Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

879N kb. 90Kg  

Vagy N vagy kg.
A tömeg nem erő.
Newton törvénye alapján: F=m*a, ahol a
a tömegre ható gyorsulás.

svejk

Ma jó kedvemben vagyok nem tudsz felbosszantani a precizitásoddal:) :)
Akár hiszed akár nem ezt még én is tanultam anno és el se felejtettem.
Most írtam volna le hogy ez a 879N-os erő ezen a szélességi fokon a föld közzéppontjába mutatú tengelyen kb. 90 Kg-os tömeggel tud egyensúlyt tartani? Mert megjegyzem felemelni sem tudja mint amint Te írtad az #5112-ben.
Ezen a hobby oldalon nagyon jól elfogadtuk ezt a tényt hogy kb.10N megfelel 1Kg-os tömeg lefelé ható erejével. Ez mindenki számára érthető és egy csiga segítségével könnyen vizszintes erővé is konvertálható.

Ne csináljuk már ezt. Megbeszéltük magánban hogy nem provokáljuk egymást.
Olvass visza: én arra tettem megjegyzést hogy azt írtad hogy helyesen a névleges nyomatékkal számolt.  
Márpedig a #5096 alapján a csúcsnyomatékkal számolt.
No megyek dögleni,jóéjszakát mindenkinek, holnap nehéz napom lesz...

bmejdz9nu

Ne idegesítsd magadat... :)
Tibort én sem értem... Próbálja elvenni a hobbysták kedvét a szervótól :) Persze ahogy látni nem sok sikerrel :)
Az én gépem sem mehet (elméletileg) 5-ös orsóval és 280W-os motorokkal... de megy...
Sőt a napokban láttunk egy olyat ami még szerintem sem megy (elméletileg)... de a videón nagyon is jól ment...
Persze sok mindenben igaza van... Sőt jót akar... csak olyan fafej mint én... :) Csak a pont a másik felén a dolognak, de így szép az élet...
(Egy dologban azért egyetértünk Tiborral, hogy analóg a világ :)
Kialakul majd a gyakorlatból mekkora motor mekkora mechanikára lesz jó... na persze számolunk is egy kicsit... :) de főként tesztelünk... előtte... :)

4mjnxdwuu

Halihó,
bocsi csak közben a műhelyeim kötött szaladgálok, meg néha be a szobába, és akkor irkálok...
én pontosan úgy gondoltam mint ahogy svejk írta #5120-ban. nálam is 10 N egy kilót tud felemelni. tahát ha N-ban akarod a tolóerőt akkor bejön egy 10-s szorzó. És a max-al számoltam csak úgy nagyjából, súrlódás nélkül, és amennyire a grafikon képe engedte...
E-fölött már túlterhelés lenne...

Ami furcsa a gyári vezérlőjében 10,5 A volt az áramlimit, mint ha nem is akarnák volna kihasználni a moci adta lehetőségeket.

bmejdz9nu

Azok a gyári vezérlők... step/dir alapon működnek?

4mjnxdwuu

sajna nem, de átalakítható ha van rá ideje az embernek.... egyszer talán....  
A szabályozója analóg, előtte van egy 16 bites DA, 8051-es, a két tengelynek számlálók, ram-ok stb... egy rakat bemenet plc-hez, távirányítóhoz...

HJózsi

Szerintem nagyon jól használható, ugyanis a tranziens lefutását kirajzolja folyamatosan és az sokat elárul a szabályozókörről. Namármost, ha valaki figyelt Tibor45 egységugrás teszt ajánlására és tud a Mach3 Diagnostics ALT-7 oldalon lévő Servo Freq. Generátorról egy nagyon gyors beállítási lehetőséghez jut vele!...
Kiválasztjuk a tengelyt, beállítunk egy alacsony léptetési frekit és beállítunk egy rövid irányváltási periódust (pl. 0.5s). Elindítjuk a generátort, mire ding-ding-ding-ding-.... oda vissza jár a tengely és látjuk a tranziens alakját. A hab a tortán, hogy a bagolynál akár futás közben is módosítani lehet a paramétereket, tehát a tranziens alakját szinte úgy tudjuk változtatni valós időben, mintha a potikat tekergetnénk... Ha beállítottuk a megfelelő lefutást, emeljük a frekit, esetleg rövidítsük az irányváltás időintervallumát (arra figyelni kell, hogy ne ütközzünk végállásba) és állítsuk be ezen a frekin is a legjobb jelalakot és így tovább a legmadasabb frekiig amit a motor fordulatszáma megenged.  A Servo Freki Generátor nem veszi figyelembe a motortuning gyorsítás lassítás paramétereket, így ez egy előzetes beállításra jó, a véglegest a motortuningban.
Szerintem a gyíkosok sikoltoznának örömükben, ha lenne ilyenük, tehát abszolút nem beszélnélek le a terved megvalósítássáról ... Biztos olcsóbb lesz mint egy tárolós szkóp...  
Az encoder ill. step/dir jelek feldolgozása a legfrappánsabb, a gyíknál viszont lehetne akár csak az analóg hibajel fogadása ( A/D-vel, sorosan tovább) és kirajzolása PC-n... Egyszerűbb a rácsatlakozás...

bmejdz9nu

Szerintem olyan kellene ami step/dir és encoder bemenetű...  
Így Gyikot, Krokodilt és Baglyot is lehetne tesztelni és beállítani vele... (vagy akármit :) és menteni azaz tárolni a folyamatot... a történetetet...
Ha lenne egy kis időm bekötném már az az "Analóg Krokodilt" párszáz voltra és/vagy 30-40A-re... :) De ami késik nem múlik...

