Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

2-es alapkérdés:  
Hány osztása van a jeladó tárcsának amit használtok? (1 fordulat = mennyi impulzus?)

000000000

Ez jeladótól (Encodertől) függ! Létezik mindenféle osztásban (akár 50-10000-ig)!
Minnél nagyobb az osztása, annál több gondja van a vezérlőnek a pozíció megtartásával és annál lassabb ugyan akkora léptetési frekvenciánál (pl. Mach3 max.45Khz= egy 500-as tárcsával 45000/500=90 ford/sec=5400 ford/perc)!

j3rx6bsjd

000000000

Szia Lakatos!
Vab egy javaslatom: mivel Rajtad kívül senkit
nem érdekelt ez az "átviteli függvényteszt",
ne foglalkozzunk tovább a témával. Köszi
mégegyszer, hogy Te tettél egy kezdő lépést.

000000000

A vezérlőnek elvileg tág határok közötti
encodert illik fogadnia, de ahogyan István is
írta két oldalról szokott határos lenni a
dolog:
vezérlőprogram step jel kapacitás, és jelfeldolgozó
elektronika sebesség (mintavételezési frekvencia) műszaki adataitól függ. Általában
egy 300-500 felbontású encoder szinte minden
alapigényt kielégít.

bmejdz9nu

3-as alapkérdés:  
Az encodernek hány kivezetése van? Milyen megoldás van általába benne? (opto v. más)
Ebben van szabvány - cserekompatibilisek? pl. TTL...

000000000

Alapesetben 4 drótja van:
- +táp (általában 5V)
- GND táp
- A csatorna
- B csatorna

000000000

Úgy ahogy Tibor írja és az egyszerübbek vagy nyitott kollektoros optók, vagy egyből TTL kimenetüek. A drágábbak léteznek ellenütemü kimenettel (sodrott érpáron messzebb vihető)!
De már találkoztam RS232C kimenettel is!
Szóval itt is van egy pár "szabvány"!

bmejdz9nu

4-es alapkérdés:
Még mindíg encoder...  
Hallottam, hogy két opto(?) van benne, hogy az írányt meg lehessen határozni? Ez így van? Hogy van ez megoldva? mi ennek az elve? Ezért van A és B csatorna?

000000000

Nézd meg a pdf-et! a két jel 90°-ravan eltolva egymáshoz képest és így az irány és sebesség is meghatározható (egyszer az egyik siet, máskor a másik)!

bmejdz9nu

Nics valami képes leírás az encoder-ről?
Mert én olyan vizuális típus vagyok...

Kristály Árpád

Péter itt lejebb ezt már teljesen kitárgyaltuk, van egy olyan, hogy encoder....

bmejdz9nu

9v9rb6gau

Szervusz!
Akkor itt van egy útmérő segédlet. És magyarul van!http://www.szgt.uni-miskolc.hu/~zsiga/cncutmeres1.pdf" TARGET=_fnew>ITT