Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Nyákkal, fúróval is próbáltad? Ha nem törik a fúró, ennél a tempónál, egységugrásban is jó lesz a rendszer, de ha ... [#csodalk]

bmejdz9nu

Áttétel... Tibornak.

Hát valahol igazad volt... Látod lecseréltem a gépemen a motorokat... a döntésnek több oka volt.

1. Golyósorsó melegedés.
A 400mm/s sebességet nem bírták az előfeszített golyósorsók (melegedés)... azaz ezek köszörült nagyon precizen illesztettek...
A THK is csak max 2000rpm-es fordulatot enged neki az adatlapon...
Végül is "későn" néztem meg az adatlapot... de mivel léptetőmotorokhoz lett a "gép alapjai lerakva" azaz az orsók véve...  
... megbocsáthatónak tartom magamnak.
200mm/s sem rossz... mert a pontosságot többre tartom...

2. Nyomaték...
Itt volt igazad... a 0.75Nm alapnyomatékú Bauzt motor igen lassú fordulatokon állandóan beavatkozásra késztette a vezérlőt...  
Azaz a pozició hibajel nagy volt. Nem túl magas, de... nem volt teljesen pontos a pályakövetése.
Most, hogy a SanyoDenki motoroknak a fordulatszáma 2500rpm de ez mellé 1,6Nm-es alapnyomaték párosul a vezérlés és a végrehajtási hibajel szinte minimális (semmi) eltérést nem mutat.... azaz "parancspályán" tartja "alanyi" erőből...
Persze a 0,75N-es Bautz motor tudoott pörgni 5000rpm-el is... tehát egy 1/2-es áttételel ugyanezt a végredményt tudta volna. Ahogy írtad...
DE!  
Akkor a gyorsítási képessége is felére esett volna! Ami szerintem fontosabb mint a sebesség a gyakorlatban.  
Most ezek a SanyoDenki motorok 200mm/s-ra 40ms alatt gyorsítják!
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_pdf.pdf" TARGET=_fnew>SanyoDenki adatlap - 4.oldalon a 400W-os.

3. felbontás...
Mível a sebeséget a felére vettem ezáltal a gép fizikai lépésosztása a duplájára emelkedett...  
Azaz 0.005mm egy lépés (5um)... mível 1000cpr-es encoderek vannak rajtuk. (Bautz 500cpr volt)
Ezáltal lehetőség nyílt a szoftveres kottyanásmentesítésre.
Sajnos a kupplung és egyéb szerkezeti problámák miatt fellépő (oda-vissza írányban) kottyanás pont 0.005mm.
De 0.01mm-es lépésköznél ezt ugyebár nem lehet használni... mert a minimum 1 lépés...  
Sőt! mint tudod a szervóhajtásnak van egy kis bibije... legalább egy "lépéssel" túl lép a "célponton"... ez is ok. lett...

A Z-tengelyen gyakorlatilag maradt a Bauzt motor... csak egy másik amin szintén 1000cpr-es encoder volt...

A lényeg...  
Létezik elektronikus áttétel is:) Azaz a motor jó fordulatszám/nyomaték megválasztása.  
Általában a kisebb fordulatú motorok erősebbek és nagyobb feszültségűek... ami itt és most igencsak jól jött!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/SanyoDenki.jpg" border=0>

svejk

Mindenféleképpen próbáld ki valós fúrással, és azt videózd le!
A videódat nézve szerintem nagyobbra kell venni az utazómagasságot.
Mintha nem lenne elég négyszögszerű a furófejed mozgatása, (mintha egy egyenirányított szinuszhullámot követne :))..persze lehet a frame/sec csal..

