Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Már mire gondolsz? Milyen "másvilágra"?
Tiborral (egyenlőre) az analóg szervót "hajtjuk"... Tök egyetértésben :) Ez a közös "rossz" bennünk :)

x4rhew5r3

Analog szervóban is vannak mélységek. A gecko egy alapkapcsolás, míg Tibor szervója (szervói) valószinüleg egy kicsit komolyabb(ak), több évnyi munkája van benne, és vállalkozás szerűen űzi a "hobbiját". Nem kívánhatjuk Tőle, hogy ezt nyilvánosságra hozza.

bmejdz9nu

Valószínű? Azaz lehet? azaz csak gondoljuk? Reménykedünk?...  Senki, semmit nem tud... Ez a csodák világa :)

A Gecko Corp. Mennyivel "hobbystább" a Tibornál? Nekik vannak adataik a vezélőről ...
Ők sem hozzák nyilvánosságra a "service Manual"-t... :) Csak a "User Manualt"... Tőlük sem várható el...:)
Ők is sokat filózhattak a fejlesztésen... mire eljutotak odáig, hogy nyákgyártónál készítettik a panet... sőt 4 rétegüt... és gépi összerkasra vitték a dologot a költségek csökkentése érdekében... (2002 óta)

Te vennél bárnmit adatok nélkül? Egy TV-t, egy mosógépet, egy autót...?
Te el tudnál adni valamit ezek az információk "közre adása" nélkül? (az "alkalmi elsózást" most hagyjuk az más eset...)

x4rhew5r3

Mindenki máshogy csinálja.
Gecko világpiacon akart egy egyszerűen kezelhető, "jó árfekvésű" vezérlőt forgalmazni, jól csinálja, fut a szekér... A fejlesztőből lehet hogy "tulajdonos" lett, már régen alkalmazott csinálja a szakmát.

Mellette helye van az egyedi- és célalkalmazásoknak, teljesen más üzleti stratégiával. Ez mindenkinek a saját döntése.
Nem mindenki akar akkorára növekedni, hogy a szakmai érdeklődését és szeretetét felváltsa a kemény üzleti érdek. De ennek a csevegőbe lenne a helye:)

bmejdz9nu

Magától nem megy... :) ott sem... A tulaj is dolgozik keményen :)  
Mariss Freimanis dolgait olvasgatva a CNCzone.com-on...  
Most kihoztak egy új léptecs vezérlőt (G540) érdemes (visza) olvasni amit a fejlesztés közben írogatott...
Azaz a "célközönséget faggatta", hogy pontosan mit szeretnének, milyenre szeretnék... és azt hiszem sikerült is neki "telibetalálni" a dologot :)
Még az "kívánatos" árát is szavaztatta :)
Na ja az egy másik kontinens... Más felfogás...

A cél alkalmazások - hát igen... az egy speciális piac... nem Hobby. Azt nem ismerem....

4um5b65d

Tibor és Péter, egy kis figyelmeteket kérném. Most járt nálam egy gyerekkori barátom, ő kb húsz éve tervez és szervízel ipari cnc-ket Németországban és rákérdeztem a kettőtök közt fennálló egyik vitás pontra, hogy neki mi a véleménye róla. Itt az áttétel és a nem áttétel probléma körére gondolok. Szóval annyit mondott, hogy az áttételes gép az csak játékszerként hozható forgalomba amennyiben csak a motoron van enkóder. A szíjas hajtás egyáltalán nem pontos és változó erők hatására nem viselkedik lineárisan mivel gumiréteg találkozik a fém kerékkel és a gumi lehet bármilyen vékony, úgy fog viselkedni mint a kocsonya. Tehát az 1 mikronos gép az hazugság az ő véleménye szerint egy áttételes gépnél. 1 mikronos gépet még direkt hajtású ,lineáris enkóderrel sem lehet tökéleteset építeni. Alumíniumból meg pláne nem. Hangsúlyozom ez NEM az én véleményem, de lehet benne valami...

bmejdz9nu

Hát ezt tudjuk... csak Tibor mindíg "gravírgépben" gondolkozik... de nem kellene "kötelező" jelleggel "előírnia az áttételt"...
(Meg a sebbeséget úgyebár utálja és nincs is elképzelése hogyan kellene... :)
Amikor vannak elérhetők pl. kisebb fordulatú motorok is a piacon, amik általában nyomatékosabbak is... csak ennyi...

Van profi(bb) áttétel, Planet Drive-nak hívják(1/2 - től lefelé) ... sajnos az igazán jók megfizethetetlenek...  
Drágább mint a legjobb szervómotor... A Harmonic Drive Corp. is gyárt ilyeneket...

