Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

.."torziós merevsége egy mechanikának rosszabb
legyen.." bocsánat, így ok.

csg67

Szia!
Forgalmazunk ilyen gépeket, javítunk, beállítunk ilyen gépeket, felújítunk ilyen gépeket. Csupán az elterjedt ipari gyakorlatra hivatkoztam.

csg67

svejk

Szerintem is először alakítsd át a vezérlődet hogy ne ugorjon bekapcsoláskor, és így üzemszerűen nem lehet probléma.
Egy esetben van baj ha valamelyik motorod valamiért leáll, így kiugrik a szinkronból.
Ez esetben gondolom a hibás tengely a többit is
leállítja és nem feszül be.
Ekkor jöhet a kézi tekerés a nullpontvfelvételre, akár a végállásba való ütköztetéssel:)
De ez a leállás már nem üzemszerű állapot tehát jól beállított gépnél nem fordul elő csak súlyos hibánál.

Farkas Ádám

Már két hete elküldtem a pénzt UHU-ULI nak az IC-k ért de semmi válasz. Milyen tapasztalatotok volt nektek?
http://kepfeltoltes.hu/080727/DSC09349_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
szegény vezérlők nagyon várjál az IC-t

svejk

Helló csg67!
Felkérhetnélek többünk nevében hogy mondj véleményt az ebben és az encoder topicban felmerült mágneses encoderről?
Te találkoztál-e vele élőben illetve tudsz-e valamit az alkalmazhatóságáról.
A jelfeldolgozás a chip-en belül gondolom hasonló mint ba szinuszos jelek esetén.(DSP)

Ez ügyben szerintem a Te véleményed lehet a legmeghatározóbb.
(Lehet inkább az encoder topicba kellene válaszolnod, már ha elfogadod a felkérést.) Köszönöm!

bmejdz9nu

szerintem - ha van is - bekapcsoláskor valami eltérés... és ha van is egyszerre "ugornak"...
Tehát tetélezzük fel, hogy lesz nem nagy jelentőségű de valamennyi hiba (eltérés) a két motor között (legyünk pesszimisták :) és ez többszöri ki és bekapacsoláskor összeadóthat...

Én úgy csinálom, hogy bekapcs után azonnal referenciát veszek a ref. kapcsolókkal... (utánna figyeli az asztal méretét és nem megy ki belőle) ez jó dolog és természetes.

Tehát egy valami "referncia szinkronizáló" kellene...
Azaz két pontosan beéllítot végállás kapcsoló... az első adná a szoftvernek a jelet a második pedíg saját magához állítaná azaz "steppelné" impulzusokkal pl. egy és kapun kersztül és még a dir jel-el sem kellene foglalkozni mert az írány adott azaz lemaradt a második motor... Nem tünik lehetetlennek és bonyolultnak a megoldás...:)

bmejdz9nu

Na ezaz... a külföldi függőség a fekete doboztól:) Fújj - Fújj :)
ULI egyébként nyaral a Karib tengeren... nem olvastad a német fórumon? Szeptember-ig... :)

csg67

Köszönöm a bizalmat, de nem foglalkoztam mágneses elvű jeladókkal. Csupán spekulálhatnék...

D.Laci

A bekapcsoláskor megugró moci problémáját úgy lehet kiküszöbölni, hogy a motor áramkőrt késleltetve kapcsolni (akár egy relé…). Így ha ugrani akart a vezérlő a moci nem tud, és legfeljebb hibára áll.
A leg tutibb az, ha a később van az áramkőrbe bekapcsolva majd automatice nyomna egy resetet. Ezt mind szoftveresen megcsinálni, bekapcsnál nem több mint 1mp alatt megcsinálná észrevétlen.

Szervó szinkronizálás: kel egy áramkőr ami sasolja a két moci encoderét, a bekalibrálásnál nullázni. Egy meghatározott eltérés felet hibára állítaná a vezérlőket. Természetesen ezt a kütyüt kellene, legelőszőr bekapcsolna és legutoljára kikapcsolni. De akár egy szervó szabályzót is fel lehetne használni az még menet közben esetleg, kompenzálná az eltérést. Az egyik moci encoderét bekötni a Step/Dir bemenetre, a másikat simán rendesen bekötni encodert motort, így szinkronban menne a két moci….

Farkas Ádám

Megjött Uli a Karib tengerről

http://kepfeltoltes.hu/080728/DSC09352_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Azt nem írtam, hogy a "nagybani" vásárlókat a "titkársága" akkor is kiszolgálja...

000000000

Nem értem ezt a "megugró" problémát! miért kellene bekapcsoláskor megugrania?! A P2S-esk (és az új P2Q) sem ugrik meg soha bekapcsoláskor, de nem is lenne érthető a megugrás! Ha nincs mechanikai erő (pl. súlytartá) a tengelyen (forgató nyomaték) akkor nincs is rá válsz reakció! Úgy ahogyan Tibor45 írja, ha a vezérlő megugrik, ott a vezérlő rossz!

D.Laci

Én csak a felvettet problémára próbáltam megoldást keresni!
Eszembe jutott még egy megoldás! Vásároljon mindenki Tibortól szabályzót! :)

svejk

Az analóg vezérlőnél kicsit nehezebb kézben tartani a bekapcsolást, procisnál egyszerübb a helyzet.