Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Igen.

http://www.andrewsmachine.com/images/ParkerRSFlinearscale.jpg" border=0>

000000000

Bizony ez adja a dinamikát, ez a kis rossz 70W-os
SD szervomotor 1:4 áttétellel illesztve a
szervómhoz. Látod ez a különbség köztünk,
ezért kellene Neked végre pár alap képletet
megérteni (csak osztás-szorzásról van szó ne
ijedj meg, nem kell diferenciál egyenletet
megoldani, azt a szervó áramköreid tevezésekor
kellett volna  e), és akkor sokkal kisebb
motorral, sokkal dinamikusabb géped lehetne.
Így a jó drágán "összeszkábált" géped most
tart ott dinamikában, mint anno XX fórumtársunk
ablaktörlő motoros gépe. Szép eredmény, csak így
tovább!:)) Ja és így jár az, aki azt gondolja,
erőből, izomból, dumából kell operálni szervo
témakörben.:)

000000000

A képek pedig nagyon szépek, de nézd csak meg
jobban, hol is van ezeknél a 20 mm-es
menetemelkedésű orsó???? Mintha picit kisebb
lenne, lehet hogy még 5-nél is kisebb???
Azaz pont engem igazolnak, köszönöm neked.

bmejdz9nu

Mérnöki számítás...:)  
70W-os motor a BF20 fej emelgetésére... jól le áttetéelezve... nem kevés a 4-es áttétel ehhez?
Mennyi idő alatt gyorsul fel? (nem a motor hanem a z-tengely komplett) (Nálam 180mm/s-ra 50ms alatt.)

Nincs osztás és szorzás ezt már megbeszéltük.

Sőt Minden tegelyre teszek egy 1/100-as Harmonic Drive-ot ... az szerintem neked tetszene...[#circling]

bmejdz9nu

20-as? hol kinek? Kisebb a motor is...

0gbwyh99

Üdv mindenkinek!

Ilyen motrokra bukkantam ! Szerintetek ezek szénkefés DC szervók ? Mi az hogy CERAMIC MAGNET ? Ime az adatai :

Motor Specs:

Type - UGJMEE-02XIB12
Part No - 6274747
Manufacturer - Yaskawa Electric JAPAN
Ceramic magnet Minertia Motor J Series DC Servo
12 VDC, Im14A, 3000 RPM
Starting torque 1,9Nm,Continuous torque 38,3Ncm
900 (3600) line encoder
Input filtering - TDK Noise Filter
Output shaft is 3/8"dia. x 1-1/2"L
with 1/8" pin hole near end. Motor size: 2-1/2"dia x 4-1/2"L.  

http://www.elektromehanika.com/servo/Yaskawa%20Electric%20.jpg" border=0>

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Talász rajta keféket? Hány drót jön ki a motorból... (nem encoder)

0gbwyh99

Nem , én is csak képről láttam .
Azt irja hogy a motor kivezetése 2 , encodernek 4 + palást.

ANTAL GÁBOR

Péter ! én már előre tudom hogy mit fog Tibor irni: nos a bolybóműnél is egy vonalban van a be és kihajtás. Ugye nem haragszol? Én is szívesen venném ha olyan gépem lenne és hogy mindkettötöknek igaza legyen én nem használnám nagy dinamikával csak szépen komótosan

HJózsi

Péter, ezen max 2mm az emelkedés ... sacc per kb a kábelcsati mérete alapján ...

svejk

Helló Tibor45!
Ma átnézve a tegnapi szervos "termést" és azt a felismerést hogy két dolgban is nem egyről beszéltünk ez ideig, arra a megállapításra jutottam hogy Te teljesen "kifordítva" látod ezt a hobby gépépítést.
Tudom hogy Te már 20 éve is csináltál számítógépvezérelt masinákat, de nem tudom azóta hány szerkezetet építettél saját költségeden itt ott talált, bagóért vett vackokból, mint itt a legtöbb fórumtárs.

Ugye azt már tudjuk mindannyian hogy a motor a szived csücske, és ezért Te mindig abból indulsz ki.
Meglátsz egy motort és a szemed előtt már látod a köré építhető szerkezeti egységet, mert tudod mit várhatsz a motortól.
Tanulmányaid  és rengeteg tapasztalatod alapján ki is tudod számítani a várható erdményt, mondhatnánk  könnyű neked...

