Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

[#smile] Reméltem, hogy figyelsz... és minden kritikát jónéven veszek...
A jövő héten okozok neked örömet... majd mondhatod: Úgye megmondtam...:)  
Persze nem volt teljesen igazad... vagy nem tudtad jól elmondani... Bautz motorok a gépemen... :)

1. Olcsóbb lett volna... mert te is tudod kevés alkatrész beszerezni normális áron... szinte lehetetlen...
Pl. LS7184-ből 100db alatt szinte lehetetlen behozatni, vagy pl. HPCL2300-ból 500-at vettem... nálunk ez igen drága. stb...stb... ugyis tudod...
Sok pénzem "áll bent"... nade...majd eladom az Ebay-on  a felesleget:) Ez sem nagy gond...  

Telcsit? Merre?  
Ez nekem hobby... mindent amit akartam (leírtam miket) "csak pénzért" nem kaphattam volna meg...

Tárcsamotorok... Tudom soros induktivitás...stb... de ment IRFP064-el, ez igaz, hogy csak 60V-os de 100A a Fet...
Kemény dolog... de szerencsére nem mindennapos a probléma... azaz nem sok van belőle és talán nem is CNC hajtásra valók... szerintem.

LS7184 IC...
Nem figyelted a "stílusváltásomat" :) Kerülöm az osztás és szorzás kifejezést...
Ez egy encoder jel feldolgozó IC... ami tud 4X, 2X, 1X-es módban encoder jeleket kiolvasni... (talán így zöldágra vergődünk :)

De ha újból kezdjük... :) Egy alapdolgot tisztázzunk le:  
Egy pl. 1000cpr-es (legyen kerek:) encoderből ki lehet "olvasni" 4X-es módban 4000db pozició jelet ami teljesértékű azaz fizikálisan valós pozicót jelent (itt ez most 0.09 fokot jelent)... Ezzel egyetértessz? Igen vagy nem. :) semmi félreduma... [#nyes]

bmejdz9nu

Sajnos nem.... Több oka van...

000000000

Péter még soha nem kért tőlem még csak egy tesztet sem, az is igaz, hogy rossz szervo
áttételezést (amihez Ő annyira ragszkodik) nem
erőből, izomból kell leküzdeni, az csak
látszólagos jó megoldás.
Így sajna azt is mondhatnám, semmilyen szervo
nem segítség erre, egy sokkal kisebb
teljesítményű is jobb dinamikájú lehetett volna.
A forgó tömeg tetája sajnos a szervorendszerekben az egyik legnagyobb úr,
de van rá azért pár módszer, hogy hatalmát
csökkentsük.:)

000000000

"Egy pl. 1000cpr-es (legyen kerek:) encoderből
ki lehet "olvasni" 4X-es módban 4000db pozició
jelet..."
Hát persze, igazad van, sőt nekem van egy 8196
encoderem, így már 32768 helyen is megállíthatod
a szervódat egy fordulaton belül.  
Csak 2 apró probléma van: igencsak ütközésen
túl kellene tekergetned pár trimmer potit
a szervódban beállításkor, és a jelenlegi
vezérlőprogidat le kellene cserélni olyanra,
aminek van pár mega Hz-es kimenete, vagy Te is
rendeltél H. Józsitól olyan MHz-es csodát, és
már arra készülsz titokban.:)

bmejdz9nu

Valóban Tibor szervó vezérlőjét sajnos nem teszteltem.
De ennek meg van az oka! Mint Tibor írta nem postázható az övé, mert csak Ő tudja beállítani.
Ezért (is) nincs is hozzá adatlap és beüzemelési leírás...
Sajnos nem vagyunk szomszédok :)
DE! Elmondhatom, hogy minden más Magyarországon forgalmazott szervót teszteltem! Felsoroljam? :)

Bármikor szívesen tesztelném! De... én csak olyan szervó vezérlőket "kedvelek" amit magam is be tudok állítani...
Ahogy viccessen egyszer már írtuk... nem köthetek életbiztosítást a gyártóra... :)  
... vagyis ha egy kis állítani valót találnák a rendszeren... meg tudjam magam(!) tenni!
Talán Tibor vezérlője ebben egyedüli a világon...
Végül is Ő ért hozzá a legjobban... Ha valaki nem is akar a kérdéssel foglalkozni, felteszi a gépre a motorokat - "kihívja" Tibort... és nem fáj a feje...
Csak én (sajnos) nem ilyen vagyok... :) Hobbysta... csavargatós... állítgatós...

bmejdz9nu

Nem lett áttétel...:) de majd kitárgyaljuk...

bmejdz9nu

Ok. Tehát van. Egyetértünk. :) Happy!

Na pont ezaz !... az LS7184 IC-t olyan "kiaolvasási" módra állítom (1X vagy 2X vagy 4x), hogy a trimmereket be tudjam állítani!!!  
Ez a "lelke" az egésznek ezért van benne, hogy az encoderek széles skálát tudja fogadni! (nem betárolni hibajelnek :)
Köszönöm.

