Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kössz. Ez tényleg nagyon jó.

hyuekyh7a

Sziasztok!
Elolvastam amit írtatok nagyon "sokk" mindenről beszéltek, de szerintem már megint átestünk a bizonyos másik oldalra, azért ez mégis csak HOBBY kategória ne feleddjük el!( Igaz csak az anyagiak miatt )
Semmi baj nincs a step- dir jelekkel és az lpt port-al,ha van egy jó számítógéped akkor miért kellene egy olyan vezérlő postprocival ami elvégzi a szükséges számításokat, mikor ott van a számítógéped is? Feltettem ezt a kérdést az Iseles embernek is és még a mai napig sem kaptam választ pedig ott másfél milla egy szervó vezérlő 3 tengelyre. Nekem már két gépen is megy szervó hajtás egy fémipari EMCO gépen (átalakítás után) és egy általam épített 2500x1300x200 mm- es gépen soha nem volt még hibajelzésem sem ,pedig van hogy 5-8 órát megy egyfolytában egy egy gép. A vezérlő elég egyszerű egy proci pwm kimenettel az azt fogadó hídmeghajtó négy fet , három led , meg persze encoder bemenet, és szinte ennyi az egész.Hihetetlenül pontos és gyors is egyszerre és pont ez a lényege a dolognak szerintem,a beállítása nem olyan egyszerű az igaz, ki kell tapasztalni elsőre nekem is egy hét volt, de ez is csak azért mert elbénáztam valamit a mechanikán ,(csak sajnos ez mindig utólag derül ki ugye:-)))és mindig hibára ált, a léptetőmotor is jó csak kis sebességekre és elég precíz mechanikákra való, viszonylag kis dc motorokkal megfelelő áttétellel a hegyet is elhúzza ha kell és még sebessége is van olyan 5-7m/perc, és nem hibázik, vagy ha mégis megáll valami ok miatt,a megállítja a Mach3 futását is, és ha egyszerűen kiküszöbölhető az ok amiért megált, akkor általában folytatható a munka nem kell kidobni a munkadarabot.
Hát nekem ez lenne a véleményem úgy általánosan a szervóról!
Hali!    

000000000

Én eggyet értek Veled![#eljen]

35kpazcgr

Ha jól értem, van olyan progi PC-re, ami "helyettesíti" a szervó vezérlést, és csak jeladó (encóder) bemenet, valamint végfok kell hozzá?

bmejdz9nu

Én úgy látom, hogy hobby kategóriába a Gecko féle dolog megy tömegesen... mint tudjuk - ezt már tudom más csomagolásban is lehet megvenni...
Ez valami olyan megoldást alkalmaz ami csomagolható és eladható ... postázható!...
A felhasználó meg "élvez" vele...

Persze lehet jobbat csinálni...!!! de:

Pl. Lehet, hogy ha elmegy az ember a szabóhoz és csináltat magának egy öltönyt jobb lesz... de a többség (én is) megveszi a konfekciót...
Esetleg nem csak az ára miatt... mert nincs elég ideje...  

Tehát olyan szervót venni* amit csak a készítő tud beállítani... az olyan mint a szabó esete...

* Ez ekkor nem is termékvásárlás, hanem egy szolgáltatási csomag vétele...

Igen a szabó szakma már...

Az UHU szervó meg csak egy chip... lehet, hogy a "szabó" kell hozzá?

000000000

Szia Csaba!
Pár apró kérdést megengedsz, mert ezek
jelentős különbségek lehetnek szervo és szervo
megoldások között:
- mekkora maximális jelfeldolgozási sebessége,
  frekvenciája a szervódnak?
- hány inkrementum a maximális lemaradás?
- hány bites abszolut útmérő memóriád van
  a szervódban?

svejk

Sziasztok.
Tibor! Nekem volt szerencsém a Csaba vezérlőjével közelebbről megismerkednem, elég jó kis szerkezet.Amit tudok róla:

A jelfeldolgozási sebessége: 100kHz

Az encoder jelét setupból le lehet osztani.
Én pl. 500-as fizikai osztásu tárcsával próbáltam (ami ugye 2000 impulzus)
és ezt negyedeltem ,hogy ne kelljen tul erős gép.Igy a mach2 25khz-en még 3000rpm-mel tudja forgatni a motort.
500 osztás 5-ös orsóval 0.01mm ez szerintem házi készítésű mechanikán elégséges.

