Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Mármint a nanotec BLDC motor árlistára gondoltam

tumnmsi57

Hello tyutyi!
A honlapjukon fent vannak az árak is.  
http://www.nanotec.de/" TARGET=_fnew>http://www.nanotec.de/

Motoros

Szia Gábor
A Siemens beültetős szakik között nincsen véletlenűl valaki aki még emlékszik a Siemens MS 72-re, nem is a kezelésére gondolok hanam a szervizelésére? Ha megérdeklődnéd megköszönném.

000000000

Hello
Rá tudnák kérdezni valamelyik mérnöknél.Az én gyártósoromon HS-60,HF-4 -ek vannak,máshol vannak meg valamivel régebbiek is ilyen 1999-es évjáratúak.Valami régi doksik (blokkrajzok is) vannak az intraneten - ha akarod megszerzem

Motoros

Kösz szépen. Doksim az mind megvan róla. Inkább olyan valaki kellene akinek van szervíztapasztalata. Nem mai darab, ha jól emlékszem 1985-ben gyártották. Ha működne akkor még most is verné a most kapható 10-20millió közötti gépeket---de nem működik.

000000000

Motoros

000000000

Az az érzésem, hogy egy szervo hajtás a mechanikával szemben is sokkal magasabb követelményeket támaszt! Arra gondolok, hogy egy lüktető terhelésű mechanikához nem lehet normálisan beállítani a PID-et! A visszacsatolás miatt, minden hat mindenre!

bmejdz9nu

Ez a szervó vezérlés "projekt" a legnagyobb lépés szerintem a HobbyCNC történetében...
Biztos lesznek és vannak nehézségek... és ezalatt azt is értem, hogy szemlélet váltásra is lesz szükség a gépépítők részéről...
Mert most mindenki azt várja (talán jogosan), hogy teljesen kompatibilis legyen a mostani hajtással...
Kiszerelem a motort és elektronikát  - beszerelem a másikat és marás - de ez csak korlátozottan lesz igaz...
Pl. Ha jól tudom a szervó mint a "puskagolyó" úgy gyorsít ... a léptetőhöz képest... ez megterhelő lehet a mechanikának...

000000000

Magasabb szinvonal - magasabb követelmények! Egy lüktető, ütő, rázkódó, pulzáló, akadozó, stb. mechanikára lehetetlen lesz jól beállítani bármilyen servot is!
Viszont precízebb mechanikáknál döbbenet lesz a külömbség (dinamikák és sebességek terén)!
A használat szinte ugyan az, mintha léptetőmotor lenne, csak nagyobb sebességek és gyorsulások jellemzik, viszont a beállítás (setup) és a telepítés kicsit bonyolultabb (vagy inkább több szakértelmet kíván)! Elég egy bizonytalan kötés, zavar a visszacsatolásban, és a gép lerepül az asztalról!

000000000

"és a gép lerepül az asztalról! "

bizalomgerjesztö szavak :)

bmejdz9nu

Szervós CNC alváz betonnal való kiöntését vállalom...[#hehe]

Motoros

A hobby cnc
 világában Én sem sok értelmet látok a szervóban. Most mi van akkor ha az utazási sebesség lerövidűl? Itt az idő amúgy is huszadrangú szempont.  
Tehénen gatya, Trabanton szpojler

Ha valaki meg termelni akar akkor az egy egésszen más történet.

000000000

Szia Motoros!
Egy  szervónak nemcsak a nagyobb elmozdulási
sebessége a lényege, bár van ahol ez sem mellékes (pl. az smd beültetőd tipikus ilyen
lenne). Nagyon fontos még a rezonanciák
lecsökkenése, és a legfontosabb: a garantált
pozíció. És ezek a paraméterek bizony még Hobby
kategóriában is megérheti a kicsit drágább
vezérlőt. Majd ha már egyszer Te is kipróbálsz
egy szervót, megváltozik a véleményed.
Más téma. Egy kérdést megengedsz? Minek írod
állandóan nagybetűvel a hozzászólásaidkor a
saját személyes névmásodat (Én)? Kezdetben azt
hittem, elírtad, de megfigyeltem, állandóan
így írod. Ez nekem olyan furcsa dolog....

000000000

Szia István!
Nem egészen értem a hozzászólásod első részét.
Egy szervo pont attól az ami, hogy "nem érdekli
semmi" az üzemi tartományon belül, ha pedig már
nem győzi nyomatékkal, akkor is valamilyen előre
megtervezett jelenség lép életbe. Az más kérdés,
hogy olyan szabályzási algoritmust készíteni,
ami a pulzálásokat, zavarokat gond nélkül
leküzdi, az nehéz feladat.