Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok. gyors és előzetes redukált J számolással
ezt tanácsolom:
Ha jól tudom, tele vagy EC240-es motorral.
Ehhez a motorhoz X, Y-nál 1.5-2 mm tartozzon
egy motorfordulathoz, Z nél 1-1.5 mm.
Így lesz egy szuper jó kis dinamikus géped, ami
a motor képességeit totálisan kiaknázza, és
tudhat G00-ban 4-6000-et is, és 100 W alatt
megúsztál minden tengelyt.

fs9s63xkf

Játszottam ma én is egy kicsit a gépemmel: csak az X tengelyt tudtam kipróbálni, de az Y is kb ugyan ezeket az eredményeket produkálta. 5mm-es orsó, 400W AC servo (1.27Nm alapnyomaték), 2000-es encoder. A motor névleges fordulatszáma 3000 rpm, az időállandója 2ms. A névleges fordulatszám 63%-ra 7ms-alatt gyorsít fel, míg a teljes fordulatszámhoz kb 12-13 ms kell neki. Ha jól értek mindent akkor ez sem az igazi, még mindig van a motorban 5ms??? Mondanom sem kell, hogy a kb 90 kilós gépet csak úgy dobálja (bele kéne még rakni pár csavart, ahogy Péter csinálta, hátha nehezebb lesz).
Egyébként Péter motorja 2500-at forog aminek a 63%-a 1575rpm, erre a fordulatszámra kéne neki 5ms-alatt felgyorsulnia és nem 2160-ra nem? Tehát nem 45ms-ot kéne javulnia hanem kevesebbet (Péter, nem is olyan rossz a géped, mint gondoltad :) ), legyünk pontosak :)

Én egyébként nagyon sokat tanulok ezekből a vitákból, szóval csak így tovább! :)

D.Laci

Ez a világos beszéd!!
Köszi szépen!
Sac per kábé így kalkuláltam hasonló motorhoz, de egy picit nagyobb áttételt használok majd.
Vagy más motort.

000000000

Bocsi, de nem egyenrangú az összehasonlítás!
Te AC-vel operálsz, Péteré DC.
Ettől függetlenül ez igen szép eredmény,
gratulálok Nektek!
És Neked csak 5 ms-t kellene javulni, de nem
érdemes, így is már szét esik a géped.
Ettől függetlenül ez is azt mutatja, még gyári
AC400 W is kevés az 5 mm-hez.
Azaz Te is elszúrtad az 5 mm-es orsóval.:)
Én a helyedben kipróbálnám kisebb orsóval, vagy leáttételezném, és élvezném hogy majdnem 2 ms
alatt mindig ott vagyok bárhol.
Ez sokkal értékesebb, mint a levegőt szántani,
gondolom nem SMD beültetőt akarsz belőle
csinálni.:)

000000000

Szívesen, és örülök, hogy beláttad:
sokkal többre mész, ha picit lassabb a csúcs
sebesség, de J és választott technológiabarát,
és közeli az optimálishoz, és mindezt bőven 100
W alatt. Fog szeretni Téged a motorod,
cserébe sok szép forgácsolási művelettel fog
megajándékozni:)

000000000

Ja és még egy fontos dolog, de ezt is írtam már:
A kelleténél nagyobb áttétellel alig veszítesz,
az szükségesnél kisebbel pedig rohamosan sokat.

D.Laci

De a leg tutibb az lesz, ha úgy alakítom ki a gépet, hogy minden meglévő motoromat ki tudjam próbálni több áttétellel, 30W-2.2Kw -ig. :) (ablaktörlő és szervó)

bmejdz9nu

Nem SanyoDenki (Super-L széria) Szervómotor az Tibor? A Z-orsó emelkedését is elárulod?

bmejdz9nu

Valójában 180mm/s-ra már 30ms alatt is tud, de nagy a hibajel a Gecko-n... azaz nem jó a pályakövetés.
(A fele sebességre akár negyed idő alatt is ... pl. 100mm/s-ra 20ms alatt simán de ez logikus ha 180mm/s-ra 50ms...)
A tápfesz kicsi! Nincs elég tartalék a végfordulathoz! 85V! és a motor 85V-os (2500rpm) ez sem ideális... de te ezt úgyis tudod...
DE minek gyorsuljon jobban? így is szó szerint szétszedi a gépet a gyorsulás a nagy tömeggel?:) De majd a valóság...

Szedlay Pál

Én is gratulálok. Ezek szerint Kínai AC-k ár/teljesítmény arányban nagyon jók. Ez 2.29g gyorsulás, ami már túlmutat a hobby kategórián. Az igazán profi marógépek is kevesen tudják ezt a gyorsulást, bár azok kb. 6 tonnásak, ezért nem ugrálnak.

csg67

Eddig elképedve olvastam ezeket a gyorsulási adatokat, de most megakadt a szemem a "de nagy a hibajel a Gecko-n... azaz nem jó a pályakövetés" részen. Most akkor valójában minek a gyorsulásárol van szó? Úgy gondoltam, hogy a szán gyorsulásáról beszélünk, de akkor ez nem igaz.

Szedlay Pál

Péter!Én még nem gratuláltam a gépedhez most megteszem, gratulálok. Leld benne örömöd, bár gondolom már az építése tervezése is ezzel töltött el.
Végig olvastam az előző pár nap kicsit indulatos hozzászólásait és az a véleményem ez nem egy forma-1 futam. Itt van a szekrényemben 6db Yaskawa 400W-os AC servó a hozzátartozó gyári vezérlővel és még mindig a léptetőssel dolgozom. Meg vagyok vele elégedve mind gyorsulásban mind pontosságban, pedig lassú mint a csiga, de pontos ami nekem a lényeg.

fs9s63xkf

Hogy is van ez nálad, már nem bírom követni?! :) Az a 128 hibajel a Geckon, nálad hány mm elmozdulást jelent pontosan? Hát igen, megfelelő feszülség nélkül nehéz lesz elérni az 5ms-ot, bár az sem segíteni mert ugye áttétel kéne...:)

fs9s63xkf

Köszi! Meg vagyok velük elégedve, csak egy kicsit macerásabb beállítani mint egy léptetőmotort..:) Szerintem neked is megérné üzembe helyezni őket..

000000000

Miféle Z tengelyről beszélsz?
Ott egy fogazott szíjhajtású lin. tengelyről van szó. Nem értem....