Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem ez nem Step/Dir rendszerű.

tumnmsi57

Amit még találta:
A Mirochip, az Atmel a Motorola honlapjain is vannak servo alkalmazások, sok helyen forráskóddal . A pédákból sokat lehet tanulni.
Én inkább FPGA-ban gondolkodom.(Xilinx, Freescale).
A Xilinx-nek Az ISe fejlesztőkörnyezete (ingyenes)elég jó a vezérlés összerakásához. (Vannak példák is amiből lehet copy-paste-elni) .
rendeltem egy motor a nanotectől kisérleti célokra. Szerintem egész olcsón adnak kefe nélküli mocikat.

tumnmsi57

A kapcs. rajz szerint STEP; F/R (szerintem forward/reverse) és GND bemente van

000000000

Szia Fraser! Kefenélküli motort rendeltél??

9v9rb6gau

Szervusztok!
Valóban igazatok van, az AC és a BLDC motort szerkezetileg csak a forgórész pozíció (Hall) jeladó megléte vagy hiánya különbözteti meg!
A szabályozóelektronika oldaláról nézve, viszont óriási a különbség. Az AC, pontosabban szinuszmezős AC szervómotor fordulatszámát - kicsit leegyszerűsítve a dolgokat - a motort tápláló 3fázisú fesz. frekvenkiájával változtatjuk.
A BLDC, pontosabban a négyszögmezős AC szervómotornál a fordulatszámot a kapocsfeszültség nagyságával változtatjuk, úgy mint a kefés esetén, csak itt az elektronika még meg van toldva a kommutáló áramkörrel.

tumnmsi57

igen, 1db-ot enkóderrel és hall szenzorokkal
kisérletezni.

000000000

Irigylem az önbizalmad, és bátorságod.
Egyből AC szervóval fogsz kezdeni?

9v9rb6gau

Szia Fraser!
Akkor a figyelmedbe ajánlom a KAE-TOV10 jelű IC-t
 !http://www.jrkerr.com/icproducts.html" TARGET=_fnew>INNEN

tumnmsi57

Kösz, ZSIR!!!!
3 hete keresek infót (sajnos kevés szabadidővel), de erre még nem akadtam rá
Kösz még egyszer

tumnmsi57

Szia Tibi 45!
A dologhoz az is hozzá tartozik, hogy - a cégnél ahol dolgozom -  szervó erősítők teljesítménykapcsolóit gyártjuk, moduláris kivitelben.
Én ugyan nem alkalmazástechnikával fogalkozom, de a kollegák akik vágják a témát sokat segítenek.

tumnmsi57

Ja, és néhányan a cégnél tudnak erről a hobbycnc-s elfoglaltságomról és már láttak néhány  képet a gépemről. Van akit sikerült megfertőzni a témával és persze ennek következtében pozítívabban állnak a témához. (remélem egy-két héten belül nektek is tudok valamit - valami elkészített dolgot -  mutatni róla)
Csak kevés az időm

tumnmsi57

Még egy érdekesség (én nem tudtam):
Most cserélték a cégnél a marógépet és egy alap  Opti F 100-at vettek.  Mindhárom irányba léptetőmotoros hajtás van.

000000000

Jaaaaa, akkor ok.
A szervoban épp az a szép, hogy egy differenciál
egyenlet rendszer megoldásaként számos változat
lehetséges, és mind lehet jó.
A végfelhasználót csak az fogja érdekelni, hogy
a pozíció tényleg garantált legyen abban a
tűrés sávban, amit a gyártó vállal X árú
vezérlőjével Y típusú motorhoz.

000000000

Hi.Melóban 3 fazisu AC servok vannak paneldarabolóban (Omron 500W) meg a SMD beültető gépben is (Siemens kb 500W).Valami ilyesmit akarnák én is de talán inkább először DC servo meghajtót épiteni.Microchipnek van jó appnoteja 18fxx31 procikra

000000000

Fraser, tudsz esetleg pontos árlistát mondani, nagyon érdekelne..