Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Az utolsó mondatom után képzeljetek oda egy pár smile-t!

000000000

Gratulálok, irigylem az önbizalmadat.
Én a helyedben műszaki, objektív ismeretekre
építve, alaposan kielemezve az egyenáramú
villamos motorok alapegyenleteit pont fordítva
gondolkodnék, és egy kicsit megijednék, és
talán szerényebb lennék.
Egy már bizonyított, a maga kategóriájában
piacvezető, szakemberek által elismert
szervo "kudarca" a Ti motorotoknál számomra
egész mást is jelenthet...

sasi

http://www.maxonmotor.co.uk/" TARGET=_fnew>Itt (Maxon)  is érdemes szétnézni motor ügyben, no meg utána az  eBay is.

svejk

Talán elkerülte a figyelmedet #439  ???

000000000

Ok., bocs, de már elküldés után láttam,
és nem először minősítetted a G-t, így smile
ide vagy oda, valamennyire komolyan is vehettem
a véleményedet. De túltárgyaltuk ezt, semmi
gond, élvezzük a szép napsütést (itt most
Bp.-en legalábbis szép idő van).:)

sasi

Egy marék DC servo motor (Maxon)
http://www.sasovits.hu/cnc/motor/mikro_dc.jpg" border=0>

000000000

bmejdz9nu

Nézzétek a mechanikai ötletekben amit rendeltem... az ám a nanotechnika a javából ... és szervó van benne és Harmonic Drive... SUB microméter pontosságú... tehát ez semmi...

bmejdz9nu

"A szakirodalomban egyébként egységes a szervomotor definició"

Tibi ez pontosan mit is jelent amit írtál?
Vannak szabványok? Ezt kifejtenéd jobban?
Bármilyen DC szervómotort vesz az ember az ok?

Láttam olyat is amíről semmit sem írtak...
... vagy láttam olyat ami 180V-os volt...

000000000

Szia Péter!
Azt jelenti, amit már a #310-ben leírtam, #431
pedig erre egy jellegörbét mutat. Ezek alapján
a DC motorok két nagy csoportra oszthatók fel:
szervómotor és motor kategóriákra.
Amiről a gyártó semmit nem ír, az valószínűleg
csak motor. A motor névleges feszültsége pedig
nincs összefüggésben annak szervo vagy nem szervo minősíthetőségével, és 1-10.000 volt
között bármi előfordulhat.

000000000

A motor névleges feszültsége pedig nincs
KÖZVETLEN összefüggésben annak szervo vagy nem
szervo minősíthetőségével, így helyes az előző
egyik mondatom.

000000000

Azért kérdeztem csak ezt a nem step/dir rendszert, mert felmerült itt a fórumon, hogy szervó működtetéshez nem ez a legmegfelelőbb módszer és arra lettem volna kíváncsi, hogy akkor szigorúan hobby szinten mi lehet az, amivel hatékonyabban lehetne kezelni. Komplett G-kód értelmezőt egy hobby kategóriájú CNC vezérlőben nem igazán tudok elképzelni, és úgy tűnik, hogy a step/dir -en kívűl más módszer nem iazán létezik. (Ismét hangsúlyozom, hogy hobby kategóriáról beszélek) Van ugyan ötletem, hogyan lehetne PC-ről LPT porton szervó szabályozást megvalósítani, de ha nincs ezt kiszolgáló (Mach -hoz hasonló) program akkor kár ezen agyalni, mert egy ilyet megírni nem kis munka. (Esetleg a Mach csapatot lehetne rávenni, hogy ezt a módszert is vegyék fel a palettájukra) Aztán végiggondoltam, hogy mit nyernénk vele. Sebesség: Megmunkálási fázisban nincs rá szükség, esetleg a gyorsjáraton lehetne vele sebesség növekedést elérni. 45 kHz -es step jelet feltételezve, ha egy lépésben csak 0.01 mm az elmozdulás akkor 450 mm/s, vagyis 27 méter/perc sebesség adódik. Kell ezt tovább javítani?

000000000

Hobby szinten a Step/Dir rendszer szervóra kiváló, nincs vele semmi gond! A Mach-al és szervóval kiváló szabályzásokat (mert ugye itt már van visszacsatolás) lehet megvalósítani. Jóbb lenne ha a 45kHz-es plafon magasabb lenne, de ez sem kritikus pont!
A Step/Dir rendszer a szervónál csak azért nem a legjobb, mert nem ismert a mozgás célpontja, így nem lehet a D-taggal annyira számolni, de hangsújozom attól még ez a rendszer is nagyon jól használható!!!

000000000

Jelenleg én sem ismerek a Step/Diren kívül alternatív módot hobbi CNC vezérlésekre, így szerintem a Mach nyújtja a legjobb megoldást (egyedi megoldások léteznek, mint pl. a KCam4 MaxSteppere és a G100-as panel Mach3 esetén, de ezek csak önmagukkal kompadtibilisek és főleg az LPT port, vgy a Windows szoftveres indőzítéseit hivatottak lecserélni egy hardveres jelgenerátorra)!

000000000

"Hobby szinten a Step/Dir rendszer szervóra kiváló, nincs vele semmi gond!"  
Akkor ebben egyetértünk

"A Step/Dir rendszer a szervónál csak azért nem a legjobb, mert nem ismert a mozgás célpontja, így nem lehet a D-taggal annyira számolni, de hangsújozom attól még ez a rendszer is nagyon jól használható!!!"

Szerintem ismert a mozgás célpontja [#smile], de természetesen értem a problémát.