Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó!!!!
Én A CAN-busz-ra értettem............
Hallihó!

svejk

000000000

Nálam a vegyes rendszer azért is alakult ki,
mert az encoder mint relatív digitális mérő
eszköz csak egy lehetőség a sok küzül. Resolver,
percíziós potméter, abs. mérőlécek, ... is léteznek,
és ezek fogadására is próbáltam felkészülni.
Így kellett egy abszolut út regisztert
kialakítani, amik a fenti mérőeszközök adatait
egységesen abszolultá konvertálják, és így lehetséges csak a korrekt hibajel képzése.
Aztán ha valakinek csak sebesség szervo kell, akkor tachodinamó jelet is tudok fogadni, ez
ugyanezt a megoldást követeli. És arról már nem
is beszélek, amit Te is pedzegettél, a Step/Dir
alapjel helyett így sokfajta mást is tudok fogadni, ha éppen valaknek ilyen igényű
OUTPUT-ja a vezérlő programján.
És én elsősorban a profi gyári több százezres
szervocuccokat szerettem volna alulról
megközelíteni, és elérhetővé tenni azoknak a komoly gépépítőknek, akik már a Fórumon is
nagyon erős, golyósorsókkal teletűzdelt CNC
mechanikákat konstruáltak, néha már
50-60 kg-os mozgó tömegekkel, azonban jogosan
sajnálnának és nem is tudnának egy vagyont
kifizetni a hajtástechnikáért.
Röviden ennyi, Neked mint szakembernek ez így
már talán akkor egyértelmű.  

35kpazcgr

Egyérdekes oldal:
(Talán még nem volt)
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html" TARGET=_fnew>Dc servomotor conroller
Step/dir Szervó hajtás.
Komplett leírás, kapcsolási rajzzal, programmal, fényképekkel.

Kristály Árpád

Hallihó!
Szerinted ezidáig miről volt szó?

352#!!!!!

35kpazcgr

35kpazcgr

svejk

Értem és köszönöm a választ.
És itt tényleg álljunk meg hiszen az smc nem a gyárit akarja megközelíteni hanem egy alapelvet próbál az amatőr gyakorlatba átültetni.

000000000

Svejk! Még valami eszembejutott, amit Te is
írtál a #361-ben velem kapcsolatban. A  
kilencvenes években egy NDK autó ventillátor
motoros saját tervezésű szervóval hajtottam egy
kis robotocskát, éppen ezért nagyon jól
érzékelem, és értékelem a Ti jelenlegi motor megoldásotokat. Most van még pár Lada, Skoda
ablaktörlő motorom is. És hogy őszinte legyek,
a mai napig ezekre az alapokra tapasztalatokra
építek. Csak tudomásul kellett vennem, vannak
más igények is, és ezeket már ilyen motorokkal
nem lehet kielégíteni.

svejk

Ez a beszéd , nekünk még ez az ujdonság és ez egyenlőre jól vizsgázott az értékítéletünk szerint.Remélem hogy nekünk is sikerül fejleszteni ,akkor majd beszámolunk róla.Most már tényleg eldugulok...
Sziasztok, jó munkát!

bmejdz9nu

Ha ilyen aktív lenne a társulat pl. aluvágás ügyben... mert nálam ez van most napirenden...

000000000

Egy kis fogódzót tudnál esetleg adni, hogy ha nem Mach és nem step/dir , akkor mit lehetne helyette használni ? Ha konkrét programot nem is, de kulcsszavakat tudnál adni, amin el lehetne indítani a keresgélést?

000000000

Bocs' de mit vársz még aluvágás ügyileg? A "Motoros" által javasolt http://www.pilana.com/cz/sk_na_plast.php?lang=hu" TARGET=_fnew>PILANA lapján minden típusú és vastagságú aluhoz ajánlanak fűrésztárcsát, kézi és gépi előtoláshoz egyaránt. Az a bizonyos egyenes/trapéz fogazás amivel tükrüs felületet lehet vágni méretezve is van. Hogy tőlük veszed, vagy mástól, az teljesen lényegtelen, a fontos, hogy egyértelműen eldönthető mi használható az adott feladathoz. Mindezt persze véletlenül sem vedd leneheztelésnek, csupán nem értem a méltatlankodásodat.

000000000

Sziasztok!
Lehet, hogy vak vagyok, de csak Atmel procis doksikat találok. Van valahol Pic alapú komlett doksi? Előre is köszönöm!

svejk

Sajnos én nem ismerek másmilyent de nem is volt eddig szükségem rá.