Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha teljes G-kód interpreter lenne, nem volna szükség a Mach-ra!!!

000000000

Tibor! Sikerölt megoldanom az Integrátor problámát!!!
Ez döbbenett, minden terhelés és sebességen 0-3 Step lemaradás között szabályoz (persze a motor+táp teljesítményén belül)![#buck]
Az I tag filozófiámat kellet átírni és már megy is!!!
Megcsináltam a fékpadot is és azon tesztelem külömböző fékerők mellett (van tömege is a tehetetlenséget szimulálni)! Meglepően érzéketlen a tápfeszre és a terhelésre, mindenüt kiválóan megy (ha jól van geállítva PID). Sikerült hatásossá tenni a D tagot is! most kellene külömböző szervo motor, hogy a beállíthatóságokat teszteljem (ez most a legnagyobb gondom)![#wow3]

000000000

Gratula István! Látod mondtam én, hogy egy
jó integráló modul csodákra képes!

000000000

"Ez egy olyan mint amit a Mach - (3) - is tud (visszajelzési lehetőség a CNC-től pozíciókról, de nem motor szabályzásra)!"
Ja! Persze, hogy tudja, de nem avatkozik be, nem javítja a hibát, ez meg szerintem igen,(persze Mach 4-el) és ha ez így van, az azért már mégiscsak szabályzás!

000000000

Ezt honnét veszed (mármint azt, hogy az beavatkozik)?

000000000

000000000

6. Oldal :

"ENCODERS AND STEP MOTORS" fejezet

a fejezetecske végén pofátlanul az AC szervóhoz is hasonlítja a szerző, gondolom csak azért, mert nincs kefe...

000000000

Milyen motorra lenn szükséged?
(kölcsönbe!)

000000000

Elvileg bármilyen DC, kefés motor jó lenne ami 0-20V feszültségű (én max 40V-ot tudok labortápból adni neki) és aminek a névleges árama 1-8A közé esik. Valamint encodere 100-2000 osztás közé esne. Valahogyan tesztelni kellene a beállíthatósági tartományt és ehhez kellene külömböző motor+encoder eggyüttes.

000000000

Max. pozíció korrekciókat tudok elképzelni a Mach részéről, nem szervó szabályzást (ahhoz egyszerüen lassú és bizonytalan időzítésű egy ilyen kommunikáció, plána 6 tengelyen egyszerre és egyébb I/O műveletek mellett. Ja és akkor még nem beszéltünk a PC G-kód feldolgozásáról sem)!

000000000

D.Laci, svejk !
Adtok el külön motor+encodert is? Érdekelne egy ilyen összeállítás is!

000000000

Persze!
Én is csak korrigálásról beszéltem. De azt megcsinálja, és ha nem is szervó az itt -Pl. Tibor által- tárgyalt beavatkozási sebességek árnyékában, azért ez mégiscsak szabályzás (teszem azt 10 mikro lépésnyi hiba után), márpedig szigorú értelemben a szabályzás = szervó, nem pedig a motor típusa, vagy a vezérlés felépítése a döntő!

Ki mit szól?

Most finom ez a cucc mikroléptetős cnc-k alternatív fejlesztéséhez, vagy nem? Én (famegmunkálásban elegendő pontosságú) fordított nyomatékkarakterisztikájú szervóként fogom fel (ez utóbbi - hogy induláskor adja le a nagyobb nyomatékot - igen jól jöhet ám)!

Üdv.:
Áron

000000000

Hát ez akkor sem szervó szabályzás, csak CNC szabályzás (inkább korrigálás, nem a motort szabályozza, hanem az egész rendszer a szervó szabályzóval egyetemben korrigálja)!

000000000

Ok!

Természetesen ez a te szakmád :-), akkor csak CNC szabályzás!

(csak halkan: felhasználói szempontból ez egy kutya, neki annyi elég, hogy nem kell kidobna a munkadarabot, és minden megy tovább...)

000000000