Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

hyuekyh7a

Hali!  
Szia svejk!
Mérni? Úgy tudjuk lemérni az elkészült munkát mióta szervó van egy selejt sem készült legalábbis nálam, na meg a pénztárcánkat is lemérhetjük mennyi maradt benne a szervővezérlő beszerzése útán:-)))

svejk

igen az is made in home, természetesen az opto gyári

D.Laci

Ez talán hatásosabb.Az előtolás (félgázzal:) )1500 és 500mm/min. 0.01mm belül visszaáll.
Ma felaplikáltam egy felső marót (szobrot martam)12mm átmérőjű maró 30mélyen egyaz egyben az anyagban ment. Az 1040W-os moci majdnem megadta magát.Holnap errölis csinálok videót...  
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/meres1.avi" TARGET=_fnew>video

000000000

Sziasztok Svejk, Csaba, D.laci!
Szeretnék egy kicsit világosabban látni.
A Ti szervo megoldásotokban csak a motor azonos,
vagy az elektronika is?
Ti együtt fejlesztettétek ezt ki, vagy 3
küönböző dologról van szó?

svejk

svejk

No,akkor.
Most olyat írok amiért már egyszer egy topic törölve lett.
Pedig nem kellene, mert sokat lehet belőle tanulni, tapasztalatot szerezni.
Elöljáróban mégegyszer nekem az elektronika csak hobbym immár 25 éve de ezirányu tanulmányaim nincsenek.
Gondolom sokan tudjátok illetve a figyelmesebbek rájöhettek, hogy mi az smc-t csináltuk meg
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
ennek az egyszerű szervonak is sok buktatója volt, ami nekem akkora kihívás volt mint mondjuk Tibor45-nek egy teljes saját tervezésűt elkészíteni.
Szép lassan rájöttünk azokra a dolgokra amik másoknak esetleg evidensnek számítanak.
Lehetett volna az uhut is választani, ami talán kicsit jobb, de itt a nyílt forráskód azzal kecsegtet hogy esetleg még tudunk mi is hozzátenni az alapokhoz.
a szervo lényegét értettem eddig is nagyjából.
az  encoder használatával sem volt gond, már régebben is használtam.
következett a motor választás: cél az volt ne kerüljön sokba.
ez sikerült is, és sikerült több egyformát beszerezni.
eleinte nekem is kétségeim voltak a motorral szemben ,de a mi elvárásainkat símán teljesíti.
A motorunk 24 V-os kb.80 W-os az encoder amit készítettünk hozzá 500 fizikai osztású (2000 increment)
a vezérlő adatai a linkben megtalálhatók.
a komplett rendszer 7-8 gépen működik eddig megbízhatóan.

000000000

Azt hiszem Tibor kezdek rájönni hol a hibám (lengés)! Elvi hibám van az Integrátor kezelésével! Valószínüleg ott a hiba 8mert már kezd javolni), hogy én a 0 hibát statikusan kezeltem (nem kell gerjeszteni mert ok a pozíció), holott ezt is dinamikus állapotnak kell tekinteni (az-az pont jo az aktuális gerjesztés)![#heureka]

bmejdz9nu

svejk

Még talán annyit, hogy ez a rendszer vezérlővel, encoderrel, motorral no meg egy kis munkával, ügyességgel kihozható 30 ezerből tengelyenként.
egyébként is szerintem ha profizmusra törekednénk nem mach-et használnánk és főleg nem step/dir vezérlést. ez talán a 80-as évek technikája. ma már szerintem legalább a can-buszra kellene fejleszteni.

Kristály Árpád

Hallihó svejk és a többiek!!!
Igen igazad van én találtam erre kapcsolást a nyák el is készült a PIC kógja is megvan.....
Megkeresem és közkincsé teszem, hátha így hamarabb lesz belőle valami....
AZ MINDENKÉP ÖRÖMÖMRE SZÓLGÁL? HOGY EZT IS MEGÉRTÜK!!!!!!!

000000000

Köszi Svejk!
Így már értek mindent a műszaki tartalommal
kapcsolatosan. Azt mondjuk nem értem,
továbbra sem, hogy miután kiállítottad a bruttó
30.000 Ft-os számlát a vevőnek, adózás után
hogy tudsz ezen 1 Ft-ot is keresni, mert én
egy picit drágább szervóm kapcsán egyelőre jó,
ha 0 szaldós vagyok. De mivel világ életemben a
műszaki megszállottságom vezérelt, nem izgat
ez a része a dolognak.    
A #310-ben pedig már írtam, hogy:
"És ha egyszer bárki által tervezett szervó már
működik, annak én csak gratulálni tudok, és
elismerem a teljesítményét."
Műszaki-gyakorlati emberként egy dolgot viszont
nehezen viselek: nevezetesen amikor tényszerű
objektív paraméterek hatását valaki nem akarja
tudomásul venni, és helyette az alkotó ember
büszkesége, sértettsége jön ki belőle, és
a vita nem a tényekről szól.
Legalább egyben egyezzünk meg: egy jó minőségű
szervomotorra egészen más szabályzástechnikai
beállítások, algoritmusok vonatkoznak, mint
egy olyanra, amit Ti használtok és ajánlotok.
Ha ebben meg tudunk állapodni, akkor a vitát a
magam részéről lezártnak tekintem, és harmadszor
írom le: Gratula Nektek!

bmejdz9nu

Szinte pár nap alatt 357 bejegyzés...
... mint a vulkánkitörés ...?

Persze lehet, hogy ez a jövő - de ez biztos? Nem hiszem, hogy minden gépre jó a szervó...
A Bipoláris vezérlést meg hanyagoljátok...
Pedíg az is egy érdekes dolog... az sem egyszerű... az is tud olyat amit más nem...
(Nemcsak szervóból áll a világ.)

svejk

Szia!
ezt nem igazán értem , nem egyről beszélhetünk.
ebben atmal.van és a honlapon minden infó fellelhető.
De abban egyet értek hogy hál' istennek megértük hogy nyíltan beszélhetünk róla

000000000

Szia István!
Örülök, és meglátod hamarosan összeáll minden
Nálad is, és a sok fejlesztési munka meghozza
az eredményt.

svejk

Tibor!
Én nem állítok ki senkinek számlát, mindenki csinálja meg maga .Nem nagy ördöngösség.Ha segítséget kér megpróbálok segíteni.
A csere bere rovat sem a számlás cuccokról szól.
ismétlem magamat és jó párunkat itt a listán ez hobby.

Én a tényeket elfogadom de csak azt amit látok.
Az enyémet látom, gépen is működve.
egyáltalán nem vagyok megsértődve, és én legalább tízszeresen gratulálni tudok a Te teljesítményeden, sőt már a kilencvenes évek elején is el voltam ájulva a robsy-dtól!
Egyebként is a gratuláció nem nekem szólhat hanem a Japán úriembernek!
az utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek hogy más egy odavaló cucc ,de sokszor bebizonyosodott már hogy sz*rból is lehet várat építeni igaz az csak sz*r vár ,de a miénk  
részemről is lezárt a dolog.
Ha ezekután mégis elmondanád az abszolut mérés tárolásának gyakorlati előnyeit (amit tegnap abbahagytál) nagyon hálás lennék érte és biztos a többiek is tanulnának.
Köszönöm!