Csakhogy a saját és ismerőseim tapasztalataiból kindulva itt az esetek többségében más az ábra.
Az egyik, amikor a meglevő léptetős gépet szeretnék szervosítani.Ez talán a jobbik eset mert már tudja az illető a mechanikájának a korlátait, illetve már dolgozott vele és tudja mire akarja használni.
A másik amikor az alkalmi vételek és guberálások halmazából összehozunk egy mechanikát és azt fel szeretnénk egy mindent tudó hajtással vértezni. Ez a rosszabb mert még azt sem tudjuk mit fogunk a géppel csinálni, de nem baj, ha nem bírja az alut, majd marunk műanyagot meg fát :)

Azt lehet mondani hogy egy mechanika csúszóelemei és orsójainak ára a gép árának több több mint 50-70%-a. Servovezérlőt meg kell venni, vagy csinálni.Egyik sem túl nagy falat anyagilag.
És most jön a motor..
Akinek van is elképzelése hogy milyen sebességre vágyik és mekkora tolóerőre az sem biztos hogy ki tudja számítani hogy milyen motorra van szüksége, de ha ki is számolja akkor egy (három?) pont olyan motort találni megfelel a lottó ötössel, vagy megvenni a gyárit mondjuk úgy 100 ezerért darabját. Egyik sem reális...
Ezért van az hogy megszerezzük a 0-15 ezer forintos motorokat és rárakjuk a gépre aztán majd lesz valami.

A tegnapi nap után világosan látom hogy Te a motorból indulsz ki, és ügyelsz hogy a legoptimálisabb legyen a hajtás.
Az okból szerintem senki sem vitatkozott veled, hogy egy 4800-as névleges fordulatú motort miért kell leáttételezni a 10-es emelkedésű orsónál.  
Abban sem talált senki kivetnivalót hogy az E240-es mocit is áttétellel lehet csak ésszerűen használni mert annak az alapnyomatéka elég kevés.
De bizony rengeteg olyan 100-200W-os motor van közkézen melynek a fordulata 2000 körüli és az alapnyomatéka 1Nm körüli.
Itt már a kisördög motoszkál az ember agyában a direkthajtás miatt. Igaz hogy a motor nem biztos hogy optimálisan lesz illesztve, - de mihez is? Amikor még azt sem tudjuk mit akarunk.
Egy ekkora motor az átlagos mechanikát elviszi még félgázon is.
Tehát ha majd nem bírja a sebességet legfeljebb csak a névleges felén fogom járatni, nem baj a nyomatékot tudja mivel a motorba nyomhatok áramot mivel túlméretezett úgy is.
És ettől még nem lesz baja a mocinak, csak hát feleslegesen van rajta a nagy motor.

Szöggyorsulás? Időállandó? Dinamika? Sajnos a házi építésű szerkezetek nem igen alkalmasak ezen értékek hajszolására, És ezt Te is nagyon jól tudod.

A fentieket remélem nem veszed kioktatásnak vagy bármiféle negativumnak, én csak a saját és környezetem tapasztalatait és a saját véleményemet írtam le.

Természetesen továbbra is fent áll a lehetősége hogy pl. a "számítások és képletek" rovatba betégy egy-egy példaszámítást (akár motor, akár mechanikai adatokból kindulva)és akkor talán kevesebbet kellene győzködni/vitatkozni a balga szervoban álmodó fórumozókkal.

De mondok én egy merészebbet:
Mi van ha az adok veszekbe beraknál egy ilyen szolgáltatást? Ebben az anyagias világban nem kérhetünk senkitől semmit ingyen.
Viszont egy-egy előzetes kalkuláció ajánlás sok fölösleges pénzkidobástól időpocsékolástól megkímélne sok embert.
Persze mindezektől független még marad jó sok fafejű ezek mellett is. Ld. varsányi valamint jómagam :)

svejk

Jó kis motorok, volt nekem is ilyen.
Régi mátrixnyomtatóban volt fejmozgató.
Normál DC servo, de azért a 0,38 Nm től ne várj sokat.
Viszonyításul a sokat emlegetett E240 0,22Nm..
5-8 ezernél ne adj érte többet...

bmejdz9nu

lehet ... és arányosan pöttön motor...:)