Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

És a mágnes megcsapágyozása?... ha egy kicsit is "kólózik" (vagy berezeg) már lőttek a tévesztés nélküli futásnak... szerintem...

HJózsi

Tipusonként lehet mágnest választani, a központosság esztergával megoldható szerintem többféle módon is ( motor tengelyre fogatásra gondolok ). Az IC ill. a nyák felfogatását "adjusztálhatóra" kell kialakítani és behangolni... :D

svejk

A 0.2 mm szerintem tartható még hobby körülmények között is.
A mágnes hőmérsékleti együtthatóját kompenzálja azt írja.
Viszont nagyáramú vezetékekkel biztos kerülni kell :) ez pedig nagyobb motornál gond lehet.
A kimenet sem nagyon terhelhető, de azt egy buffer vagy szimmetrizáló megoldhatja.
A  
Mindenesetre azért  kiváncsiságból én is eljátszanék eggyel, bár még a programzását nem igen értem.  
Azt írja OTP, tehát csak egyszer programozható?

000000000

Mivel nincs rajta kvarc ablak, sajnos csak 1×. Nem érdemes elcseszni...

bmejdz9nu

Lehet, hogy engem azért nem hoz "lázba" :) a dolog mert van kb. 50 db "klasszikus" encoderem :)?
Azaz a "régimódi", hagyományos, inkrementális tegelyre "fúrható" optós :)  
(Pl. a 2mm-es furatú HEDS tárcsát szabadon lehet "felfúrni" 6mm-ig (1/4"-ig is) és a többi méretből még 16-os tengelyre is tudok tenni...azaz egyszerű...

Egyébként - ha csak nem kell valami különleges érték - akkor szerintem egy "kerek" értékű 400, 500, 1000, 2000 cpr-es encoderekből már-már minden szükséges értéket ki lehet "csiholni" az LS Ic-vel...ami passzol a szokásos 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 10mm, 20mm-es orsó emelkedésekhez és szervómotorokhoz...
Talán egyszerűbben, kevesebb munkával... és ezáltal olcsóbban is...

Persze érdekes a dolog és érdekel is... :) De nem kellene inkább az encoder topikban folytatni ezt?

svejk

Na de a mai világban!!???
Flash-es mikrovezérők már 10 éve vannak...
Nem hogy csak rosszul értelmezzük? Én csak átlapoztam..

svejk

Lázba engem sem hoz de jól el lehetne vele játszani, és még lehet jól is működik..
Gyerünk az encoderbe...

bmejdz9nu

Csinálni szerettnék (majd) egy olyan szervóhajtású gépet amilyen a német cnc-step gépem volt...
Azaz a hossz írányban megkettőzött golyós orsóval...
Ott léptetőmotorok hajtották a tengelyeket... azaz néha ha "szinkronizálni" kellet a kép motort - nekimentem a végbaknak :) egyik lépést vesztett és ismét szinkroba voltak a motorok....
Erre csak néha volt szükség... de egy hát alatt, többszöri ki és bekapcsolás után nemártott :)

Nade...  
Ha ugyanezt két szervómotor hajtja (külön - külön vezérlővel)... akkor előbb-utóbb a ki és bekapcsolgatásoknál a két motor "elmászik" majd egymástól...

A lépésvesztéses "falnak futtatás" ugyebár nem járható... Referencia kapcsoló is csak egy van... ugyanazt a step jelet kapja majd mindkét vezérlő...  
Milyen szinkronizációs megoldást lehetne alkalmazni?

Két motort akarok... nem ékszíjjal át a másik tengelyre mert méteres távolság lessz... meg korlátozná a felhasználási területet...
Mert ennél a kialakításnál az asztal kivehető és alatta a nagy mélység... azaz szint alá tehető satú, forgató... sőt láttam képeket amikor egy ajtó lapra (2x1méter :) "tették" a gépet a Z-t megtoldották és úgy martak vele...
Ha nincs "keresztbe" bordásszíj... akkor az hosszabb anyagot tologatva... szóval elég uiverzális a megoldás...
Persze nem valai rém erős "monstrum" gépre gondolok...

Ez a kérdés már felmerült, de igazából nem lett rá megoldás...

