Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
Az első amcsinyákos, IRF540N FET-ekkel szerelt UHU vezérlőmmel a következő történt.  Forgattam vele jelgenerátorral (azaz nem a Mach-on keresztül) egy kb. 60 Wattos kis mocit. Szoftverileg még nem állítottam semmit ULI alapértelmezett beállításain. Ujjal lefogva a motor fogaskerekét sikerült azt megállítanom.  Sajnos ezután bármit csinálok (pl. reset-elem a táp elvételével) valamennyi LED-em, beleértve az error LED-et is ég a moci pedig többet nem  mozdul már. Füstnek, FET kipikkanásának semmi jelét nem látom, de a kütyü nem mükszik. What to do? Azaz mit csináljak? Ezt az UHU profiktól kérdem....

HJózsi

bmejdz9nu

X1-es szervovezélő teszt - 2 rész :)

Szereplők:
158V tápfesz, 30A áramkorlát, 20ezer uF kondi, 1Kw-os toroid trafó, CMC szervómotor, 500cpr enc.(alapnyomaték 1,2Nm csúcsnyomaték 10,5Nm kb.500W),  
WinPC-NC Economy és egy "segéd áramkör" ami a step jel felszorzását végezte, hogy legyen elég frekije :) (http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=16" TARGET=_fnew>G902 - Step pulse multiplier board)
(ez szinte más progihoz nem is kell... a 24Khz-es max. kimeneti frekiből akár 240Khz-et tud csinálni; 1 setp jel be 1-től 10 ki, a felbontás "rovására" :)

Minden beállitás 5mm-es (képzeletbeli) orsóra van!  
Azaz ha az írja ki, hogy 300mm/sec a képernyőn az 3600rpm... és... a WinPCNC a gyorsítási értéket is másként "méri"....
Ha a képernyőn az látszik, hogy 50ms - az azt jelenti, hogy 50ms alatt gyorsulfel az adott fordulatra (itt.pl. 3600rpm-re)
Vezérlő tárolási képessége a mostani tesztben gyakorlatilag csak 12 step jel(nyi) volt. (ez a minimális érték.)

A vezérlő 4X-es encoder feldolgozási üzemmódban volt. (tud 2x és 1X üzemmódot is - erről az utóbbi 1X-es módról is teszek be majd videót)

Figyelni a WinPC-NC motortesztelőjének képernyőjén a számokat!  
Sajnos a video képváltás sokkal lassabb az eseménynél... azaz ha úgy hallani, hogy egyszer fordult körbe a motor az 10 fordulat volt!!! :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/X1/X1_test_155V.wmv" TARGET=_fnew>X1 SZERVÓ VEZÉRLŐ TESZT VIDEO ::::::::::::::: (2. rész) - sajnos 44Mb - Szombatesti Mozi, kemény jelenetekkel! Csak erős idegzetűeknek:) (18)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/X1/X1_test_155V.jpg" border=0>

D.Laci

Úgy látom a nagy teszttelés közepette elfelejtettél linkelni! :)
Egy kicsit érdekesen áll be pozícióba.
Faxon küldj egy „X1”-est és egy soros motorral megtesztelem. :)
Ha nem kelt még el a motorod, akkor jövő héten, licitálok rá.

bmejdz9nu

Vedd figyelembe, hogy 50ms ideje volt felgyorsulni és 50ms ideje megálni 3600rpm-re/ről - nem kis forgórésszel és még rajt volt a patronbefogó = forgótömeg min. 3Kg... ez ugyebár a gyakorlatban nem fordul elő (nem kell) azaz nem bírja ki a gép, pontosabban szétesik :)
Te is todod ha "kényelmesebb" gyorsításra van állítva akkor ez az "effekt" nagyságrenddel kisebb... és csak 12 bit volt a hibára...
felette leold... nem jelez... nem tárol... kikapcs :) De ez így jó... :) azaz nem tud rosszul menni...

(ha szükséges lenne... tartható ez a "vad" gyorsítási érték de nem ártana egy nagyobb pl. 1000cpr-es encoder akkor is kisebb...  
... mindjárt teszek be egy "elrettentő" (?) videót az 1X-es móddal... :) akkor látni a különbséget... :)

Egész jók ezek a CMC motorok... van egy egész sorozat belőle... ez persze a legnagyobb kollekcióból való...

yuagaci9g

Peter, mi az a program , amivel teszteled a motort?

bmejdz9nu

yuagaci9g

Neeem, sajnos en ezt nem ertem, a tied magyarul volt, te csalsz!

bmejdz9nu

12 nyelven megy a WinPC-NC (gyárilag :)... (német, angol, francia, olasz, lengyel, török, ... és magyararul is!) Europai... :)
Mert te mit használsz? Nem megy magyarul? :)

000000000

Sajnos nincs, de ha lenne akkor sem értenék hozzá mert nem elektromérnök, hanem gépész + informatikus vagyok. Egyébként mit kellene mérni a vezérlőn szkóppal vagy műszerrel?
Esetleg valamelyik IC-re gyanakszol? Remélem nem ULI procija ment haza. Már három vezérlőt csináltam és éppen a legelső tesztelését kezdtem meg. Mivel az egyből ment, gondoltam nincs benne hiba. De mégis megállt hibával a motor lefogása után. Az árampotit nem nagyon állítgattam. Lehet, hogy csak kevés áramot bír? Akkor pedig miért ment egyáltalán az eddigi beállítással??  

svejk

Nézd meg a beállításokat, lehet átíródott az eeprom tartalom..

yuagaci9g

Hiaba megy tizehet nyelven, ha nemetul akarjak eladni. Aruljak angolul, probaidovel, lehet, hogy erdekel.

HJózsi

Aha, értem, mégis építettél hármat... :)
Ezek mennek is elsőre, semmi gond. A szkóppal gyorsan meg lehet nézni milyen jelalakok vannak (vagy nincsenek) adott pontokon, gyorsan be lehet határolni mivel lehet gond. Ez érdekes jelenség amit mondasz, ha valaki rákönyököl a Reset-re, ha jól emlékszem akkor gyullad ki az összes led (processzor reset)... Nézd meg a reset gombot v. vezetéket, esetleg kösd le a mocit, kikapcs-bekapcs...

HJózsi

Nálam ami elszállt egyáltalán, az Fet, Fetmeghajtó, és dióda volt. Ha a tápfesz jó, a kis moci nem vághatja haza.

bmejdz9nu

http://www.pcnc.hu" TARGET=_fnew>www.pcnc.hu és ha jól tudom a demót is át lehet állítani magyarra... néz körül a WinPc-NC topikban...