Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

D.Laci

bmejdz9nu

http://www.leadshine.com/" TARGET=_fnew>Ezek a ferdeszeműek is utaznak a témában...

000000000

Ezeket Te készítetted?
Van valamilyen mérési eredményed is esetleg a mozgatás minőségéről? Itt arra gondolok, hogy mennyi a késés és a váltásoknál a lengesé mértéke és ideje?
Mekkora az encoder felbontása?

D.Laci

Igen, én készitettem.
Méréseket nem végeztem, az volt csupán a célom hogy kiprobáljam hogy hehetséges vagy "lehetetlen".Az elméletet megdöntöte a gyakorlat...Nyilván 230V-os motor 28V-rol járatva nem egy csúcs kategoria, de ki indulásnak már jó...
500-as osztás 2000 increment.
Stabilan 2000 ford/min-t értemel.A legkissebb fordulat amit probáltam 1f/min, gyorsulással, lasulással, és anélkül ebben atartományban stabil.És nem állitotam még semit a vezérlőn...
Némi tunigolással szerintem oriási dolgokat kilehet hozni belőle, de ez még a jövö zenéje...

Kristály Árpád

Hallihó D.Laci
Gratula!!!!!
Tudod mit csipek benned, hogy nem adod fel!!!!
Így tovább!!!!!
A modernebb mosógépekben találsz ilyen motorokat, (az állítható fordulatú centrifugás) encoder is van a végén, na ne várj tőle extra felbontást, mert itt csak a fordulat visszacsatolásra van, viszont ki van alakítva a helye!.
400-1.400-W-tosak, természetesen 220-volton.
De jó nyomatékgörbéje van.
A mosógépben PIC-kel vezérelt Tirisztoros hajtás van.........
Üdv.: Árpi

000000000

000000000

Péter! Nincs kedved megkérdezni őket, hogy egy ilyen 500 v. 1000 osztásos szervomotort mennyiért adnak és milyen feltételekkel?
jó lenne valami olcsóbb beszerzési forrás mindenkinek!

000000000

Bocs Laci, de azt hittem, ennél komolyabb
szakember vagy... Neked úgy látom semmi nem
számít, abszolut nem törődsz azzal a "mellékes"
ténnyel, hogy NEM szervomotort nem lehet
szervohajtásokba alkalmazni. Természetesen
ettől Te mondhatod, hogy ezek a videók szervohajtások,
sajnos másként definiáljuk ezt a kategóriát.
Csak azért vagyok kicsit szomorú, mert azt
gondolom, a műszaki élet attól szép és más, hogy  
objektív műszaki tényeken alapul, és mérhető
minőségi paraméterek határoznak meg bizonyos
kategóriákat.

000000000

Szia Árpi!
Vicc. De ezt nem bírtam kihagyni
- 3D-es MOSÓGÉPCNC = 3db. Autómata mosógép egymáson. :)
Üdv balkari

D.Laci

"azt hittem, ennél komolyabb  
Szakember vagy. Neked úgy látom semmi nem  
Számít" kikel, hogy ábrándítsalak, csupán egy fűtésszerelő vagyok abból is a nyugdíjasabbik fajt. Így sokat ne várj tőlem, isten igazából azt sem értem, hogy mitől szervo "azt értem, hogy villanymotor de hogy mi hajtja?..:)"
"Neked úgy látom semmi nem  
Számít" igazad van. Az életem árán is kipróbálok mindent!
Minden bizonnyal igazad van hisz te tanult ember vagy!
Azzal sem vitatkozom, hogy a te vezérlőd az PROFI! A miénk az meg egy semminek nevezhető kókány valami. De hobby szinten (sőt) szerintem verhetetlen.
Ha a földhöz ragadnék, akkor azt állítanám a föld lapos.
"objektív műszaki tényeken alapul, és mérhető  
Minőségi paraméterek határoznak meg bizonyos  
Kategóriákat.” Ezzel azért vitatkoznék. Vannak olyan dolgok, amit mai csúcs technikával sem tudnak mérni és megmagyarázni.
Minden csak relatív, ki mit minek nevez. Lehet, hogy ezt a megoldást 1-2 éven belül szervónak nevezik.
Nemrég még csak 3 halmazállapotot ismertek. Ma már a 4. halmazállapot az ipar egyik meghatározója. Szeretném leszögezni, hogy itt általában hobby szinten építenek az emberek, és szerintem senkit nem érdekel, hogy szervo vagy szervo jelegű (vagy az sem) amit használ. Én úgy vagyok vele, hogy tök mindegy hogy minek nevezem, csak ha azt mondom neki hogy induljon el, akkor elindul, és ha 8 óra múlva megnézem, hogy hova áll vissza akkor az pontos legyen. Felőlem nevezhetjük kínai munkásnak is:)

000000000

000000000

Szomorú vagyok. De igazán, ott tartunk mint a stepper(léptető motorok) indulásakor. Vissza lehet uraim lapozni és nem csak az újjakat lehet oda küldeni. Meg lehet mézni, sok kérdésre nincs válasz, pedig emberek már megoldották a felmerült kérdéseket. Azért, mert valami hobby az még nem jelenti azt , hogy nincs mögötte szaktudás. Nem szaporítva tovább a szót, én azt hiányolon itt, hogy leírt források nem kerülnek elő. pl. könyvek. jegyzetek ....stb..

És ezzel én senkit nem szeretnék megbántani, ha mégis elnézést kérek.
Nem kell megsértődni senkinek, aki ide beír azt vagy ismerjük már vagy megfogjuk ismerni.
Még egyszer elnézést a hosszú monológért.
Üdv balkari Péternek (Balogh Károly)

j3rx6bsjd

[#vigyor2][#eljen]Gratulálok Laci.Igazából a világot ez a fajta szemlélet viszi előre!!
Nem kell megállni a tankönyvekben felsorolt korlátoknál,mert csak egyhelyben fogunk topogni.

vthgizrff

Hát ez tényleg nem semmi!
Van egy hidraulika munkahengerem, meg egy digitális tólómérőm. Ha átküldeném neked holnapra abból is csinálnál egy szervót[#eplus2]

000000000

Sziasztok D.Laci!

Szerintem ebben Tibor45 -nek igaza van:
" NEM szervomotort nem lehet  
szervohajtásokba alkalmazni. "

Ezek a soros gerjesztésű motorok nem bírják az alacsony fordulatszámot, próbáld meg lassú fordulaton meghajtani....