Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem teljesen... akár "előzhet" is! azaz nemcsak lemaradni tud a szervóhajtás...
Pl. egy kicsit rosszul beállított PID... egy hitelen terhelés - egy áramlöket és már előtte is van :) Persze ez is szőrszálhasogatás :)

Hát igen... a gyári rendszerek igen sokat tudnak...  
De talán jobb is ha megkiméljük magunkat (egyenlőre) ezektől a "tudásoktól"... azaz ez is épp elég bonyolultnak tűnik...:)
Itt... mivel step/dir alapú vezérlés... a "szabvány"... mindíg a lelkünkben a léptető motorra gondolunk... mert az csak lép és lép...azaz steppel:)
A cél, hogy ezt a léptetőmotort leváltsuk szervóval.. azaz egy DC motorral... ami úgyebár teljesen más... de mi itt "lépegetésre" akarjuk rávenni...  
De szertnénk többet kapni tőle - jogosan elvárva... :)

bmejdz9nu

Írtam befejeztem... Kb. értem mire gondolsz... de ez így nem igaz... azaz rosszul fogalmazol, kifelejtesz dolgokat, nincs a sebességre semmi ötleted (helyette)... azaz ahogy írtad úgy nem igaz.

Felőlem aztán mindenki olyan lassú gépet csinál amilyet akar :) akár 1/100-ba is leátételezheti... a pici motorokat, mert Tibor azt mondta... nem érdekel...

Robroy képei eltüntek reggelre a hunbay szerverről, így nem látom... várok, hogy vissza kerüljenek...  
Erre azért kiváncsi lennék... persze gonolom a 10.000 rpm-es BL motorokal nem akartak direkt hajtani órsót... de nem látom... ez a baj...

eivmhrm04

Szia.Milyen tipusu azok a yaskawa 400W os motorjaid?Szükségem lenne 1 drb ra ,az enyém 200w os.Pontosabban 2drb 200w os és 1 drb 400 w os.Csak keveslem az y ra.Ha esetleg passzolna a tipus és meg is tudnánk egyezni az jó lenne.

000000000

Értem. Akkor marad ilyen a géped, kár, hogy
ezzel az aprósággal elszúrtad egy kicsit.:)
De ma legalább volt egy kis sikerélményem is,
D. Lacit mintha meggyőztem volna ezzel
kapcsolatban. Te meg maradsz makacs továbbra is.:)

bmejdz9nu

Ém meg arra várom a választ, hogy egyáltalán megy (beindult e) az AC rendszered... step/dir alapon...
Mert ha jól emlékszem neked megigérték a "szakik"...hogy vegyed... menni fog... most pedíg a léptetőről írsz...
Pedíg nem kevés pénzt költöttél rá... én csak "kis misi" vagyok... :) persze DC-ben...

fs9s63xkf

Kapaszkodj meg, az én vezérlőmben a hibakorlát 50000-re van beállítva :) Ez az alapbeállítás, persze lehet állítani 0-50000-ig de még sosem foglalkoztam vele. Attól még mert megengedtem neki 50000-et attól még nem fogja kihasználni :), Egyenletes mozgás esetén a hibatárolónak nem sok jelentősége van, ilyenkor úgyis kicsi az eltérés. Csak a gyorsításoknál van jelentősége szerintem. Attól még a négyszög amit marsz nem lesz 128 lépéssel nagyobb mert a sarkon a megállásnál az egyik tengely továbbment. Szóval szerintem ez nem teljesen igaz : "Minnél nagyobb a tároló annál jobban azt hiszi a felhasználó, hogy pontosan megy a gépe. :) ".
Tegyük fel hogy van két ugyan olyan gépünk ugyan olyan vezérlőkkel, motorokkal csak nekem nagyobb a hibatárolóm. Na most, ha a nagy hibatároló miatt mondjuk egy gravírozott betűm nem úgy néz ki ahogy kéne, akkor visszaveszem a marási sebességet és máris szép lett. Ekkor viszont ugyan annyival marunk mind a ketten (csak neked ez a max) viszont az én gépen gyorsjáratban sokkal gyorsabb.
Tibor45 erről mi a véleményed?

Természetesen én sem 7ms-al indulok mindig, az a 30-50 ms olyan barátságos... de azért egy 3D-marásnál, gravírozásnál nem jön rosszul :)

eivmhrm04

Ha minden igaz akkor én is hamarosan kipróbálom a yaskawa ac szervóimat step dir előkével.Remálem jó lesz,és müködni is fog ugy mint ahogy kell.

bmejdz9nu

Nem jó kedvemből... de tudod a sebességet már lejjebb adtam a golyósorsók melegedése miatt...
(erre nem volt gyógyír... azaz csere lehetőség 10mm emelkedésűre... de azt nem akartam)

Nem gondolod komolyan, hogy (le)lassítom egy áttételel amikor vannak erősebb motorok...
(se sebesség se gyorsulás? Cammogó masina? Ugyan... amit te javasolsz az ment volna léptetőmotorral is...)

