Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nekem van 4db vadi új 2000cpr-es CMC és 4db vadi új 2000cpr-es külső házas csapágyozott encoderem...
De a "jótékony" hatása már 1000cpr-nél is jól- jön...(2X mód)
De! van még egy jó benne... nem is tudom, hogy fogalmazzam... :) Na mindegy próbálom... :)

Ha pl. van egy pl. 500cpr-es encoder - ami pl. úgy jó ahogy van 4X-es módban, direkthajtásnál...  
De pl. csinálsz egy 1/4-es bordásszíj áttételt... akkor átállítod 1X módra... és meghajtott orsón marad a felbontás...azaz a felbontás négyszereződik...
ami feleslegesen sok... ... talán érthető... :)

HJózsi

Nem mondod!? [#wow2] ideje már, hogy a sok hungarikum közül valamelyik átvegye a vezetést world-wide ... [#circling]

bmejdz9nu

2005 Juliusban jelent meg az IC... :)

bmejdz9nu

Pontosan... ahogy írod...
Akkoriban az MPG tekerő körül mindenki "félrebeszélt" azaz senki nem írta le, hogyan kell bekötni. Ezért (is) rendeltem ezeket az IC-ket az USA-ból...  
Persze (sajnos) az MPG tekerőhöz nem jók... Mert! azokban egy speciális encoder van... azaz nyugalmi helyzetben A és B is GND-n van.  
... de ezt még majd folytatjuk... :) Azóta szereztem már "sima" (HEDS) 100cpr-es encodereket is...

HJózsi

Ez világos, de meglévő vezérlőhöz ami A-, B-t vár nem ez a megoldás ... [#confused] vagy nem önmagában, tehát ahogy Tibor45 mondta még egy kupac ic kell köré oszt' lehet kapuzgatni...

svejk

Ígéretes...
Egyéb paraméterek?
Én el tudnék képzelni egy végfok nélküli verziót, vagy legalább is modulként cserélgethetőt. Olyan sokféle villamos adatú motor forog közkézen/polcokon.
Optoval leválasztva tönkretehetetlen lenne.  
Csak a jelfeldolgozás és szabályozás mondjuk PWM kimenettel.

000000000

Aha, és az LS cég is 2005-ben kezdte el a
működését?:)

bmejdz9nu

Na ezt már szeretjük! :) A "kemény" és elszánt hozzáállást! Hajrá!!! Várjuk!

Minden vezérlő sántit egy kicsit...  
vagy nem tud különböző encoder feldolgozásokat, vagy nem bírja a frekit, vagy nem tud step jelet szorozni, vagy kevés feszre jó, vagy kevés áramra,  
... vagy hogy túl drága :)

Ezt mind meg kellene oldani egy vezérlőben...

Az encoder "szimmetrikus fogadót" talán külön modulként (extraként) kellene, mert viszonylag kevés van ilyen és csak nagy távolságokra vezetésnél van rá szükség  - szerintem.
Sőt lehetne külön egy encoder szimmetrizáló áramkört is... talán ... szerintem....

bmejdz9nu

Nem. Az LS7184-es IC gyártását kezdte 2005. júliusban az LSI Computer system Inc. (USA)

Ezt írtad: "Az a gond, hogy Előtted kb. 10 éve én már ismertem, használtam ezt az IC-t"

000000000

Péter! Ennek az IC-nek számos más előd típusa
is létezett, ami alapvetően ugyanezt tudta.
Majd a talira viszek Neked egy 10 évvel ezelőtti
típust.:)

bmejdz9nu

Biztos :) Az inkrementális encoder végül nem mai találmány.
De én legalább leírom, hogy milyen IC-t használok a vezérlőben...  
Te pedíg nem mered leírni milyet használsz a tiedben...

Ez fer? :)

Ezáltal engem lehet "molesztálni", amit persze  szívessen felvállalok...
Ha elárulnád a (10 éves fejlesztésű) encoder feldolgozó IC-d típusát amit használsz... talán mindenkinek jobb lenne...

000000000

Bocs, de egy évtizednyi fejlesztési, kínlódási
munkáról a Te kedvedért részleteiben nem
nyilatkozom, örülj inkább annak, hogy
a Te szervóddal a saját értékítéledeted alapján
meg vagy elégedve. Ja azt azért még old meg
rajta, hogy be-kikapcsoláskor ne mozduljon meg
a motor tengely.

bmejdz9nu

[#ijedt] Nem is tudtam, hogy (titkos) IC-ket fejlesztessz? a CIA-nak? Ugyebár nem a kapcsolást kérdeztem... csak az encoder fogadó IC-t...
Ez olyan mint a zsákbamacska... (kivétel neked :)  
Honnét tudsz ilyen régi IC-ket még beszerezni? Bespájzoltál belőle? Gondolom még anno drágák voltak...
Naja ilyen az elektronikai ipar... egyre csak esnek az árak... olcsóbban jobbat lehet kapni...

Nem írtam, hogy megrándul a tengely... csak a mechanikai elmozdulás eshetőségéről... persze azt is teljesen más témában... de már megszoktam, hogy ilyenkor "előveszel egy védőpajzsot" elterelési hadműveletnek... :)  

Talán ha (teljesen) kész lesz a szervóvezérlőm közzé kellene tennem a kapcsolást akkor mindenki értené az egész (egybeni) működését, mivel semmilyen "programozott" egység nincs benne...(?) Te meg kritizálhatnád :) persze egyoldalúan... Lenne kedved hozzá?

000000000

Hmm... ezen még gondolkozok... megoldható.... csak jól meg kell adni a csatolás specifikációit!
A Vezérlő (Profi2 Quantum) specifikációit már közöltem (a csúcsáram kivételével) a Dinamikus Hírekben (vagy 1 hete)...

000000000

Hát igen, ezt nehéz...
Valóban mindennek van korlátja, de tökéletes vezérlő csak álmokban létezik (ez sem tud 3GHz-es encoder fogani 5 Tera vonalla[#vigyor5])!
A szimmetrikus és asszimetrikus fogadás hiánya is egy ilyen "sántitás" lenne (ha nem neked, másnak)!