Az error kétszintű, az arányos tag erősítésétől függöen akár 2-10  inkrement hiba után jelzést ad (ez ugye csak gyorsmenetben megengedett)
Ha a hiba tartósan fentáll (kb. 1 mp. )akkor a motor leáll és hiajelzést küld a mach-nek

Abszolut utmérő nincs benne ,arra ott a mach kijelzöje. Igaz így kellenek végálláskapcsolók a túlvezérlés elkerülése miatt.
Egyébként az abszolut utmérőnek akkor lenne igazán haszna ,ha a mach be tudná olvasni.

bmejdz9nu

0.01mm...

Ennél pontosabb "háziépítésű" gépet szerintem a nem lehet csinálni. (mechanikailag - terhelve)
Akkkor sem ha a golyósorsó zerós...

Ne essünk túlzásba! A Nasa (egyenlőre) nem lesz megrendelőnk (sajnos)...  
Ehhez az alapelvhez kell a vezérlés... Szerintem... vagy?

Ahogy a szervó vezérelt CNC videókat elnéztem... a trapézmenetes megoldásokhoz talán nem is szabad alkalmazni...???

svejk

Helló!
Nagyrészt igazad van.
Közel 300 hozzászólás után még nem sok konkrétum derült ki a szervoszabályzásról.
Házi építésűvel pedig nem sokan dicsekedhetnek.
Főleg működő gépen!
Egyébként ez egy olyan vita lesz a szervo-kontra stepper, mint a benzines-dízel vagy a windows-linux.Soha senkinek sem lesz igaza,de aki kíváncsi rá az próbálja ki !

000000000

Szia Svejk!
Értem én amiket írtál, és meglehetősen szépek,
korrektek is ezek az adatok, gratulálok hozzá
a tervezőjének. Az "ördög" azonban a
részletekben van, és az utolsó négy sorodból
számomra egyértelművé vált, miért modja
Csaba Kolléga, hogy sokkal egyszerűbb szerinte
egy szervo, mint ahogyan itt már a topicban
felvetődött.

svejk

Ugy ahogy mondod az ördög a részletekben.
Csakhogy azt is mondják hogy a puding próbája az evés ,és a Csaba gépe már bizonyított élesben is.  
Szerinted az utólsó négy soromból az derül ki hogy az a szerkezet nem lehet jó, vagy csak túl egyszerű?
A saját tapasztalatom alapján hobby-ra tökéletes.
Volt alkalmam kipróbálni a legkisebb geckót arról ezt nem mondhatnom el.

svejk

Ja és még mindehhez hozzátartozik hogy ezeket az eredményeket egy ablaktörlö-szerű motor és házi készítésű encoder tudja.

Motoros

Hali svejk
A hozzá nem értőknek felvázolnád a Csaba féle szervót csak tömbvázlatszerűen--mármint a különbséget az eddigiektől /mert úgy látom Csaba nincs itt/

svejk

Szerintem semmi különbség, az itt vázolt alapelvek alapján van felépítve.
Én nem vagyok elméleti ember és szakmabeli sem . Annyit tudok hogy a jelfeldolgozás végig digitális.Soros porton lehet paraméterezni,összehangolni a motorral. Talán a hardveres áramhatárolás az analóg benne.

Motoros

Kösz. Csak azért kérdeztem mert a leírtakból úgy tünt hogy jóval egyszerűbb és mégis megfelelő megoldásról van szó.