Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

D.Laci

svejk

és mekkora fordulaton hajtod max.?
vagy mekkora a max. gépsebesség amit olyan "lassan" érsz el?

bmejdz9nu

max. 180mm/sec a biztonságos max.. azaz max. 2160rpm... mert csak 85V-os a táp... nem igazán tudom már növelni...
50ms alatt van 180mm/sec-on biztonságos, normális hibajel-el... tud 30ms-ot is de az már mérések alapján nem ok. nem pontos a követés.

Ebben a gépben még "csak" Gecko-k vannak (G340) nem az A300-as... sajnos.  
(Az kicsit nagyobb PCB, de már megvan a kialakítás és doboz...táp stb... gépre integrálva...)
Azaz ez már így marad... a 85V-ot tápoldalról sem tudom növelni... De a sebesség (nekem) elég... Sőt a gyorsítást is jónak találom...
Csak Tibor "mester" szerint nem... mert... olvastad...

svejk

Szerintem meglepődnél ha a vezérlődet kb. 120V-ról járathatnád.
Ha van kedved és plusz motorod tehetnél egy egyszerű kisérletet.
Üresben rákötsz a motorra 75-80 V-ot (azért csak ennyit mert a hídon van veszteség) és miközben méred az áramfelvételt és a fordulatszámot elkezded lefékezni a tengelyt.
Ajánlott egy fúrótokmányt ráfogatni a tengelyre és kesztyűt húzni vagy inkább két fadarabbal szorítani.
Majd írd ide le mondjuk a 2500, 2250, 2000, 1750, 1500-as fordulatokhoz tartozó áramfelvételt.

000000000

Én meg a motor helyében a kukacotokra kötnék
230V-ot!:)[#violent]

bmejdz9nu

Tudom... de nem megy a 120V... nem bírja a vezérlő...(G340 = 80V... a 85V már ... ciki is...)
Dög erős ez a motor, még kesztyűben is...

Alíg megy fel az áram... a kesztyű elég... :)

Teszteltük... már 2V-nál (3A = 6W volt!) a tengelyt a legerősebb "emberke" sem tudta lefogni, lassítani... (persze nem tokmánnyal)

svejk

Biztosan nagy élvezet lenne, valakinek :(

bmejdz9nu

http://www.blaho.hu/cutenews/data/upimages/advil_ultra_forte_big.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Találtam egy céget amerikában aki a lekapart(!) IC-ket röngenezési úton azonosítani tud (adatbázisból)...  
Nem olcsó de megérné!... csinálhatnánk Tibor "szervó" vezérlőjéről egy rajzot, egy adatlapot... Ő is jól járna...
Beszállna valaki a költségekbe?:)

svejk

a 12-es tengelyt persze nem tudod lefogni kis fordulaton mert ott még megvan a csúcsnyomaték is.
de 3000-es fordulatról le tudsz fékezni rajta valamennyit nagyobb átmérővel azért kell a tokmány.
És arra akarok kilyukadni hogy  a 33V/1000ford/ perc feszültségállandójú motor a 80V-os tápfesznél a 2000-es fordulaton már nem tudja leadni a névleges nyomatékát közel sem.

bmejdz9nu

16-os alapban a tengely :)
65V-ot tudok a labortáppal... és 5A-t... ez segítene...

Dehát sak és matt...  
A motor adott .. már nem veszem le... nem akarok tápfeszt emelni... meg nem is tudok...
Végül is tök jól megy... 50ms alatt úgyis szétverné a mechanikát...
Tudom mire gondolsz... több tápfesz kellene a motor minden tudásához... Ez igaz...  
Inkább csökkentem a végsebességet ezáltal tudom növelni a gyorsítást... Ha pl. 3D-t marnák... vagy?

svejk

Állj!! Meg ne csináld!
De nagy marha vagyok hát ott van a grafikonja a 7. oldalon  :)

4um5b65d

Ezt mindig utáltam mikor egy nő csak a kezében tartja. Azt is mutassa meg mikor beveszi...[#nevetes2]

bmejdz9nu

Hűha.... átléptük a 6000-es számot a szervótopikban :)

http://www.jungschar.it/downloads/sekt.jpg" border=0>

000000000

Péter!
Inkább rendelj nekem még 1000 db 20AF biztit,
nagy szükségem lesz rá miattatok, ahogyan #5950-
ben írtam.:) Gyorsan el fog fogyni az 1000 db,
tekintettel a délutáni szövegeitekre, meg pl.
Svejk #6004 sorai miatt.