronikai mechatronikai
egységéget, remekművet semmibe veszel,
holott az már majd betojik 100 Khz-nél.
Egyébként Péter 2000-el szorozzál, és 2000-es
encoderjelfeldolgozást (amit majd te feltalálsz)
is tegyönk hozzá.
Így képzeld, csak egyetlen egy rés
kell 360 fokon belül, azt meg a bugyli bicskáddal kihasítod az encoder tárcsádon.:)
Így megspóroltad a 2000-es encoder árát.:)
Ja és elég lesz egy 100 Hz-es step-dir sebességű
progi is, tehát iszonyatos pénzeket spórolhatsz.:) Aztán még majd írok pár ilyen
ötletet, csak hogy érezzed a zsákutcádat vagy
a továbbfejlesztési lehetőségeidet is szervóban!:)[#nyes]

bmejdz9nu

1X-es mód? végül is lehet, hogy minek? Vehet a felhasználó kisebb encodert...  
A nagyobb talán drágább(?)...  
Lehet, hogy pazarlásnak tekintették az 1X-es (ős)üzemmódot... Végül is lehet, hogy már csak Tibor használja az egész világon...
Persze nem ártott volna bele az 1X sem, mert egy hobbystának az encoder választás... nem mindíg szabad választás :)  
Azaz megveszi a motort és ahogy sikerül :)

bmejdz9nu

Köszönöm (mindenki nevében) a tökéletes válszt a #6084-os kérdésemre. (Kár, hogy nem tudtál jobbat.)

crgs7u9wg

nem a kekeckedes miatt, csak hogy legyen tudott, eppen a napokban lattam egy maxon katalogusban 320khz -es max frekis encodert, igaz ez csak egy vacak kis 512 lepeses...

000000000

Szia! Én meg a Portescap katalógusában
400 kHz-eset láttam....Ettől még az EC motor
encodere és társai maradnak azok, amik.
Az meg talán azért nem mellékes, hogy mi az ára
a Maxon motornak. Gondolom nem 2000 Ft, ha
kérsz egy árajánlatot.
Azaz óriási kockázat különbség van egy ipari
komolyabb encoder és azon játékok
jelfeldolgozása között, amit
pl. a Péter is használ. De nem kell ezzel
Nektek foglalkozni, a Hobbysta kezében
minden úgy működik, ahogyan ő azt elgondolja,
és akarja, a többi nem számít.:)
Fő a boldogság és elégedettség érzés.:)

bmejdz9nu

A SanyoDenki-ben most a gyári encoder van... De azért jól tudsz témát váltani... az tuti :)

Az Avago HEDS... ami az E240-ben van (512cpr-es) 100Khz-es (ha jól tudom) azaz ha 4800rpm-el megy a motor az 80 fordulat/mp = 512x80= 40,96 Khz...

Fő a boldogság és elégedettség érzés.:) --- neked is :) https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/Avago_Encoder/HEDS-9100_OPTO.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap Én számoljak helyetted? Milyen nap ez? :)

000000000

Na most lebuktál.:)
Profi encoder mellett felőlem szorozzál, más
kérdés az hogy sok értelme így sincs.
Eddig úgy tudtam, tudtuk, Te rakosgattál mindenféle encoder tárcsákat a motorjaidra.
Egyidőben ha jól emlékszem a fél világot
bejártad a neten 125-ös tárcsákért, mert ugye 4x125=500 és az olyan szép kerek szám.:)
Úgyhogy mintha picit változott volna Nálad
pár dolog.:)

Ja és 4x üzemmódban 40.96x4 > 100 úgyanis
itt sajna minden él számít, még 1x-nél csak
minden 4-dik. Ezt kifelejtetted.

4um5b65d

De jó hogy újra itt vagytok Péter és Tibor....Míg elvoltatok mással kellett veszekednem, hogy legyen valami izgalom,de most már minden rendben és olvashatlak benneteket. I'am Happy[#nyes][#awink]