Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

... és ez Gecko rendszer milyen lehet?  
Mert ezt nemzetközi fórumokon dicsérik...
meg persze az UHU szervót is... mi lehet a hosonlóság? Mi lehet az eltérés? Hasonlítanak ezek a Magyar fejlesztésekre? Vagy más? Természetes elfogultsággal... mert azért csak nem jobb?  
Lehet belölűk ötleteket meríteni? A HunServo-hoz? https://www.securepaynet.net/gdshop/registrar/search.asp?se=%2B&prog%5Fid=nameadmin&from=rhp" TARGET=_fnew>www.HunServo.com

000000000

Szia Péter!
Erről már volt szó a topicban.
Egy  szervorendszernek nagyon sok fontos paramétere van, ebbél a 10-15 legfontosabb
dönti el a minőségét. De ez erősen ár kérdés.
Én egyszerűen azt javaslom mindenkinek,
gondolkozzon el azon, miért van 50-szeres
árkülönbség az egyes szervók között. Igaz,
ez a teljes felhasználási skálára értendő,
a hobby CNC-től az 5D szerszámgépig.
Általában azt mondanám, az a szervo, ami alig drágább vagy netán olcsóbb, mint egy jó minőséű
stephajtás, az "gyanús" minőségi kategória.

bmejdz9nu

Összefoglalva azok a szervók amiket most (egyenlőre) "szériában" gyártanak ill elérhetők:

Tehát a legdrágább a Gecko... ennek ára ismert.
Utánna ami ker. forg. van és van ára az...  "meg nem nevezhető" cég honlapján van. álítólag hasonló... (ár publikus)
...és van az UHU ...sörért chip (5-10Euro)...és csináld magad. (a 2000 eladott chip után ez is pici szereplő)

A pl. a tiedről tudsz belinkelni valami videót amikor CNC gépet hajt... olyat mint pl. #208 (Uli féle UHU szervó - tehát nem próbapadon)
Laikusnak, mint én ezek meggyőzőbbek... gyakorlatiasnak tünnek, nem csak elméletinek...

000000000

Hello Péter!
Hamarosan lesz videó is, megkérem majd Nagy
Zoltánt, készítsen egyet.

000000000

Ja és Péter még eszembejutott valami.
Már elfelejtetted, hogy Kristály Árpi kitűnő
szervezésében lezajlott 2. Hobby CNC talin
szomszéd kiállítók voltunk?:))
Ott volt egy golyósorsós teszt pad is szervóval,
megnézhetted volna...
Ugyanis a nagysebességű, és kisebb sebességű
alkalmazásokat nem árt ketté választani, egészen
más beállításokra van szükség a PID rendszerben.
Kicsit tudományosabban fogalmazva "a motor
tengelyére átszámított redukált inercianyomaték" figyelembevétele döntő tényező.

bmejdz9nu

Már régen kellett volna... de amí késik az nem múlik... várom (szerintem várjuk...) !!!

D.Laci

Helló Tibor!
A weblapodon "- PI szabályzási algoritmus"   a "PI" az  PI vagy PID?

000000000

Egy motor felfogható P szakaszként, P szakasz elviekben PI szabályzóval szabályozható, de a gyors változások lekűzdésére nem árt a D -tag hozzáadása... Persze erre csak Tibor tudja a választ, hogy ő milyen szabályzási algoritmust választott :)

D.Laci

Azért kérdeztem hogy ha véletlenül elirta akor javitsa..ha nem akor ennyivel okosabak lettünk.

Kristály Árpád

Hallihó Tibor45!
Tibor még mindig negyvenötvagy?
Különben Péter nem érdekelte más csak "biznisz".....
Hi.....Hi...Hi...
Péter is úgy távozott a taliról mint Én..., semit nem láttam az egészből?!
Hallihó

000000000

Szia Laci!
Én a D tagot csak választható opcióként
telepítettem a szervovezérlőmbe, a "ravasz" PI
rendszernek és még pár apró dolognak is
köszönhetően nincs dinamika gondom.
És mivel a D tag állandó sebességű szakaszokon
nulla hatású, így csak extrém esetekbe kell
az egész D taggal foglalkozni.

A másik topicban felvetett vicces kérdésed,
hogy mitől forog egy AC szervo motor, nos
ez naygon fontos is lehet. Az egész AC technika
egyik ütős háránya, hogy a motor csak egy tekercselt "vasdarab", magától nem működik,
szembe a jó öreg DC kefés motorokkal.
Az AC életre keltéséhez bonyolult elektronika
kell, mint azt itt mindenki tudja, tehát
a műszaki törvények itt is működnek:
végletesen egyszerűnek tűnő motormechanika
párosul egy drága elektronikával, így
szépen kompenzálják egymást.

000000000

Árpád! Köszönöm kérdésedet, sajnos márciusban
eggyel több leszek, de ezért nem váltok  
új fórum nick névre.:)

bmejdz9nu

Hát igen...

Mégegyszer ez nem lesz így...
Pedíg Tibi a szomszédom volt...
De az is igaz, hogy Tibi és én között van szakmai különbség*...hogy akár kínaiul is mondhatta volna...

(*nem bántom meg magamat.)

Többször kellene talit tartani...  
pl. Árpi főállásban ezt szervezhetné... mondjuk havonta? Más más helyszínen... persze egy idő után csak Wellness hotelekben...

bmejdz9nu

Befagyasztotta magát... ez jó! Biztos festi is...[#circling]

ifarkas

Sziasztok!

Én kb. egy évvel ezelőtt vettem UHU IC-ket (10 Euro/dp+posta),most készült el a vezérlő.Kilenc paramétert lehet (vagy kell?) beállítani, eléggé időigényes foglalatosság.
Első tapasztalataim jók, bár szerintem a Gecko(G340) jobb, és a behangolása is egyszerűbb, de ez még nem végleges vélemény.Egy biztos, hogy az UHU IC jó és használható.