HJózsi

Fellapoztam az enciklopédiát ... Wikipédia...
szerintem is fontos, hogy ugyanazt értsük a dolgokon:
Az erő SI-egysége a newton (jele N), ami kg·m·s−2-
nal ekvivalens. Egy másik, régebben használt egység a kilogrammsúly vagy kilopond, ami 1 kg tömegű test súlya 9.80665 kg·m/s² nehézségi gyorsulás esetén.
Az SI-mértékegységrendszerben a tömeg egysége a kilogramm (kg).

HJózsi

A neve meg lehetne Animal Tuner ... :D
Vagy Animal Tester ... még az állatorvodok is vennék ...  [#nyes]
Szépen megy a géped! Végre láttam dolgozni! Az asztal szintezést megnéztem volna! Milyen szerszámmal csináltad? Lapkással? Fogás?

e3h0cv4ph

(Egy dologban azért egyetértünk Tiborral, hogy analóg a világ :)  
Én viszont nem. A világ digitális (majdnem mindenhol), legfeljebb vannak jó felbontású érzékelők. Az emberi látás, hallás, szaglás, tapintás, ez is mind digitális (csak baromi jó felbontású), de még egy potméter csúszkája is digitális ha atomi szinten nézzük az elmozdulást.
A szervónkhoz csináltam a PIC-be a potméter beolvasó részt és 8 bitesre állítottam (10-bites-ig lehetne felhúzni) alig tudok rajta csavarhúzóval úgy állítani, hogy csak 1 értéknyit mozduljon el. (olyan érzékeny lett)
Régebben (pár evvel ezelőtt) az analóg fotósok leszólták a digitális gépeket, hogy azok felbontása messze van az analógtól és soha sem fogja elérni azt. Azt hiszem ott tartunk, hogy ez megbukott. Ez abból is látszik, hogy ezek az emberek sorra veszik az új digitális fényképezőgépeket és egyik se panaszkodik már, hogy milyen rossz.
Jobb lesz ha megszokjuk a digitális világot, mert egyre több minden az lesz. (telefon, fényképező, mérleg, oszcilloszkóp, szervószabályzó, stb...)

3vv2btrhv

Igen , és jön a 3D -és világ !!

bmejdz9nu

Tényleg röhely... vannak "állati" jó szervók ... [#nyes]

bmejdz9nu

Ezt a digitális kontra analog kérdés nehéz kifejtenem... de a szervómotor a végén az analóg... :)
Ezek a motorok (motorjaink) abból az időből valók amikor az iparban is analóg szabályzású szervókat használtak.  
Ez nem baj, ez nem szégyen... Ha egy hobbysta eléri pl. a Mercedes autógyár 10-15 évvel ezelőtti szintjét... az már több mint jó... :)
A step/dir rendszer a léptetőmotorhoz lett kifejlesztve. Ez van nekünk! Nincs más!
Tehát - szerintem - csak annyit kell tenni egy szervóvezérlőnek, hogy a szervómotorral "eljátsza" a tökéletes léptetőmotor szerepét!  
Nem többet és nem kevesebbet!
Azaz a szervómotor (DC motor) jellegénél fogva egy jobb eszköz a célhoz. Azaz jobbak az elektromechanikai képességei...(ezeket tudjuk mik...)

Ha nem step/dir alapú lenne a rendszer (hanem "újkori" ipari vezérlés) akkor más lenne a helyzet... szerintem.

Akár "128 bitben is":) digitalizálhatunk... megtehetjük. Letárolhatjuk, sokat számolhatunk vele, sok processzor kapacitás, sok lesz a lehetőség, látványos is lesz... de sok adat és zavar érzékenység is... mert itt szép nagy áramok és zavarjelek is lehetnek a kefés motortól és a PWM hajtástól...

Érdemes még azon is elgondolkodni, hogy napjainkban már talán egyetlen neves cég sem gyárt DC kefés szervómotort...  
Így a legértékesebb (új) darabok egy-egy pótalkatrész raktárból kerülnek elő...  
Gyakorlatilag persze nincs az a "kipurcant" szervómotor amit nem lehetne megcsinálni (megjavítani, feljavítani) akár tökéletesre.... :)
A step-dir és hobysta "szervóláz" láttán egy-két cég ismét gyártani kezdett DC (szervo)motorokat... Persze főként kisebb cégek... (messze távoli országban :)

De hát ezeken a kérdéseken még jókat fogunk diskurálni... :) Ez a szép benne... :)

Ha kész vagy várom a tesztpéldányt! Majd a "valóság show" eldönti... :)
De olyanra csináld, hogy egy "magamfajta" egyszerű hobbysta is be tudja állítani... az is fontos!

000000000

Némi ellentmondásban vagy Magaddal.
Ha a szervódban csak egyetlen poti is van, az már nem színtiszta digitális szervó.:))
Mindamellett teljesen értelmetlen erről vitázni,
a korrekt elv a lényeg, és helyes döntési
pontok meghozása, mikor kell A és mikor D
elmekből építkezni. Na és a mi a legfontosabb,
a Felhasználó megelégedettsége.:)