Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor mutatok 1-et, 2-őt, 3-mat...
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech40/mkl9.jpg" border=0>
Ez egy 6 motoros gép, de logikailag csak 2. Három db. P2ME vezérlo, minden Vezérlőn 2 motorral és ebből 2 vezérlő slave módba Mach3-al (a függőleges tengely).
És megy...

svejk

Persze azért win-es szoft-ra bízni ilyen dolgot..?
De ha befeszül majd leáll túlárammal és akkor tényleg marad a kézi tekerés..

000000000

És gondolj bele, egy léptetőnél ha kikapcsolod, elmegy a mikro-step! Ott még fontosabb a "szinkronba állíthatóság"!

svejk

Amíg ki nem hevered a mach elleni irtózatodat addig írjál csak németeknek hogy gyorsan oldják meg ők is ezt a problémát.
Neked biztos megcsinálják...:)

bmejdz9nu

Na meg Mach-ultátok magatokat :)  

Már megint egyedül maradtam... :) Hardveres ötletetetek nincs? :)

Megyek a német fórumra körülnézni... végül is több mint 7000db WiNPc-NC Economy fut... és nem több nem kevesebb mert harverkulcsos...
A "fene" ebbe a WinPC-NC be ha nem lenne harverkulcsos már ti is szeretnétek :) vagy 4x-szer olcsóbb...(az a fránya USD/Euro arány :) [#rinya]
A WinPC "szerelem-em" egyszerű... mert egyszerű/nagyszerű a progi és jól passzol a Corelhez amit szintén jól ismerek...

csg67

Üdv mindenkinek! Úgy érzem a gantry, illetve a master-slave fogalmakat nem ártana tisztázni, nehogy félreértés legyen a dologból később, ha valaki netán ilyet építene.
Az alábbi képen négy motor visz egyetlen asztalt.
http://img1.tar.hu/csaky67/img/35601621.png#3" border=0>
A 1-3 és 2-4 tandemek nyomaték vezérelt master-slave kapcsolatban vannak (mondjuk azért alkalmazták így, mert nem volt elég erős egyetlen motor). Viszont a két tandem egy pozíció vezérelt gantry tengelyt alkot.

A nyomaték vezérlést az alábbi ábra szemlélteti:
http://img1.tar.hu/csaky67/img/35601622.png#3" border=0>
Előszeretettel alkalmazzák fogasléc-fogaskerekes hajtásoknál, mivel így az elekronika veszi ki a holtjátékot (lásd az ábrán jelölve, hogy a fogasléc melyik oldalára "fekszik rá" az adott hajtás)

Szalai György

„De azért egy biztos, ... előbb lesz átlósan ékszíj, vagy léptetőmotor mint Mach :) :) :)
Én ezt vettem a jobb és ball oldal szinkronban tartásához: Dyneema SK 75 w/AT system, borítás nélküli dyneeema kötél. Nagyon kis nyúlású, könnyű, extrém terhelést bíró, magas UV-állóságú kötél. Teljes terhelésen is egy százalék alatti a nyúlása. (Csak érdekesség képpen.)

fs9s63xkf

Gyakorlatilag én is azt javasoltam amit svejk mondott, két ref kapcsoló, amint az első motornál megnyomta a gombot, akkor attól el kell venni a step jelet. Amikor a másik motornál lévő kapcsolót is megnyomta akkor kell szólni a szoftvernek, hogy megnyomódott a kapcsoló és visszakapcsolni a step jelet az első motorhoz. Elég "furcsa" egy megoldás, de ha az embernek nincs más, csak a WinPC-NC akkor ilyen megoldásokra kényszerül :)  
Mellesleg a cncGraF is tudja, amit a Mach :)
Mondjuk azért azt megnézem, amikor behangolod a Geckokat egyszerre ... Vagy nem Gecko lesz rajta?

bmejdz9nu

Nem tudom mennyi a Mach kb. 170USD? A dollár meg a béka s..-ben... (150Ft sincs)
A WinPC-NC Economy 280 Euro... és nem másolható... tehát ez utóbbi miatt drága :) mert venni lehet csak... Hardverkulcs.
Ne is keresd a megoldást a neten... nincs...:)

bmejdz9nu

Hát ez eddíg a legjobb ötlet :)
Mert a szerinted a Gecko-ban a potikat azonosra állítom akkor már a menet közbeni "szinkron linearításban" is lehetnek gondok?
Azaz valójában ez a két tengelyes megoldás külön külön motorral eleve hulla szervónál? Ez is elgondolkodtató... lehet, hogy igazad van...  
Sőt... erre nem is gondoltam...

Farkas Ádám

vettem Pétertől pár szervómotort + 500-as encodert
és készítettem UHU vezérlőt ami tökéletesen működik, de közben vettem még három motort beépített 2000-es encoderrel, és ha azt bekötöm, elkezd a motor cidrizni jó hangosan, és veszi az ampert. ez a jelenség 10-12V alatt nincs ott minden működik. A kábelek árnyékoltak, viszont az encoderben van egy komoly elektronika de a kimenetek szokványosak. A motor:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280248967314&ru=http%3A%2F%2Fsearch.ebay.de%3A80%2Fsearch%2Fsearch.dll%3Ffrom%3DR40%26_trksid%3Dm37%26satitle%3D280248967314%26category0%3D%26fvi%3D1 Túl sűrű az encoder, dobjam a kukába?

bmejdz9nu

Hát a 2000-es encoder tud jópofa dolgokata csinálni...(ugyebár 8000 jel/fordulat - azaz nagyon sok.)
Az a baj, hogy nem ismerem az UHU belső lelkivilágát... azaz bent a fekete dobozt :)
De szerintem alapban 4X-es az encoder feldolgozása... és step jelet sokszorozza hozzá... legalábis mindkét fajta encoder illesztési megoldást nem tudja...
A motorok biztos jók... csak encodert kell rajta cserélni vagy 1X-es módban feldolgozni egy arra alkalmas vezérlővel :) (nem UHU)

Talán ezért adta el a német :) Ő sem bírt vele... meg talán túl olcsó is volt... gyanus :)
Licit sem volt ha jól látom...:) Európában (pl. Ebay.de) én még nem is vettem szervómotort... mert ha minden ok. és jó pl. UHU-hoz akkor azt egymás közt úgyis elpasszolják... (peters cnc fórum)

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=180268847956&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=008" TARGET=_fnew>Ezeket nem veszed meg? 2.9Kg darabja! :) A kettő együtt 49 Euroó!!!
PayPal-t is elfogad... licitálni sem kell...:) Sőt!!! Elrontotta a szállítási árat MO-ra... csak 4 Euró!!!!
Megveszed... átnyomod gyarsan a pénzt... és küldeni kell !!! mert ha nem feljelented az Ebay-nál... :) de küldi... mert lassan 10 napja a kutyának sem kell :)

Farkas Ádám

Fix áron voltak feltéve a motorok, és három ilyen csomagot is eladott, úgyhogy volt neki egy rakattal.

Farkas Ádám

Egyébként nem fekete doboz az UHU, a vezérlőt tulajdonságait egy terminál programmal lehet módosítani (szinte mindent) igen az encodert is 20 lépésben, jópofa... , és van analizátor is benne, mutatja a motor és az encoder közti kilengést, eltérés.