Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Egyébként a multkori 1x és 4X -es dolgot a Svejk tökéletesen "rövidrezárta" azaz azt írta tök mindegy... pl. ha egy 500cpr-es encoder 4X-es módban megy vagy egy 2000cpr-es encoder 1X módban... az eredmény ugyanaz... és ez igaz...

Motoros

Ne kezd már megint[#violent][#boxer]

000000000

Nekem nem "tök mindegy",:) de látod Misi is
figyeli soraidat. Inkább ugorjál neki
a segédprogramok topicban most közölt teszt
progimnak a "bika" gépeddel, és majd ennek
kapcsán is belátod az előzőeket.:)

bmejdz9nu

Most pont azt akartam írni, hogy egyetértés(!!!) van azaz lett...  
De ezt a Tibor is megfogalmazhatta volna már előbb is! Akkor nem is lett volna "eszmeösszecsapatás" [#smile]

... és kapcsold be a mobilodat tokmányügyben:)

bmejdz9nu

Értem én már az egészet... és nem kezdem újból... :)

Lőrincz Tibor

Elképzelhető, hogy lemágneseződik az állórész mágnese egy DC szervómotorban, ha kihúzom belőle a forgórészt? Van valakinek ilyen tapasztalata?

bmejdz9nu

Nem! Nyugodtan szétszedheted... néha kell is ha encodert kell rá tenni...
Én teszteletem mint vadi új... szétszedtem és pont olyan maradt minden tekintetben. (a legkisebb változás sem történt)
(kivétel tárcsamotor de ott nem is lehet kihúzni a forgórészt... sajnos :)

3k74cecek

Egyes léptető motoroknál van ilyen jelenség (persze értelemszerűen ott a forgórész mágneseződik le). Nem lehet, hogy egyes szervó motoroknál is lehet ilyen ?

bmejdz9nu

A hagyományos felépítésűeknél nem.
Ha így lenne... akkor nem is lehetne pl. javítani a DC motorokat... Sőt akkor az asszinkron motorokat sem...
Itt Sopronban van egy profi motortekercselő és motorgyár... ott is kérdeztem...

000000000

Szia Péter!
Ez érdekes...Nem is tudtam, hogy az
asszinkron motorban van állandómágnes.:)  

Én azért azt javaslom mindenkinek, csak
szórakozásból, kiváncsiságból ne szedjen szét
semmilyen állandómágnest tartalmazó motort.

000000000

Látod, mindig tanul az ember:)))))))))))

bmejdz9nu

Maradjunk a DC motornál... azt talán jobban ismerem :)
Szedtem szét többet is... Félénk voltam először... mindent mérésést dokumentáltam...(erő/áram/fesz/fordulat...stb)  
Semmi változást nem tapasztaltam a szétszedés és összerakás után!!!

Erre nem "szórakozásként" van szükség, hanem pl. az encodert kell rátenni a motorra és ekkor a tengely kilógó részét (ami pl. tacho-t hajtott) átmérőjét csökkenteni esztergán és/vagy a méretét is...
Szerencsére és segítségképp a központfurat általában meg szokott lenni... ez segíti a pontos munkát... Persze elég időigényes is tud lenni mert minden alkatelemet megjelölök, hogy pontosan ugyanoda kerüljön vissza...

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!

A szervókrol szeretnék valami többet megtudni  
(mert most amit tudok róluk az szép kevés) . Nézegettem a hozzászólásokat és a képeket, de sajnos azokbol nem tudtam meg mindent ami érdekel !
A lényeg: nem tudom hogy a mocik amiket CNC célra árulnak hogy milyenek-pontosabban van-e beépitet reduktorjuk(fordulatszám csökkentő), és hogy egyáltalán kell-e a reduktor rá ! Továbbá , amiket TI használtok, azok BL(brush less) DC motorok ? Gondolom a szénkefés motorok karbantartás véget kicsit macerásak . Akkus fúfóbol valo moci az jo ? Az UHU-t mindenki maga csinálta meg ?
Tudom hogy sok marhaságot kérdezek, de sajna ez van - ha valami érdekel, akkor csak ugy szórom a kérdéseket .
Előre is kösz.!!

bmejdz9nu

Nem BL hanem kefés motorokat használunk!!!  
Ez fontos, mert ehhez van csak megfizethető és bevált vezérlők.
Nincs reduktor bennük, mert ha kell is akkor is teljesen kottyanás mentesnek kellene lennie annak.  
Persze van ilyen: Planet Drive-nak hívják és általában sokkal drágább mint a motor.
Én "direkthajtás párti" vagyok (azaz jó orsó emelkedés és motorfordulatszám/erő választás) és vannak akik a fogazott szíjjas áttételt "kedvelik"

Akkus fúró motor nem biztos, hogy szervómotor :) De milyen jó lenne.. és olcsó...:)

0gbwyh99

Ja persze, most jut eszembe, valahol azt is olvastam hogy a DC moci ami "akadozik" amikor kézzel forgatjuk (hasonló képen mint a léptecs) az nem felel meg e célra . Az akkus fúró amit meg egyszer régen szétszedtem ugy emlékszem hogy szintén "akadozott" !
Ennek mi az oka (az hogy "akadozik") ? Van benne valami állandó mágnes is ?
Hol lehet szervókhoz jeladót venni ?