Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem a bemenet felhúzása a cél... Sok encoder nyitott kollektoros... Egy hibalehetőséggel kevesebb a felhasználónak... ártani meg nem árt.:)
Ezt így csinálják minden vezérlőben. (pl. Gecko G320 is - De ez a kapcsolás nem a G320 eleje! ott kicsit másként van megoldva)

x4rhew5r3

Vannak enkóderek, ahol a kimenet nyitott kollektoros. Ezeknél kell a felhúzó ellenállás.
Nem tudom, hogy elírtad a 4 db led-fototranzisztor páros, vagy 2 párat akartál írni. A kétfázisú enkóderhez elég 2 pár. Illik még a fototranzisztorok után még valami schmitt-triggert is rakni, hogy legyen valami jelformázó és elemi prell (pergés) szűrő.

bmejdz9nu

Egészen mást választ vártam...  
Én "Bamba" azt hittem elfogadod a Quadratura encoder feldolgozást és ráébredsz, hogy itt nincs szorzás(!!!), nincsenek nagy frekvenciák encoder oldalon...csak minden él ki van olvasva belőle.

De ezt az egyszerű rajzot nem lehet megmagyarázni azok alapján amiket eddíg írtál... olvasd vissza!!!

(Lehet, hogy a ྌ-as években még ez másként volt... [#vigyor3]... de hát azóta...)

Szótár: After 4X decode = 4X-es feldolgozás után.  
Ezt persze bocsánatos dolog... akkoriban nem kellett nyelvvizsga a diplomához.

bmejdz9nu

Te látod a szorzást az áramkörben? :)

4um5b65d

Ja, hogy ezt OC-al is gyártják? Akkor már értem az ellenálást. Egyébként van itthon 2db enkóderem amiben 4 pár fotokapu van. Ennek mi lehet az oka ?
Nem lehet,hogy egyszerűen ezzel növelik a felbontását az egységnek, mert ahogy átnézek lassú forgatás közben a "fésükön" akkor szépen egymás után nyit és zár a fényrés...

4um5b65d

Ezeknél az enkódereknél egy fogaskerék van a tengelyen ami kb 15mm átmérőjű és egy fogaslécbe illeszkedik az egész. Így oldották meg a forgó enkóddal a lineáris enkódot..

csg67

bmejdz9nu

Nem az Ebay-ról való? Szallagkábel jön ki belőle?

4um5b65d

Lehet, hogy rosszul értelmezem a linkedet,de azt hiszem nálam nem ez a helyzet. Ugye adott a két üveglap. Az egyiken a körben elhelyezkedő vonalak,szegmensek...vagy nem is tudom mi azoknak a hivatalos nevük. Aztán a másik üveglapon pedig van 8db ablak szintén ezekkel a kis vonalakkal. Na most ebből a 8-ból csak 4db-nak van jelentősége az enkóderemnél, és kb úgy helyezkedik el a négy darab FIZIKÁLISAN hogy 0 fok..10 ...20...30 fokban vannak az üvegen. A másik négy pedig velük szemben kb 180..190..200 és 210 fokban. Ha az elő négyen átnézek forgás közben akkor 0-90-180-270 fokban nyitnak ellentétben a linkedben látottakkal, tehát nincs egyszerre kettő nyitva vagy zárva. A másik négy ablakra is nyilván lehet tenni fotokapukat és akkor gondolom a 0-45-90-135-180-225-270-315 fáziseltolással nyitják és zárják a fényt... Vagy lehet, hogy egyről beszélünk csak nem értettem amit írtál??

4um5b65d

Nem-nem....ezek már vagy 15 éves darabok és a volt munkahelyemről dobták ki, és egy hagyományos esztergagép keresztszán mérőrendszere volt csak bedöglött a számkijelző rendszere és gondolták nem csináltatják meg.... Pedig nagyon precíz kis darabok.... a fogaslécek 250mm-esek és több darab is összekapcsolható hosszában, és volt képük ráírni az egyes lécekre, hogy 2 mikron vagy éppen 4 mikron eltérés van a hosszméretekben....

csg67

Ott sincs egyszerre kettő nyitva és kettő zárva, hanem egy zárva van, egy félig nyitva, egy félig zárva és egy nyitva. Szerintem ezt látod te is, azaz az első nyit 0 foknál, a második 90-nél, a harmadik 180-nál és a negyedik 270-nél. Nézd meg újra a felső négy görbét!

x4rhew5r3

Nem tudom a választ, de nagyon érdekel. Várjunk egy kicsit, hátha valaki ismeri...

4um5b65d

Valami dereng már,de még nem fogom agyilag amit #6136-ban írtál... Páronként szembekapcsolva??? Ezt még átrágom egy kicsit... :)

bmejdz9nu

Akkor ok.  
Mert egy Ebay eladó árul kínai játékba való encodereket... persze semmi adatlap...

csg67

Igen, kicsit rafinált! :) De nézd meg az alsó két görbét is, ami a felső négyből adódik, mégpedig így; I1 = I0° - I180°, illetve I2 = I90° - I270°. Azaz a 0 és 180 fokhoz tartozó fotoelemek, valamint a 90 és 270 foknál lévők sorosan vannak kapcsolva, de egymással ellentétesen! Ezáltal lesz a legjobban a 0 szintre szimmetrikus az I1 és I2.
A másik 4, használaton kívüli ablakra lehet magyarázat az, hogy a gyártás során a jobban sikerült 4 ablakot használják. A gyártáskor nem különböző pontossági osztályú mértékmegtestesítőket gyártanak, hanem a végterméket osztályozni szokták. :)