Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Pont most nincs itt a Varsányi. Bár ha gondoljátok 1 EUR leteszek.

bmejdz9nu

De ez nem állandó mágnesű... azaz soros motor(?)... valóban szervómotor?

HJózsi

Na ezért örök darab! Nem tud lemágneseződni ... [#eplus2]

bmejdz9nu

Ez nekünk hüleség...  
Egyszer már véletlenül vettem egy ilyet - persze kisebbet... semmire sem jó szervótémában.

HJózsi

Na ezért örök darab! Nem tud lemágneseződni ... [#eplus2]

svejk

Nem soros, shönt motor.
tehát a mágnest a párhuzamos gerjesztőtekercs helyettesíti.
Ránézésre és a gyártóról ítélve bizonyára minőségi darab.
Gyakorlatilag ugyan olyan kareakterisztikával rendelkezik mint a kisebb mágneses társaik. Csak a gerjesztőfeszültségről még plusz gondoskodni kell, de az fix, állandóan rajta lehet a motoron, még álló helyzetben is.

bmejdz9nu

Ja-ja - rosszul írtam... :)
Végül is az állandó mágnesek helyett egyenáramú tekercsek vannak... ha jól gondolom... többlet fogyasztás? Melegedés? Ez jobb? Mikor? Kinek? Mihez:)

csg67

Főmotornak ideális, tényleg örök darab egy nagyobbacska esztergába. Sajnos a ma járatos hajtások már nem szolgáltatnak külön feszültséget a gerjesztő tekercseknek, ezért arról külön gondoskodni kell (némi hőt termel, ezért a beépített szélgyárat állandóan működtetni kell, ha a gerjesztés megy). A 160V inkább 460V és -mint általában a főmotoroknál- a típusszámban szereplő 160 az a tengely középvonalának magassága a fényképen látható helyzetben.

000000000

Svejk és Péter és tisztzelt világmárka
szervogyártók!

Átjöttem ide, válasz Svejk #205 Quantum-ra.
Ismerem a gyíkot, a PLL még rosszabb, mert
statikus. Nagy dinamnikájú változásoknál  
még több bajt okoz, ahogyan Te is beismerted,
tehetetlen.
De védjétek csak megint a védhetetlent,
azt még szerencsére a világon nem találták fel,
hogy előjelzés hiányában tudjam a jövőt.
Na Ti erre találtatok ki megint egy csodás eszközt. Én azért el gondolkoznék a helyetekben,
miért jó az a szervó, ami előre küldi a motort,
holott már régen visszafelé kellene jönni.:)
Én erre nem lennék büszke, és belátnám, igenis
bénaság és zavrba hozható az ilyen pozíció logika, ezért komolyabb hajtások nem is így
működnek.

000000000

Köszi H. Józsi, nem kevés vigaszt Te jelentesz
nekem, amikor ennyi itt az "égigérő csodafa"
szuper műszaki megoldás a szervorengetegben.:)  

svejk

A PLL nem statikus hanem dinamikus épp ez benne a szellemes.

Nem védem, hanem tényeket írtam le, az áramkör működéséről és azt hogy (gondolom) több ezren használják megelégedéssel.

Nem én találtam ki (sajnos) :(

Valóban, elméletileg a dinamikája csökken a rendszernek, de nem hiszem hogy amatőr körülmények közt valakinek is fejfájást okozna hogy még elöször a moci megy két step-et előre majd csak azután furdul vissza.
Ennél sokkal nagyobb hibák vannak más dolgokból kifolyólag.

Ez egy kényszermegoldás természetesen ha lehet kerülendő..

Ez igaz, a komoly hajtások valóban nem így működnek..

000000000

"A PLL nem statikus hanem dinamikus épp ez
benne a szellemes."
Ne viccelj már velem.... mi van a
fáziszárthurok körerősítési tényezőjével?
Nyilván nem végtelen. És a VCO
időállandójával? Nyilván ez sem 1 nanosec,
ráaádásul tároló elemtag.
Azaz ponthogy a változási képessége nem igazán
nyerő egy PLL-nek, persze ha már egyszer behúzta magát az adott frekire, akkor követi és
tartja valamilyen szinten.
Egyébként kár ezen megint ennyit vitázni,  
szerintetek jó és teljesen korrekt ez a multiplier dolog, szerintem meg másképpen kell
csinálni még Hobby szinten is.
Ennyi csak a különbség a köztünk.
De úgy is mondatnám Ti 100%-os jővőbelátók
vagytok, én meg nem.:)

bmejdz9nu

"Svejk és Péter és tisztelt világmárka szervogyártók!" = Mi is magyarok vagyunk :) és ugyebár a Magyar Szervók a legjobbak a világon... :)

Tibor már megint nem akarod megérteni, elfogadni. Azaz szerintem érted... csak ...  

Azaz milyen más alternatívát javasolsz? Nem csak "szapolni" kell - ötleteket adni!!!!!!!!!!
Te mit tennél ha kevés a step jel az encoderhez??? (Az addíg osztjuk míg jó nem lesz, vagy vegyünk kis felbontásút... kívül)

000000000

Én azt pofázom: ilyen játékencodereknél amiket mi használunk egyszeres encoder jelfeldolgozás,
és minél nagyobb felbontás, amit még bír a vezérlő progi step frekivel és egyáltalán az
alkalmazás megkíván. Ez a nyerő.

Mindenféle más 2X 4X multiplier csak rosszabb lehet ettől, és bárkinek a szervóját, aki ebben nem lát hibalehetőséget, ingyenesen megkínálom
egy kis saját egységugrás mixtúrával, és
1 perc alatt a szervód nagy valószínűséggel el
is fog tévedni, és pozíciót téveszt.

bmejdz9nu

Egy példa:

1. 24KHz, 500cpr-es encoder, 1X mód (500ppr) = 2880rpm a motoron.
2. 24KHz x4 (negyes step jel szorzás) = 96KHz, 500cpr-es encoder, 4X mód (2000ppr) = 2880rpm a motoron.
(ez kevés lesz, de írjuk le: 24KHz, 500cpr-es encoder, 4X mód (2000ppr) = csak 720rpm a motoron)

1. egy forulatra: 500 fizikai osztás a motoron.
2. egy forulatra: 2000 fizikai osztás a motoron.

1. 360fok/500 = 0.72 fok/lépés.
2. 360fok/2000= 0.18 fok/ lépés.

Egy lépést biztos túlfut a szervórendszer... amikor "hátramenetbe" kapcsol (írányt vált)... melyik a jobb?