Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Sőt, minden másban is igaza lehet!
Én legalábbis hiszek neki.  
De ez a Laci féle buher akkor is jó móka! (Az más kérdés, hogy mire megy vele...) Mosó Masa cnc mosodája ;-)

000000000

Szia D.Laci!
Tegyük félre egy kicsit a kávédaráló, porszívó,
autó ventillátor, ablaktörlő, ...., motorokkal
működő "szervóidat", igyál egy kávét, és kicsit
lazíts.:)Ezt a kis lazítást annál is inkább
megteheted, mert Veled ellentétben én nem
vállalok szervo beüzemelést ilyen motorokkal,
tehát a legkisebb konkurrenciát nem jelentek
számodra. Egy valószínűleg reménytelen
kísérletet teszek arra, hogy kizárólag szakmai,
műszaki adatok, észérvek mentén beszélgessünk
ezen a fórumon a kefés DC szervomotoros
hajtásokról.
Ezért megkérnélek arra, hogy a sok-sok műszaki,
szervorendszert jellemző adat közül egyetlen
egy konkrétat (értékkel, mértékegységgel), és
szerinted a legfontosabbak egyikét közöld a
Fórumon Mindenki okulására, mint azt az alsó
határértéket, ahol a Te értékítéleted szerint
kezdődik a Hobby vagy akármilyen kategóriájú
szervo, és ezt az adatot mérési tesztjeid is
igazolják.

Kristály Árpád

Hajrá...Fűtés szererelő!!!!!
Rengeted felfedezés így született!!!!!
Tibor45, maximális Tiszteletem!
Eszem ágában nincs megsérteni Téged!
Tudom, hogy sok mindenben igazad van, hiszen szakmabéli vagyok, de a trabant is .....
Azért szerintem D.Lacin el kellene gondolkodni.
Mi lenne ha tanulta volna amit csinál?
Véleményem szerint a hobbystákból lesznek a profik....
Mert amelyik gyerek még nem szedett szét egy zsebelemet, annak nemsok keresnie valója van egy elektro... iskolában!!!!
De ez még mindig egy HOBBY oldal..........
ahol időnkét csodák születnek!!!!

Hallihó Mindenkinek!

Szalai György

Nem tudom én sem, hogy mi a szervo pontos meghatározása, viszont tetszik a kísérletező kedv és az elszántság. A fűtésszerelésből is kivettem a részem a házépítés során, hát nagyon más tudást igényel, mint a villanyszerelés. Pláne mint az elektronika. Egy építő (vagy leépítő) ötlettel szeretném előrevinni a mosógép motorok menybe menetelét.

1. Soros motor tekercsrendszerét szanaszét kötni.
2. A két állórész féltekercset összekötni. (Soros vagy párhuzamos az mindegy, csak a polaritás számit. Ha az állórész belsejének egyik oldala északi, a másik déli lesz, az már fél siker.)
3. Állórész elektromágnes gerjesztése egyenárammal. ( Ha túl nagy feszültséget igényel soros kötésben akkor át lehet alakítani párhuzamos kötésűre.)  
4. Vezérelt egyenárammal megtáplálni a forgórészt a szénkeféken keresztül.

Szerintem ez vagy felrobban, vagy szervo jellegűbb lesz, mint a soros motor, és az üzemi feszültsége is kezelhetőbb lehet amatőr célra.  Különben meg kibicnek semmi sem drága.

bmejdz9nu

Próbálom én mindenfelé... nem alszok... de azt sem tudom isszák vagy eszik ezt a szervót... egyenlőre...  
De gyüjtögetek... már van két különböző vezérlőm (1-1 csatorna)...de idő a teszthez... az ami nincs...
Kezdő lévén ott tartok hogyan kell egy alutáblát szépen derékszögbe vágni... gondolom ez magárért beszél... bárcsak...
De már írtam... le kellene írni mit keressek?
Nem tudományosan... mert erősáramű mérnök sem vagyok aki érti a lelkivilágát a motoroknak...

000000000

Szia György!
Nem akarok megint okoskodni, de kénytelen vagyok,
mert amit leírtál az életveszélyes!!!!!!, és
szószerint a motor felrobbanásához vezet.
ESZÉBE NE JUSSON senkinek egy soros motort
így megbuherálni!
Ha csak egy rövid ideig ugyanis az állórész
gerjesztése megszűnik, a motor a működési elve
miatt végtelen nagy fordulatszámra próbál
felpörögni, és a centrifugális erők hatására a
forgórész repeszgránátként fog felrobbani még
valószínűleg 100.000 1/min fordulat alatt.
Ez a példa is mutatja, hogy lehet barkácsolni,
és az elméletet utálni, de alap dolgokkal
Mindenkinek tisztában kell lenni, mert mint
itt is látható, komoly következményei lehetnek!