A mechanikai megoldásra egy kép: (de itt ugyebár nem szervómotor hajtja hanem léptető és persze minden motornak külön-külön meghajtó...)

http://www.cnc-step.com/S-1000_Fraesmaschine_CNC_STEP_1.jpg" border=0>

svejk

Az ilyen problémákra is használható az encoder index jele..

svejk

De neked vannak bika motorjaid, szerintem maradj a mechanikus szinkronnál, még ha vezetgetni is kell a szíjat.

bmejdz9nu

"4Kg-os kategórából" kerülne rá 3 db kisfordulatú (max. 1500rpm)... de 20-as orsó emelkedés... :)
Index jel nincs de két végállás "szinkron" kapcsolót tehetek rá...
Bordásszíjat nem akarok... 1 méter fesztáv = több mint 2 méter... aztán ott futkozz, balesetveszély :) nyúlik, hangos, nyikorok :) szóval más megoldás kellene...
Meg a motorok tegelyére akarom tenni az orsókat, kupplung nélkül... ahogy a német gépen volt...
Más ötlet? :)

HJózsi

Egy végállás (refpont) elég szerintem, a szervónak elvileg nem szabad lépést vesztenie... A két vezérlő ugyanazt a step dir jelet kapja... viszont a  két vezérlőt azonosra kell behangolni... ha ne így van, részben egymás ellen dolgozhatnak majd, esetleg extra lengések... Kiváncsian várom majd a videót ... :D

bmejdz9nu

Nem veszt lépést... de ki és beakapcsoláskor... meg-megrándul... tehát előbb útóbb el fog térni. vagy nem? Erre gondolni kell előre...
A Ref ponthoz és a második (persze melyik - amelyik később éri el) Valami "utánmásztató" elektronika kellene... de nem tudom...

000000000

Szia Péter!
Csalódtam Benned...:)
"de ki és bekapcsoláskor... meg-megrándul... "
Na akkor még dolgozzatok a szervótokon, mert az
olyan hajtás ami ki-és bekapcsoláskor
elmozdítja a motortengelyeket, az komolytalan
még Hobby kategóriában is.[#nyes]
Így aztán az a szinkronszervo, amit szeretnél
teljesen reménytelen, még komolyabb ipari
szervónál is necces a téma.

bmejdz9nu

Nem mértem, csak gondolom... vagy nem jellemző?
Végül is ha ki van kapcsolva az egész gép és történik valami... stb. de majd tesztelem...
Sajnos ezek a vezérlők nem lineáris vagy abszolut encoderekkel mennek... :)

Valami megoldás derengt az agyamba...  
Persze lehet, hogy sosem kell majd szinkronizálni a tengelyeket... de a lehetőséget be kellene tervezni... azaz hiba lenne nem gondolni az eshetőségre...
Valami duppla ref kapcsoló... egyik pl. előbb eléri a ref. kapcsolót (ha csak egy steppel)... amásikat pedíg egy nyomógombbal lépésenként (step jelet adva neki) szinkronba "cammogtatni"... ha netán kell.. (ez automata is lehetne, de hogyan?)

Erre a duppla tegelyes és duppla szervómotor megoldásos gépre még nem láttam valós megoldást... még képet sem... ezért a félelem...:)

Egy egy lépés eltérés a két tengely között nem lenne még végzetes, mert egy nagyméretű gravírozó gép* lenne... nem lenne olyan merev amitől ezért "kicsinálná" magát. Max kis eltérés ill. derékszöghiba...

* Hosz írányban 2db 20mm-es átm. és 20-as emelkedésű orsó, keresztírányban 1db 20mm-es és 20mm-es orsó. Munkaterület 1000x1000mm.
Lináris vezetés is olyan egyszerű mint a német gépen... azaz köszörült 25 vagy 30mm-es rudak és rajta golyós vagy szinterbronz "kocsik" alátámasztás nélkül ..:)...
felbontás 0.02mm sebesség 480mm/s (ez már ok a 20-as em. orsókkal) és 24.000Khzből kijön... 3 db 4Kg-os Emoteq szervómotor 1.440rpm max-al...
80x40mm-es profil alu kereten és csak a Z-tegelyen lenne lináris THK vezető sinek... kisebb em. orsó és kisebb szervómotor...