Frekvencia:
Hát tudod nálam a frekvencia az ami kevés... azaz pont annyi amennyi kell... ez az én egyéni problémám a WinPC-vel...(de szeretem :)
Elégséges a freki, de nagyon jól kell méretezni és/vagy step jelet többszörözni...
pont elég a "sebesség és pontoság össszhangjához" legalábis ezen a szinten.
Azaz nem tudok 50m/perc sebesség mellett 1um felbontást... :)

Frekvencia...
A freki teszt csak kiváncsiságból volt...  
Mert ugyebár ha pl. 350Khz-et bír a vezérlő... akkor pl. 40Khz-en meglepetés nem nagyon lehetséges... (100Khz-en sem :)
Na meg azért, hogy ezek a drága optók nem hiába vannak benne :)
Javaslom mindenki tesztelje meg a vezérlőjét... meddíg bírja... :) !!! Sok kis problémára fény derülhet...
Én megtesztelem a kocsijaimat - persze bejáratás után - meddíg megy azaz tudja e azt ami az adatlapon van... :)  
Persze talán sosem megyek anyival... dehát...: Rendőrre figyelni! most sokba kerül :)

000000000

Na azt megnézném, amikor egy 10.000 cpr-es
encodert olyan lazán még 4X-eznél.:)

Nagyszerű Nálad minden Péter, gratula!
Szép, esztétikus, drága elemekből összepakolt
gépet fogsz Te a végén építeni. Egy apró baj
van: igazi egységugrás verziókat még nem kapott
a rendszered, és már lassan kész van.
De az a lényeg, hogy Te elégedett legyél, és az
utolsó :) jel a Tied legyen.

bmejdz9nu

A DC szervó motorok többségén 250cpr és 2000cpr közötti encoder van.
A példádban szereplő 10.000cpr-es encoderrel szerelt DC szervómotor még nem jött velem szembe :) de ha lenne akkor ott az 1X-es mód (azt is tudja)... de ekkor a másik felén kellene a sok-sok step jel...

Továbbra is azt vallom, ha az encodert cserélni ill. pótolni kell pl. egy 500cpr-es érték nagyon jó válsztás direkthajtáshoz! (4X mód = 2000 imp fordulat)
Persze ha áttétel van akkor arányosan ezt az értéket lehet csökkenteni...

Egységugrás...
Hát megint témánál vagyunk :) Gondolod, hogy a CNC-s feladatok egységurgásból állnak?
Természetesen a vezérlőnek kicsi a hibajel tárolója - ismét írom - ne eltárolja a vezérlő jeleket a memóriába, hanem közvetitse (szinte mint egy léptetőmotor azonnal) a munkadarabra...:)

000000000

"Gondolod, hogy a CNC-s feladatok egységurgásból
állnak?"
Bizony sok ilyen van: pl. mechanikus digitalizáló tapintó, szinkron elektromos
lefejtő CNC hajtások, ..., stb.
Hidd el, e.u. nélkül nincs jól beállított,
letesztelt szervo.
"Mellesleg" az encoder felbontása pl. szervo körerősítési
paraméter is. Fogajunk ezen soha nem
gondolkodtál el, és egyelőre csak azt élvezed,
hogy van 4X is a világon.:)

bmejdz9nu

Egységugrás...
Hát igen... egyszer én is szeretnék egy "tapintós" gépet csinálni digitalizáláshoz...
Egy "könnyű" felépítésűt, és oda igen jók lennének szerintem pl. a tárcsamotorok... szép nagy dinamikával...

Egységugrás...
Az "egységugrás" akkor tudja a gép a legpontosabban és leggyorsabban végrehajtania a fizikai valóságban(!!!) ha jó a motor!  
Ahogy te szoktad írni a "vasba öntött képessége lesz a döntő"... ez igaz! Jó zene, jó zenekar nélkül nem lesz... még ha a "karmester" netán csodákra is lenne képes :)

Az én egységugrás "gyakorlatias" tesztem ilyen:
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/X1/500_Luk.wmv" TARGET=_fnew>Elvi nyákfurási teszt VIDEO :::: 500 luk 70mp alatt - 5mm-es távonként...azaz 7 db luk/mp....  
Sajnos elég robosztus a mechanika, így ezt a 7 luk/mp sebességet nem tudom túllépni... :)
Talán egy könnyebb mechanikával... ahol nem ilyen nagyok a mozgatott tömegek... Egy gravírozó, kontúrmaró géppel... jobb lehet...
Nade lehet, hogy minek?  
Kiszámolhatnád nekem, hogy ilyen sebesség mellett egy 0,8mm-es fúrónak mekkora fordulatszám kellene egy FR4-es nyákhoz...  
Talán 60.000rpm-be nem is fér bele...

4X.... van 2X is... van 1X-is... "Multifunkciós" be állítható... :) Csak egy jumpert kell áttenni... ide-oda :)

000000000

Gratula!
Ezzel a géppel már varni-hímezni is lehet!
Beindúl a vákumasztal gyártás?

bmejdz9nu

A 4. talin megrendezzük az "Első Magyar Nyákfúró Versenyt"... arra készülök :) Eddíg csak Motoros kolléga jelentkezet.. :)

Most a "gépszekrény" gyártás jön... legalábis paravánok...mert szeretem a tisztaságot :) Aztán a vákumasztal...
Már megvan minden hozzá... Vákumszivattyú... vákummérő... stb. De egy egyszerű asztalka lesz tele lukkal...

000000000

Vigyázz nehogy egységugrálással lemossanak a pályáról![#nyes]

bmejdz9nu

Majd csinálok egy kimondottan "egységugrató" gépet - ha ráérek - de ez "gyakorlati" marásra készül...:)