Ezek a motorok sem kelletek volna igazából...  
Csak a Bautz motorokat nem akartam a névleges fordulat felén jártni... ha már így alakult... azaz nem bírták a preciziós előfeszített golyósorsók.
Persze jobb lett az "elemi erőtől" a pályatartás... kisebb hibajel... tudod úgyis mire gondolok... :)

bmejdz9nu

... és tervbe van egy gyorsabb gép 20-as em. orsókkal direkthajtásal(!) és egy "cammogó" bika gép is ahol lesz áttétel is...  
Talán majd ez utóbbira majd "áldásodat" adod... :) 15 Kg-os egy orsó (40mm átm, 10-es em.), 35-ös vezetékek stb...:)

000000000

Az a baj, az alapelképzelésed rossz.
Egy forgácsológép forgácsol, ehhez pedig nem
kell és nem is szabad nagy sebességgel menni.
Ez az utolsó szempont. 100 fontosabb van
viszont, amit pont a felesleges, azaz nagy sebeség leront.
Ez tiszta röhely, ha belegondolsz, de Te tudod,
miért jó a semmiért mindent tönkretenned.
SMS beültetőnek gyenge, forgácsológéphez sok,
amit akarsz, de majd eljön az idő, amikor
belátod tévedésedet.:)

bmejdz9nu

Persze ez így igaz... :)

A Magi új vezérlő chipje talán a tökély lesz... azaz lehet állítani ott "2db tárolót" (azaz két szintű) egyik előrejelez ("hé haver... nagy az eltérés - vegyél vissza már az előtolásból") a másik leold... ("hé haver... selejtet azért nem csinálunk" :)

Vagy...

Szervóval csinálom meg a kertkapú nyitót... : Télen megakad a hóban...
1. Tavaszig erőlködik... aztán elolvad a hó és becsukja a kaput. Végül is...volt nagy tárolója :)
2. Leold szinte azzonal mert nem tudta becsukni a kaput.

Azért mindíg induljunk ki a step/dir hajtásból és egy léptetőmotorból... mert itt ez van...
(ipari rendszerek teljesen mások, ott egyik fogásban pl. hibát csinál a második fogásban korrigálja stb... :)

pl. a Gecko tervezője nem akart mást mint egy tökéletes léptetőmotort de DC szervómotorral...
A DC szervómotor egész fordulat tartományban egyenletes nyomatékkal rendelkezik... ez a lényeg. Tehát sokkal jobb mint bármelyik léptecs. Ezt tudjuk.

Másként...
Tegyél a gépedre egy kicsi motort... vegyél be egy kanyart... a szoftver már bevette... a motor még nem... Maró törik... a felhasználó meg nem is tudja miért...

Gyorsjárat...
Igen. Ez igaz... A nagy tároló segítségével a "motort szabadjára" engedhetjük... majd mire dolgoznia kell (talán) úgyis utoléri magát...
Én azt mondom a gyorsjárat is legyen pályahű! Ne engedjük meg akkor sem az improvizációt!  
A léptetőmotor sem engedi (engedheti) meg magának... ne akarjunk többet ezen a téren!
Mi a nyereség abból, hogy gyorsjáratban megnöveljük a játékterét? Persze jó és látványos... de minek mert visszaüthet!!!
Ahogy Svejk írta:
az lenne a jó ha a tároló memória méretét tudnánk álítani menet közben... (marás és gyorsjárat) ez lenne  a tökély... de ilyen nincs... sajnos.(?)

400W-al és 5-ös orsóval van különbség a marás és gyorsjárat között? Hibajelre? Menyi  gyorsjárati sebességet bír a gép az orsó?  
Megér ez ennyit? Szerintem nem... :)

000000000

Huhh, Péter elemedben vagy, hozod a formád,
dől belőled a szakmai sületlenség, és olyan
vagy, mint egy álmodozó gyerek.:)

bmejdz9nu

"Egy forgácsológép forgácsol, ehhez pedig nem kell és nem is szabad nagy sebességgel menni."

A BF20-nál ezt tudom... tapasztaltam. Főorsó fordulat max. 3000rpm.
Azóta változott a világ... gyorsabb pontosabbak lettek a főorsók... megengedhető gyorsabb fogácsolás... fejlődtek a marók... fejlődött a hűtésrendszer... stb...
Az igények nőtttek... Ki akart pl. nyákot gravírozni 10 éve?
A "szakik" megszokták a a max. 6000rpm-es marógépeket... és ma? nem vesznek 24.000rpm alatt főorsót a hobbysták!...

Persze már tudom... van itt egy "nagy kutya" elásva... Ezt már megfigyeltem sokszor...

A hobbysta a gépe rezonanciális problémájára használja a nagy fordulatot...  
Azaz azt veszi észre, hogy minnél jobban pörgeti annál kevésbé rezonál be a gépe...
De... ez szabálytalan... kisebb szeleteket "vág" a maró... tehát jobban (előbb) elkopik... szerencse, hogy igen jó keményfém szerszámok is vannak... és a gazdaságosság... itt hobbyban persze ez másodrendű... :) de melegszik is minden rendesen... :)

Én úgy állítom be a gép előtolását, hogy szép formályú (alakzatú) azaz nem "por" forgács váljon le...
De... ha forog az orsó ... akár gyorsan... akár 60.000rpm-el is (majd)... had toljam már neki :) ha a mechanika is (elég) rezonancia mentes lett... :)

bmejdz9nu

Dobjak 1/1000-es képleteket? azaz 1000-ből egy ember érti? :) tudod: Hobbycnc.hu :)
Ezt majd te megteszed... helyettem is...:) Gondolkodjál el rajta... a cél... az a fontos alapon... Gyakorlatiasan...
Tud ez a gép nagyon lassan is marni...

000000000

Épp az a baj, nem tud lassan marni.:)
Egyébként meg megint rengeteg túlzást
írtál, Neked fogalmad sincs az átlag
Hobbysta lehetőségeiről, és amit itt Te vágyálomban, dumában összehordtál, az lassan
egy 50 millás profi AC szervos gépnek is nagy falat lenne. Majd pont Varsányi Péter a  
2 darab trimmer potis szervójával és lomha
gyorsulású gépével fogja ezt megtenni.
Hahahaha...
Jesszusom, megyek aludni inkább.:)