Ezért törekszünk (azaz törekszem:) a direkthajtásra marógépeknél - bárcsak mindíg lehetne - mert a hobbystának csak a fogazott szíj megfizethető...
De talán megteszi, ha nincs más... és már boldog ha századot tud (elvben, terhelés nélkül:) a gépe :)

Szedlay Pál

Nem is célja egyik cégnek sem a mikronos pontosság egy marógépnél. Ki kell menni egy nemzetközi kiállításra és ott látunk csodát egy 70 milliós gépre milyen türéseket adnak meg gyárilag 2 század. Ennél persze többet tud ha jól beállítják kb. 5 mikron. De nem is törekszenek 1 mikronos pontosságra. Még köszörüléssel is nehezen tartható ez a pontosság.
A gyári gránit etalonok 00 pontossági tűrése is több ennél.
Uraim itt megy a gyorsasági vita, az áttétel vita, de még senki nem rakott fel videót csak arról hogyan forog a tengely üresen vagy kesztyűben forgatva illetve síkbamarva. Miért nem törekszünk a pontosságra a sebesség rovására, a derékszögöségre. Nem hiszem, hogy itt a hobby kategóriában bárkinek is szüksége lenne századon belüli marási pontosságra(mikronosról nem is beszélve) és 10m/perc forgácsolási sebességre. Ezek csak számok. Ki az aki ezt kihasználja és nics ideje kivárni amíg a gépe elkészíti a munkadarabot. A lineáris encoder felbontása lehet 1 mikron de a pontossága nem. Ezt egyik gyártó sem garantálja vagy ha igen kérünk ide linket. Az 1 mikron is interpolált felbontás. És a hömérséklet kompenzációt is meg kell oldani szoftveresen. Még a golyós orsókat is temperálják furaton keresztül.
Tegyen már valaki fel egy ezredes mérőórát egy etalonra és fogja meg kézzel 1 percre és csináljon róla egy videót. Ugye már mindenki próbálta. Fantasztikus az eltérés.
A legjobb jobb mikrométerek gyári specifikációja is +-2mikron.
Tehát nem lehet velük mikron pontossággal mérni ehhez tizedmikronos ezköz kell ami szerintem egyikönk birtokában sincs.
Már 1 éve követem a fórum hozzászólásait és sokat tanultam belőle, de nem eleget.
Azért, hogy az ismeret agyagomat tovább bővíthessem kérek mindenkit dokumentálja a servós géppel készült darabok pontosságát is.
Köszönöm.

Szedlay Pál

Örülök, hogy lesz és van is konkurencia sopronban. Nekem van egy két adu ász a kezemben ami miatt senki nem lesz konkurencia az én szememben.
Szerinten nem az a lényeg milyen gyos a gép hanem az, hogy mennyit tudok óránként profitálni belőle, nekem ez a lényeg a többi duma.
Az AC servókat pedig meg sem forgattam itt porosodnak a szekrényben.

4um5b65d

Na erről beszéltem én valamikor két hete, hogy semmi értelme ezekre a pontossági értékekre kiélezni a gépet és hajszolni a pontosságot bármi áron... csak arra reagáltam, hogy tibor45 mester Robroy gépét hozta példának amit 1 mikronos felbontásúnak mondott. Pali neked tökéletesen igazad van és maximálisan magam is vallom az általad leírtakat. 1 századon belül már csak edzett köszörült alkatrészeken van némi értelme dolgozni, de ott is nagyon korlátozott felhasználási területeken.

Szedlay Pál

https://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/hajszal.jpg" border=0>
Itt egy munkám az alap egy scannelt fogcsonk és készült rá egy 3D gravírozás egy sapka. Az a "rúd" egy hajszál. Nem büszke vagyok rá inkább csak dokumentáció.

Szedlay Pál

Bocs már régen linkeltem.
Itt újra.http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/hajszal.jpg" border=0>

airfoil6205

Tisztelt Pál ez egy hobby fórum, itt nem azért készülnek a gépek, hogy meggazdagodjunk belőle! A pontossággal kapcsolatos észrevételeddel maximálisan egyetértek, már korábban is kritizáltam a "saccográfos" barátainkat de nem volt látszatja semmi. De itt inkább nem szervókról kéne beszélgetni, hobby szinten? Off- töröljetek kérem.

4um5b65d

Hát most hogy mutatod, van egy lyukas fogam, igazán elvállalhatnád. Szép munka :)))

Szedlay Pál

Neked ingyen megycsinálom a szakmámban azt hiszem profi vagyok. köszönöm bizalmadat.