Egyébként anno nálam a 12000-es fordulatnál 400mm/perc előtolásnál jött a szép "kukac" forgács a nyákból. Fefelé pedig G0-al huztam ki a fúrót. Tehát akkor 60 ezernél a 2000 mm/perccel elég lefúrni.
Kíváncsi lennék mások tapasztalatára én is ez ügyben, illetve az elméleti értékekre.

bmejdz9nu

Gondolod, hogy abban a pici memóriában eltárolódik a hiba :) dehogy ... nincs hova! Ez a lényeg! Elemi erők... :)
Ez a kérdés egy léptetőmotornál fel sem merülne ugyebár...:)

A fúró miután kijött a lukból csak azután megy odébb! Hibajelet mértem... "Nem spájzolt" el szinte semmit... valós, fizikai a mozgás!
De majd persze lesz fúrás is élőben... :) Ha bírom főorsó sebességgel...

bmejdz9nu

Az emelkedés csak 2mm volt... talán elég... (1,6-os nyákhoz) persze lehet, hogy nem...
Csináljak egy tesztet nagyobb emelkedéssel? Á... majd ha lesznek versenytársak :)
Persze majd élőben eldönti a fúró :), Dehát csak "egységugás" tesztnek szántam :)

HJózsi

Várom én is a videót az éles tesztről! [#integet2]  Elég határozott a géped mozgása, azzal együtt én is színuszusnak látom a mozgást ( lehet lassú a videókártyám [#eplus2] )
Legetne fogadásokat kötni : Töri vagy nem Töri ? ...[#nyes][#nyes][#nyes]

bmejdz9nu

Nem gondolod, hogy összepiszkitom... [#hehe] ... A HF motor beüzemelése még hátra van... (60.000rpm)
... addíg legyen színuszos... :) persze csökkenteni kellene a a tároló memóriát...
De sajnos nem lehet... 24step jelnél oldana le... azaz 0.12mm-nél... ez ám a baj...

svejk

Mekkora volt a videón a sebesség és a gyorsulás?

bmejdz9nu

WinPCNC Professinal (40Khz)... 200mm/s és 40ms-os idő a 200mm/s-ra. Minden be volt vetve :)... Exponenciális gyorsítási görbe is...

HJózsi

Na ez egy igazi hobbista válasz! [#vigyor3] Ez a Live Power Makett kategória! [#nyes][#kacsint][#wink][#taps][#wow2]
Na jól van, nem félek hogy nem fogjuk látni a "Nyákfúrás erős idegzetűeknek" videódat! ... [#vigyor2][#integet2][#guluszem1]

svejk

Akkor az én tapasztalatomhoz viszonyítva Neked 396 ezres fordulat kellene a fúródnak..

Most már kíváncsi lettem igazán vajon a gyárban mekkora a fordulat/előtolás viszony..
Az enyémnél a fordulatonkénti 0.033mm előtolás elég kevésnek tűnik, pedig ránézésre szépen fúrt a 0,8-as keményfémfúró.

000000000

Szép estét Péter!
Alakul ez, szépen cserélgeted egyre nagyobbra a
motorjaidat.:)
Az #5252 leírtam a valóságra utaló tényt.
Elsumákoltad a reagálást.
Valószínűleg azért, mert a mostani adatok sem
stimmelnek.
"200mm/s és 40ms-os idő a 200mm/s-ra. Minden be
volt vetve :)"  
Sajnos még nagyobb motort vessél be, mert 8 mm
kell csak a gyorsulás-lassulásra, tehát soha
nem voltál 200 mm/s-on, hiszen 5mm volt a
teljes hossz. Írtam, már ne a süket, és buta
program ablakoknak higgyél, számolj inkább.:)

Ha pedig annyira megvagy elégedve a hatalmas
tetájú motoroddal, akkor előre fél fordulat-
hátra fél fordulat. Ezt hányszor tudod
megcsinálni? Ha 15-20 Hz fölé tudsz menni 20%
távolság amplitudó csökkenés mellett, szívesen
megnézném.

svejk

"200mm/s és 40ms-os idő a 200mm/s-ra"
Rosszul számolok???
Akkor neked 8mm után éri csak el a 200mm/s-ot?
Akkor a 2 mm-en csak 50mm/sec-re gyorsult?

svejk

Akkor elég a 100 ezres fúrófordulat :)

bmejdz9nu

Akkor felhajtsak egy 400.000rpm-es főorsót... [#nyes]...  
Viccet félretéve láttam már ilyet az Ebay-on... légcsapágyas volt...
Dehogy milyen frekiváltó kellett volna hozzá... azaz egy 4 Khz-es... :)

Jó lenne ha a nyák fúrási adatokat valaki kiszámolná...