Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Azért egy Mach-al és UHU-val felszerelet hobbysta élete lehet a legszebb :) mindenhol 10 a nagyediken lehetőség... :)  
Mindenhol mindent látni és állítani lehet...:) Analizátorok és szintzetizátorok... csak én egyedül nem vagyok itt zenész :)
De ha mindent tud UHU akkor nincs is probléma?
De ha mégsem... akkor hozd át és az X1-el úgy megpörgetem, hogy csak nézel :) és max. 10 perc  alatt belövöm a vezérlőt hozzá:)
de azért a 2000cpr-es encoder az akkor is nagy... azaz a fordulat/LPT freki... nade Mach és kész :)

Ja és az 20... az nem az encoder... csak encoder látszat... de majd elmondom mi a különbség, hogy ha már "belekostóltál" a szervóba...

HJózsi

HJózsi

2vkx6unz

Nekem 1000 cpr-es és UHU vezérlővel nincs semmi gondom. Csak akkor kezd le oszcillálni ha nagyon kihegyezem, de a jelenleg használt tápegységen nem felel meg szervotápnak. Ádám az UHU leírásában szereplő lejárást alkalmazod a szervo beállítákor? Az UHU alapból 1x módban megy. Ha bekapcsolod a 4x módot (M:3) akkor emeld meg a hibatárolót is. Ha már behangoltad akkor csökkentheted.

bmejdz9nu

Szerintem egy 2000cpr-es encoder nagy (nekünk :)... azaz jobb ebben az esetben "1X-es módban" feldolgozni az encoder jelét... és akkor már nem olyan nagy (felesleges) frekivel kell(ene) az elektronikának (processzornak) foglalkoznia, feldolgozni...
(Persze ilyenkor az LS7184 IC-re gondolok... ami pont erre jó...)

bmejdz9nu

2000cpr-es encoderes motort már próbáltál?

Farkas Ádám

Farkas Ádám

Nem még alapból megy 1x-es holnap megcsinálom. Kössz!

000000000

Szia Péáter!
Csak ne emlegetnéd ezt az IC-t állandóan,
hiszen segítségével a már eleve sok 2000
impulzusból csinálsz 4X-ben 8000-et.
Hát ez aztán a nagy segítség!:)))
És remélem ez a példa is végre rávilágít, hogy
ez nem osztó IC!!!!! Ha az lenne akkor lenne
segítség sok embernek, aki innen-onnan
nagy nagyfelbontású encoderes motorhoz jutott.
Persze van igazi osztás megoldás is, csak azt
össze kell drótozni különböző IC-kből.

bmejdz9nu

Jaj már megint... :)  
Megbeszéltük, hogy az osztás szót nem használjuk... helyette az 1X-es, 2X-es, 4X-es encoder feldolgozást.
http://www.lsicsi.com/pdfs/Data_Sheets/LS7183_LS7184.pdf" TARGET=_fnew>Az LS7184-es IC adatlapja ::: aztán mindenki gondol amire akar erről az encoder jelfogadó IC-ről...:)

"Klaszikus osztást" persze nem tud, azaz hogy bemegy az encoder A+B jele és "leosztva" kijön a kimeneten mint A+B...
Ez csak lehetővé teszi a különböző encoder jel foldolgozási módokat... (kimenet = step és dir)
Tehát onmagában ezt az IC-t nem lehet "osztóként eléje tenni" egy akármilyen vezérlőnek... de ezt nem is írtam!

Az X1-es vezérlőt 2000cpr-es encoderrel szerelt motorral 350KHz-ig teszteletem... 350Khz-nél sem az LS7184-es IC adta a véget hanem az optocsatoló...

Ezért írtam... UHU nem szereti a nagy belső frekit... a nagy felbontású encoderrel ugyanannak a PIC-nek kell dolgoznia... tehát...  

UHU-t ki kell próbálni (pl. egy jelgenárorral) meddig megy!!! ... 4X vagy 1X módban is! Lesz e különbség? Valós az encoder feldolgozási válsztási lehetőség?  
Ha igen akkor 1X-es módban négyszeres frekivel is jól kell működnie...
Tegye meg valaki! Dokumentálja egy videóval! Én megtettem X1-el...:) (itt ebben a topikban megtalálható a teszt)

bmejdz9nu

Pontosan... Ha valaki "belefut" egy nagy felbontású encoderrel szerelt motorba = LS7184 IC megoldja a problémát...  
Pont ezért van! ... és azért, hogy 500-2000cpr-es tartományban azonos jeleket adjon a PID szabályzónak a változtatható jelfeldolgozási képessége miatt!!!  

Pl.
500 cpr-es encoder 4X-es módban = 2000imp a PID-nek
1000cpr-es encoder 2X-es módban = 2000imp a PID-nek
2000cpr-es encoder 1X módban = 2000imp a PID-nek
(a 2000-es érték a motor tengely egy fordulatára egy jó gyakorlati érték... azaz 2000 valós fizikai felbontás a tengelyen...)

Ugye milyen könnyű dolga van a vezérlőnek... mindíg hasonló jelekekkel kell dolgoznia...szinte magától beáll és alíg kell állítani :)... De te ezt ugyis érted... :)

HJózsi

Még nem jött velem szembe ... :)

000000000

Az a gond, hogy Előtted kb. 10 éve én már ismertem, használtam
ezt az IC-t, így annyira csak értem a
lelkivilágát, meg hogy mire való, mint Te.
Egyébként meg használd nyugodtan, csak ha
tudnád ettől már mennyivel jobb is van, akkor
lennél szomorú.  
Te eleve a direkthajtás "csapdájában vergődsz"
már kezdettől fogva, így a felbontás és szervo
beállítási tapasztalaid is sajnos ezen szűk és
adott esetben hibás kindulási helyzetből
alakultak ki. Ideje lenne utána nézned,
mit is jelent egy áttétel, persze így kezdheted
elölről a géped építését is.:)) Ezt pedig
miután belöltél már pár millát, gondolom nem
teszed meg.:)

HJózsi

Csak akkor oldja meg, ha maga építi a vezérlőjét ... LS7184 IC nem encoder A és B jelet ad ki, a szervo kontrollerek pedig azt várnak. Az IC "step/dir" jelet ad ki és ha jól emlékszem így akartál manual MPG-t csinálni, hogy kézzel adjál step/dir jelet a vezérlőnek ...[#heureka]

000000000

Hamarosan egy olyan Servo Vezérlő lesz elérhető, aminél abszolút nem lesz gond az encoder kezelés (2×, 4× módok) és Step "szorzó" 1..10-ig (vagy bármeddig) és mind ezt a Step oldalon 1MHz, Encoder oldalon több mint 6MHz-es sávszélességben (ja és szimetrikus/asszimetrikus módokkal, autó selektel)!
A földbe akarom döngölni az UHU-t (is)!!![#crazya][#circling]