Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Look Ahead X = X sort előre olvas, vagyis ennyi sort már előfeldolgoz végrehajtáshoz, így mindig van mit csinálni, nem ürül ki a "to do list" ... :)  CD íróknál pl. underrun protection hasonló szerepet tölt be, ill. videószerkesztőknél a nem renderelt effektek valósidejű lejátszását nagy előreolvasással (előfeldolgozással) tudják megoldani...

HJózsi

GRATULÁLOK mindenkinek a mai videókért! [#integet2][#worship][#taps]
Most már tudom milyen irányba induljak első nyákmaró ügyben... A CNCGraf is jól mutatkozott be ... ( sajnos a próba változat = vedd meg és próbáld ki ...   de ha valahol látjuk működni ...)

svejk

És Te ezt eddig is tudtad?
És mitől függ hogy mennyire állítsa az emberfia?

HJózsi

Én még sosem martam, az esztergán meg nem jött elő még sebesség probléma...

000000000

Gratulálok a precíz gépetekhez és a tökéletesen beállított Gecko szervorendszerhez.A Gecko-k finomhangolását a tárolós szkópon kívül mivel ill. milyen módszerrel végzitek? Nekem is van G320, nagyon érdekel a téma.

fs9s63xkf

Köszönjük! Mivel nincs tárolós szkópunk, írtam egy programot ami eltárolja az eltérést a step jelhez képest és azt kirajzoltatom egy grafikonra (Szervó motoros vezérlés #2047). Gyakorlatilag ugyan azt látom mint a szkópon, és addig tekergetjük a potikat amíg az eltérés minimális nem lesz és az álló motor sem "mocorog".

bmejdz9nu

Ez a program... (megnéztem a #2047-ben)... csak magadnak van... vagy hozzáférhető "más" számára is...aki "analog" szervót használ...
Nagyon jó! Az UHU szervóé is nagyon jó... hasonló... de ez még talán jobb... szívesen meg tesztelném... :)

svejk

Basszus,.. ezt mondtam a multkor, hogy csinálok neked egy kis kütyüt amit a gecko test kimetetére kapcsolva a sorosporton beküldi az aktuális hibát, és akár a bagoly testprogijával kirajzolja az eltérést (mint egy tárolós szkóp)
De már megelőztek..:( :(

bmejdz9nu

De ez a progi szerintem kicsit más...  

Számolni is tud, azaz nem csak diagramot... azaz a step/dir jelre és az encoderre is rá van kötve... (gondolom)
A bagolynál meg ... már nem is emlékszem ... de ott szerves része a vezérlőnek... azaz integrált... na jó lehet, hogy hüleség amit írok mert ez utóbbit nem ismerem.

De ha így van a "G-tesztelő" proginál akkor ez tuti jó mert bármilyen vezélőt lehet vele tesztelni... azaz két bármilyen különböző tipust pl. összehasonlítani. (talán olyat is aminek nincs hibajel kimenete...?)

bmejdz9nu

Egy jól beállított gépnél fontos, hogy az X és Y tengely derékszöget zárjon be. (amennyire lehet :)
Én ezt úgy állítotam be a végén, hogy az oldalmerevítőkbe már eleve beterveztem két 10mm alu távtartó lapot amit a végbeállításnál be lehetett marni.  
(tehát nem csavaros megoldás hanem teljes felületen felfekvő! - Rezonanciabizos, nem állítódik el és erős)

A derékszöget a gépre szerelés után (gép munkaterület 320x320) 300x200mm-es szakszon bemértem a különbségeket digitális mikrométeres órával...
Az én "Cad progimmal" (tessék röhögni: Corel Draw) megrajzoltam a gép tartópontjait és a derékszöget és azon a mért értékek pontját.  
A mért hibák alapján a rajz kiadta, hogy mennyit és hol kell lemarni azokból a 10mm-es köztávtartókból! (nem is kellett sokat :)
(ezek a 10-es anyagok teljes felületen vannak a tartóhid (oszlopon) és a kereszt tengely között - mint egy nagy alátétlemez)

A végeredmény:  
Századon belül van a 300x200-as tartományban...  
A műszer egy nagyon spéci digitális tapintó, felbontása amit lehet látni a kijelzőn 0.001mm - tehát az utolsó szájegy ezred mm.
(megjegyzem a derékszöget is ellenőríztem... drága német gyártmány... de csak "B kategóriás"... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/GEP_EGYBE/derekszogteszt_A.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO ::::: hossz írány (referencia)
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/GEP_EGYBE/derekszogteszt_B.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO ::::: kereszt írány (hibamérés)

4mjnxdwuu

Halihó,
Na felteszem az idióta kérdésem..... ( régebben márt volt róla szó, de akkor konkrét motorparaméterek miatt elakadt a megválászolása.)  
Melyik jobb léptető, vagy szervó ??? ( az alábbi motorjaim vannak )
Szerintetek melyik a jobb? 5 mm emelkedésű orsó ( 20*5-s) az erő az orsó által kifejtett egyenes vonalú erő Kg-ben. Sebesség az anya száguldása az orsón (m/p-ben)  Fordulatszám a motoron.  
Azt vegyük figyelembe, hogy lassú sebességen nagy marókkal dolgozna fémen, nagyobb sebességen  max 3m/p fában, és ez felett lenne gyorsjárat. ( szintén egy öszvér gép...   ( ki mit választana..?)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Trapista/szervo/step%20vs%20servo.bmp" border=0>

4mjnxdwuu

Ha valamit elszámotam, a tévedés jogát fenntartom... De szólni lehet...  [#awink]

bmejdz9nu

Hogy melyik jobb a szervó vagy a léptető? Nem írtad a legfontosabb adatot! Melyikből hány darabod van... [#smile]

bmejdz9nu

Mivel itt a szervó topik... arról a Yaskawa motorról... végül is hány kiló a súlya és mekkora a kimeneti tengelye (átmérő)?
Adatlapot találtál? Benne volt amit linkeltem?

svejk

A servonál miért is fogy el annyira az erőd a nagyobb sebességeknél?
Gondolom azért mert azt olvastad ki a grafikonjából.
De a grafikon csak a motorra vonatkozik és nem egy visszacsatolt motorra.
Ha berakod egy szabályzókörbe és a tápfeszültséget a névleges fölé emeled akkor szinte a teljes fordulatszámtartományban tudod tartani a nyomatékot.