Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter! Az X1 milyen vezérlő, mi a tapasztalatod vele?

bmejdz9nu

[#smile] Ez milyen vezérlő? Az én "agymenésem" :)?... azaz akartam egy olyan vezérlőt ami nincs azaz egy "fogamra valót"...

Azt nem írom, hogy én meg tudtam csinálni, csak elméleti síkon találtam ki :) Valaki pedíg a gyakorlatban megcsinálta :)

Semmi különös... :)
Az eleje egy LS7184-es encoder jelfeldolgozó IC, ez fogadja korrekt módon az encoder jeleit...  
Sőt "egycsapásra osztani" is tudja... azaz hogy pontosítsak tud 1X-es, 2X-es és 4X-es feldolgozási módot.  
Így az különböző (cpr-es) encoderek fogadhatók... beállíthatók...(ami van...)

A bemeneteken (step és dir) egy-egy Avago HPCL-2300-as opto ami nagyon gyors és 0,5mA-el már garantáltan nyit! (adatlap).
Nincs az gyenge kimenetű LPT port ami meg ne hajtaná...(pozítívban!)

A vége egy IRP260-as FET híd meghajtás, ami gyakorlatilag egy szabványkapcsolás...  

A kettő között pedíg egy analóg PID szabályzás...

Tapasztalat:  
Biztosan megy, tud nagy feszt, nagy áramot, könnyű beállítani (nekem is)... de persze elfogult vagyok :)
Gondolom a többi videót is láttad...

000000000

Gratula!
Az Ebay-ról lehet majd rendelni?

bmejdz9nu

Nem. Ezt nem lehet eladni...  
Egyszerűen azért mert nem éri meg... Magasabb az alkatrész költsége mint a többinek...

000000000

Érteni értem, csak fel nem foghatom!

3vv2btrhv

Tipikus eset , valaki csinál egy jó dolgot (magyar) és nem lessz belöle termék .
Add el a gyártási jogát egy kinai cégnek , ök biztosan fogják gyártani .

ra8nsmk6w

De a feszültsége és a kivehető áram is nagyobb. Úgy gandolom, hogy a kinálati palettán lenne helye. Jól látom nincs benne mikrovezérlő?

bmejdz9nu

Honnét gondoljátok, hogy valóban jó? :)

Én csak a blokvázlatot és a hatérértékeket találtam ki - azt is kényszerből - mert nem volt ilyen...vettem volna...olcsóbb lett volna...  
Van egy "szekrénnyi" nagyon jó szervómotorom. Egyszerűen kellett... kényszer volt...

A problémák amihez kellett:
1. Nagy feszültségű motorok (100V felett)
2. Nagy áramú motorok (pl. tárcsamotorok - ez IRFP064-es fettel is lett tesztelve... ok.)
3. Nagy felbontású encoderes motorok. (vagy éppen kicsi ezt megoldotta az LS IC...)
4. Kedvemre variálhatok benne.  
... FET-eket cserélhetek, (persze ehhez a legerősebb FET meghajtó kellett, hogy "szabad legyen a pálya")...  
Nem SMD az áramkör, ha szükséges könnyen javítható. Na persze szép nagy is lett: 120x150mm ettől is drágább... :) Pedíg nics "szabad hely" rajta.
Számomra teljes mértékben átlátható az áramkör működése, nincs benne "feketedoboz" (PIC&PUC&PLCD stb:)...

... Tehát egy igazi hobby cucc a javából... :) azaz egy hobbysta álom... :) Nekem.

bmejdz9nu

Azthiszem (közben) pont ezt megírtam #5247 :)

ra8nsmk6w

"nincs benne "feketedoboz" (PIC&PUC&PLCD stb:)... "
Számomra az a szimpatikus, hogy mindenki a saját "képére" tudja alakitani és nem kell elfogadni a beégetett esetenként zavarosan megfogalmazott (dugd be és használd) elvű programot

000000000

Figyelek ám Péter!

"- mert nem volt ilyen...vettem volna...olcsóbb
lett volna..."
Van ilyen, sőt...milyen kár, hogy egy telcsit
nem eresztettél meg.  

"2. Nagy áramú motorok (pl. tárcsamotorok - ez
IRFP064-es fettel is lett tesztelve... ok.)"
A tárcsamotorba nem nagy áramot kell vezetni,
hanem lekezelni a kicsi induktivitását.
Ez nem tehát nem FET kérdés.

"3. Nagy felbontású encoderes motorok. (vagy
éppen kicsi ezt megoldotta az LS IC...)"

Semmit nem oldott meg, sőt tovább fokozza a problémát, hiszen mint már annyiszor mondtam,
ezzel Te csak SZORZOL!!! Azaz a nagy
felbontásból még nagyobbat csinálsz.[#nevetes1][#eplus2]

bmejdz9nu

Pontosan... Tudsz ilyet? Tudtam volna ilyet venni? Egyértelmű: Nem...  
Minden másra ott a MasterCard... [#nyes]

000000000

Péter nem fogsz szeretni ezért sem.:)
Gyanús volt nekem már szemre is a videód
a 720 rpm és 10 ms rámpa. Túl lassan
hánykolódott az a motor. Ezért kiszámoltam
a gyorsulást, és sajnos az jött ki, hogy minimum
6 mm út kellett volna ahhoz, hogy elvileg
a motorod rényleg 720-ra pörögjön fel és
vissza is tudjon lassulni.
Ez tipikus esete a szép divatos mai program
ablakoknak, amibe ha beírsz pár adatot (vagya
program ír ki valamit), egyből azt hiszed, a
valóságban is az realizálódik.:)
De majd a talin megkínálom én a hajtásodat (ha
szeretnéd pár saját, igazi egységugrás jellel,
meglátod, nagyobbat fog ugrani, ameddig bírja.

000000000

Komolyan mondom,amikor olvastam Péter #5247-es hozzászólását azt hittem, hogy Tibor Te csináltál neki vezérlőt és most kiderült,hogy nem.

000000000

Péter!
Apróbb részletek, kapcsolási rajz, nyákrajz, beültetési rajz publikusak? Szerintem többünket érdekelne, elégítsd ki a kíváncsiságunkat.