bmejdz9nu

Na, hogy végigolvastam a leírásokat máris többet tudok a motorokról...
Eddíg csak az "ablaktörlő motor szervó"-ban hittem de a mosógép és a KV daráló sem rossz... alakulunk...
Szerintem az "eszményi" szervóvezérlő az megy darálómotorral is meg a "rendes" szervó motorrral is! Tehát alkalmazkodik a felhasználó pénztárcájához... először ablaktörlő moci utánna a lehetőség meg adott legyen...
Abban még nem bízok, hogy tömegesen be lehet hozni egy egy szervómotor típust "baráti" áron... Mert a léptetőmotornál bonyolultabb a kérdés...
A léptetőmotor működése sokkal "primitívebb"... ezért a kompatibilitás biztosított.
Pl. István vezérlőjével (H1-P1) majd minden léptetőmotort meg lehet hajtani csak az unipolár a megkötés...

000000000

Na, akkor mondok én tartományt! Ami engem majd érdekelne egy DC, kefés szervó ami alapfeszültsége 0-24V és encódere 2 fázisú (A, B), inkrementáló és kimenete vagy sima OC (nyitott kollektoros), vagy TTL szintű, felbontása 200-2000 közé essen!
De ha bármit találsz ami érdekes (olcsó és behozható), küld a linkjét és véleményezem!!!

j3rx6bsjd

Szóval a tudomány mai állása szerint ha kisérletezni szeretnél ilyesmivel,akkor azt tedd min.10m távolságból homokzsákok mögül,golyóálló mellényben és sisakban![#nyes]

bmejdz9nu

1. Úgy vettem észre, hogy 35V a szabvány?
2. Fordulatszám tartomány?
3. 500-as a divat... elég ez?
4. Direkt hajtani a tengelyt vagy szükségszerű az áttétel? (Pl.általánosan most az 5mm golyósorsó a legmenőbb... ehhez direktbe vagy...)

000000000

Szia Árpád!
Hát igen, biztosan emlékszel, amikor jó pár évvel
ezelőtt egy szakmai kiállításon beszélgettünk
(talán még Motoros Kolléga is ott volt), és
jó kis véleménycserét, vitát folytattunk a
kis robotocska mellett. És ott helyben Neked is
gravíroztam egy névtáblát a
b$="Kristály Árpád": gosub robe  egyetlen basic
sor hatására, semmi G kód meg csecsebecse. Ja
még volt azért a szubrutin hívás előtt 4 db
értékadó utasítás (koordináta kezdőpont, zoom,
és betű dőlésszög paraméter) is. Ha jól
emlékszem, ez pl. Neked is tetszett akkor!:))

000000000

Nem tudom mi a divatos fesz a szervónál de a 35V-is még mefelelő lesz (az én szervóm max 90V-al mehet, de jobb lenne 50V alatt maradni érintésvédelmi okok miatt is)!
A ford tartomány nem kritikus mert az összes szervó fordulat jó nekünk (mind jóvaltöbb mint a léptetőmotoroké)!
Az 500-as tökéletes főleg Mach-hoz!
4. az a user dolga, hogy eldöntse elég e neki az 500-as osztás mellett a menetemelkedésből 8vagy egyébb áttételből) adódó felbontás! Szerintem megfelelő, hsz még ez is több mint egy "régi" 1.8°-os léptetőmotor féllépésben hajtva! Ha áttétellel növeli a felbontást, az mégjobb 8feltéve, ha nem kotyog az áttétel)!

000000000

Az már most látszik, hogy egy 12V-os motort legalább 25-40V-ról kell hajtani majd a szervómmal, hogy dinamikával bírja a terhelést (ha a Vezérlő 100%-lékban rászabályoz és kevés, akkor már nem lehet tartani a szigoró pozíciótlemaradás értéket, tehát kell a nyomaték tartalék még ha normálban nincs is kihasználva, de gyorsításokkor...)!

000000000

Árpi!
Tibor45 megszólított.....
igen vagy nem ?
Üdv

bmejdz9nu

Szerintem törekedni kellene a direkt hajtásra...!!! Kisebb a hibalehetőség, könnyebb kivitelezni... ezért olcsóbb is stb...
A "direkt hajtás szellemében" kellene egy kb. adat arról, hogy hány Watt-os motor "kompatibilis" pl. egy 1Nm, 2Nm, 3Nm-es léptetővel? (lehet hogy hülyeség ezt így összemérni de valahol kell!)
Pl. ha valakinek van egy mechanikája amihez most 3Nm-es motor jó volt... és váltani akar...
(a fordulatszámból adódó előnyöket most nem számítva: pl. 1000-es fordulatszámra... gondolom ez az optimális max. a léptetőnél... a többi nyereség lesz, meg a dinamika - de ezt nem számítva...)
Na ez egy jó kérdés?