Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nézd meg http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1824&appnote=en011782" TARGET=_fnew>EZT! Talán találsz benne okosat. 2005 novemberében ajánlottam először az SMC-vel együtt a Szervomotor vs.stepmotor #38-ban.

000000000

Én amiket eddig láttam és nem Step/Dir, azok simán RS232C-n ASCII-ben átnyomták a vezérlőnek a teljes G-kódot és minden mást a vezérlő csinált onnantól! Ilyen a MasterCAM is.

000000000

A modellezésben ma már nem a szénkefés motorral szerelt szervók, hanem a különböző kefenélküli motorral épített digitális szervók a menők.
Mivel erősáramú szaki vagyok csak ugatom az elekrtonikát, de kérdezni szeretek:
-nem alkalmasak ezek tovább fejlesztésre?
-a 3fázisú motor fordulatszabályozók encoderrel  
 nem társíthatók (10 - 100 A-esek )?
-nem lehet az ott bevált elektronikákat felhasznáni?
A kioktató választ is elfogadom.  

D.Laci

bmejdz9nu

Unipolásris motor vezérlés #73 és #1 ez az amire gondolsz?

000000000

Szia RC!
Sajnos a modellekbe tervezett AC motorok
12-18V-ra méretezettek az akus tápellátás
miatt. Emiatt ezeknek a motoroknak
rossz a nyomatékállandója, a nagyfordulatúaknak
(20e. felettieknek) de pláne. Ezért van az,
hogy az ipari CNC AC szervo motorok minimum
90V-nál kezdődnek, de nem ritka 1 KW fölött
a 380V sem. Ettől függetlenül ha egyszer
tudunk talizni, és hozol bármilyen nekem
bármiylen AC modellmotort, az új AC fordulatszabályzómmal megpörgetem Neked, és
valószínűleg kicsit jobb paraméterekkel, mint
amit ezekből a fél gyufásdoboznyi modell AC
meghajtóktól eddig tapasztaltál.

000000000

..mi is az a nyomatek allando ?

000000000

Tibor, szóval most hogy is van ez, AC vagy DC(BLDC) motorokról beszélünk?
A különbség vezérlés szempontjából annyi, hogy az egyiket szinuszos jellel kell hajtani, a másikat meg diszkrét jelekkel, vagy tévedek?

000000000

Szia Tyutyi!
Nem értelek, hogy jön ez ide?
Én az előbb a nyomatékállandó szempontjából
próbáltam rávilágítani ezen modell motorok CNC
pozícionáló szervomotorként való felhasználásának egyik korlátjára. Van még számos más is, de ezzel nem untanék senkit.
Az pedig, hogy van BLDC motor, az hogy jön ide?
Tudtommal ezek az "agyonfavorizált" AC
modellmotorok elenyésző hányada lehet csak
BLDC. Mindamellett már azt is kitárgyaltuk
többször, hogy mi az a minimális kis különbség
(Hall érzékelők, jelalakok) az AC indukciós
szinkron, és a BLDC motor között, egyébként
egykutya mindkettő.

000000000

Szia!
A nyomatékállandó azt jelenti egy villamos motornál, hogy 1 Amper áram hatására mekkora
hasznos nyomatékot tud leadni. Mértékegysége:
Nm/A. Minden komoly motorgyártó cég erről
nyilatkozik, és közli a motorhoz tartozó
sok-sok adat között.

000000000

A gecko G-rex G100 és G101 sem step/dir. Ez amolyan "szervósító", bipoláris mikroléptetős vezérlőkhöz, encoder visszacsatolással. http://www.geckodrive.com/photos/G100_DESCRIPTION.pdf" TARGET=_fnew>ITT (mach 4)
Ez is "átnyomja a vezérlőnek a teljes G-kódot és minden mást a vezérlő csinált onnantól" ???

000000000

Valamiért nekem most nem megy a G-rex pdf link...

000000000

Köszönöm a PIC-es linkeket!

000000000

Na itt a bővebb leírás: http://www.geckodrive.com/photos/G101_Manual_Sept_3.pdf" TARGET=_fnew>G-rex G100/101 Én nem hinném, hogy ez a teljes g-kódot egyben eszi... Pedig nem step/dir.

persze nem is szervó, nem is léptető. (Olyan mint a tökös menyasszony) [#csodalk]

000000000

Hát én nem ezt olvasom ki!

"The G100 is a 6-axis motion controller. It uses USB or Ethernet communication with a host PC to execute motion control and I/O commands. The axis outputs use a Step/Direction interface to motor drives. Each axis has an associated quadrature encoder input. The G100 also has 22 general purpose inputs, 16 general purpose outputs, 4 analog to digital inputs and 4 digital to analog outputs. Each digital input and output has an LED indicator."

Ez egy 6 tengelyes I/O + Step/Dir interfész, saját nI/O komm. nyelvel! Az, hogy tud fogadni encoder és továbbítani a PC felé, ez még messze nem szervó! Ez egy olyan mint amit a Mach is tud (visszajelzési lehetőség a CNC-től pozíciókról, de nem motor szabályzásra)!
Ez ahogyan olvasom egy sima USB v. Ethernet felületü I/O, saját Step/Dir impulzus generátorral (gondolom a buszon keresztül kapott utasításoknak megfelelően generál Step/Dir jelsorozatokat, talán primitív lineáris interpolációt is tartalmaz, de nem szabványos G-kód interpreter)!
Ez arra jó, hogy leváltsuk az LPT portot (új notebook stilus)!
Ez után kell kötni még tengelyenként egy P2A-t vagy P2S (servot). Önmagában nem motorvezérlő csak interface.