Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Analóg vagy digitál... szerintem ez itt mindegy :)
Az is mindegy, hogy 1 vagy 10 az eltérés... ha van.. akkor van... korrigálni kell tudni.

==================================================
Senki nem tudja "egy életre" garantálni, hogy a két motor lépés pontosan "kell és fekszik"... (mindörökre)
... és akkor még ott vannak a lehetséges "mechanikai mozgások" kikapcsolt állapotban... Vagy?
==================================================

Vagy akkus és tölthető és örökre bekapcsolt PID áramkör kell? :) Lineáris abszolút encoderek? :)

Két ref kapcsoló...  
Amelyikek közül hol egyik a ref. kapcsoló hol a másik - azaz a győztes amelyikhez előbb ér a szokásos a (szoftver:)  
... és a második a "slave" ami korrigál... de nem tudom hogyan... :) vagy?

000000000

Értelek, tehát nem "tapasztalat"! [#vigyor2]

000000000

Hajlamos vagyok Veled egyetérteni! Analóg...pattanás, felfutóél... konditöltődés...
Digitális = ekzakt, kezelt folyamat (reset).

000000000

De hogyan? Egy "differenciál számláló" kellene amibe befut mindkét encoder és kivonja egymásból az incrementeket, ebből tudná, hogy merre van az eltérés, de ki mondja meg, hogy melyik a rossz érték (és melyiket kell javítani)?! Ja, kell egy 3. encoder és szavaznak majd...[#circling]

bmejdz9nu

Én valami "pofon egyszerűt" képzelnék el...
Kb...
két ref. kapcsoló páhuzamba (sorba) kötve...  
1. elindul a mechanika.
2. Egyik ref kapcsoló zár. = Az győzött :) és az bontja a párhuazamos kapcsolását a két ref kapcsolónak.
3. lejátszódik a ref. folyamat (pontról a lehajtás - ref. kapcs. nyit) Ref. pont felvéve.  
(ennek a folyamatnak minden mozzanatát lehet állítani a WinPC-NC-nél ... mennyivel menjen le a refről. és milyen gyorsan stb...)
... utánna a második ref. kapcsoló kellene aktiválni... azaz azzal is felvenni a ref.-et... (vagy különbséget számolni.)
De még azt is kibírná a machanika (átlós írányba), ha utánna a "második" ref. kapcsolóra (szoftveresen) ráéngedném a a ref. futást.
A Festo (reed mágneses) kapcsolóknak 1,6mm lett a mostani gépemnél a teljes "hiszterézise"... azaz 1,6mm-es féloldalas elmozdítást kibírna a mechanika...  
(1 méteres távolság és nem tonnás gép:)  

Persze nem tudom... :) ... Csak filózok a megoldáson...  
Mert ha nem lesz megoldás akkor a duppla tengelyes gép "csak álom marad" szervóval... míg léptetővel milyen egyszerű... mert "tud lépést" veszteni :)

svejk

szerintem azért aludj nyugodtan, mire készen lesz a mechanikád lesz rá megoldás ezer féle..
Egyébként Te már le is írtad egy fapados verzió megoldását az előbb, kicsit kicsinosítva működhet is.
Amikor eléri a referencia helyet megszakítod azon vezérlő step bemeneten az impulzusokat.
Csak egy ugyes logikai hálózat kell hozzá.

bmejdz9nu

Sőt kaptam egy mailt (egy más megközelítésű leírást)... a kettő együtt... már már... majdnem... :)
Remélem a "szerző" ide is beteszi... kértem.

yuagaci9g

Latod Peter, meg egy erv a Mach mellett  
A ``Slave  axis`` epp erre van kitalalva;  
a ket motort pontosan egyutt jaratja.
Vegallas kereseskor mindketto kapcsolojat kulon figyeli es a kapcsoloig mozgatja.
Mar nem kell kitalalni, meg van oldva.[#nezze]

000000000

Lehet, hogy túlvan dramatizálva... a habvágósok szinte mind így használják a gépeiket és azok szinte mind léptecsek, ahol nincs is visszacsatolás és mégis mennek!
Egy vissza csatolt rendszerben a szétcsúszás veszélye elvben sokkal kisebb (és egy normális servo vezérlő bekapcsoláskor meg sem mozdítja a motort)! Úgy kell leparkolni, hogy mechanikailag egyik oldalt ütköztetni (refre futás) és rögzíteni a szánt kikapcsolás után (ne mozdulhasson el tápfesz nélkül)! Ha innét újra bekapcsolod, ugyan úgy kell mennie tovább (elvben)!

000000000

Valóban a Mach ezt is tudja![#eljen]

bmejdz9nu

Hogy nem megy el pl. 10 évig :)...csak egy abszolut encoderral lehetne garantálni...

bmejdz9nu

Gondlom mert 6-tegelyes a vezérlő szoftver? ... és össze lehet "fogni" többet? és külön külön tudja a végállás kapcsolókat? Tengelyeket egyszerre mozgatni? Mert ha külön indítja el... az maga a végzet :)

Gyakorlatilag persze még ilyen megoldású gépet (a neten sem) Mach-al sem láttam...
De azért egy biztos, ... előbb lesz átlósan ékszíj, vagy léptetőmotor mint Mach :) :) :)

000000000

A Mach egyszerre indítja és addig keresi a végállást míg meg nem érinti (ha egyszerre sikerül neki, akkor egyszerre meg is áll, ha nem, akkor keresi az adott tengelyen tovább, kipróbáltam)!

Szerintem Te kullancs elleni oltás helyet, véletlenül Mach ellenit kaptál! Pereld be az orvosod...[#vigyor2]

svejk

svejk

Igen, igen...
Az elvek...
De tudod az elvek azért vannak hogy feladjuk őket  :)