Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ez az - ezt kellene... felvesztek ügyintézőnek?

000000000

Megbeszéltük Péter00, Tőled jobb kereskedelmi és
ügyvezető igazgatója nem lehetne a cégnek!:))

Komolyra fordítva a szót, a bagoly cégről
Kristály Árpit kellene kérdezni, tudtommal
Neki van erről tapasztalata.
Egyébként látod ez is mutatja, hogy egy kis
böngészéssel percenként találsz infót, céget
témáról a neten, minden Érdeklődőnek  
a különböző kedvenc netes keresőmotorokat
is javasolnám infoszerzéshez.

000000000

Bocs Peti, a két 0 Péter:)) akart lenni..., melléütöttem.

000000000

Nem találom az encoder bemenetét az elvin!
Péter, a Gecko szabvány alatt mire gondolsz (méret, súly)???
Az enyém Step/Dir rendszerű és a Tiboré is, ez is "szabvány"!
Alapvetően mindenkinek van egy megközelitési módja és "szakterülete" amivel a problémát meg akarja oldani és ez az ami eltérő (pont ezért van és lesz annyi féle vezérlő)! Ettől lesz váétozatos és fejlődő a piac!
Én nem tudom (tudhatom), hogy a Gecko milyen megoldásokat és elveket használ, ezért nem "másolhatom" őt (nem is akrarnám mert az lopás lenne)!
Az, hogy kompadtibilis? Persze! Mindkettő Step/Dir rendszert használ és kefés servo motort 2 csatornás incrementáló encoderrel (ja és DC fesszel megy)! Mi kell ennél szabványosabb?![#vigyor2]

bmejdz9nu

Jó igazgató lennék:  
mert hazai szokás szerint teljesen megfelelek: mert nem értek hozzá!

...[#wave]

bmejdz9nu

Én itt most a hüle vásárlót játszom:

1. Igen a méret és súly is számít: 2kg alatt legyen mert így olcsóbb a postázása...
2. Step/dir ok. (WinPc-NC is ha lehet!)
3. Soha ne lopj... csak ismerd meg... az autógyártók is ezt csinálják...*  
4. OK akkor már szabványos.

* = csak annyira hasonlítson mint a kocsik, a kerékkulcs és a gumik is kompatibilisak  egymással... és még pár dologban...
"Amikor "Gróf Mr. Kocsi" feltalálta az autót...

Na milyenek voltak a válaszok...?

A KGST piacra szánt modellek szabványosak legyenek a Praktikerben kapható akciós akkus fúrókhoz...[#papakacsint]

000000000

Péter! Szerintem Te egy nap alatt több internetes
vásárlást bonyolítasz le a neten, mint itt az
összes fórumozó 1 év alatt.:))
Pedig pl. szervo ügyben lehet, hogy csak átmennél a
szomszédodhoz, és ő pillanatok alatt adna Neked
motorral, táppal együtt komplett hajtásokat.
Meglepődnél, tuti!:))

bmejdz9nu

Mert Sopronba költöztél?

A mostani szomszédomnak megmutattam a Harmonic Drive-ot és azt mondta: nem konyog ok. Miért a fogaskerék az kotyog?

000000000

[#nevetes1]
A súly az nekem is fontos!
A többi teljesítve![#eljen]
Annyit emlegeted azt a WinPC-NC-t! Step/Dir rendszerű? Mert ha igen, akkor már most is minden vezérlőm kompadtibilis vele![#wave]

000000000

Egy kis adalék az elképzeléseimből:
User Setup (hmm.., nem egyszerű)! Mivel nehéz szabadszemmel látni a paraméterek állításánek a következményét, adok a usernek egy digitális tárolós oscilloszkópot![#vigyor3]
http://magiist.fpn.hu/Kepek/monitor.jpg" border=0>
Profi2S Servo Monitor

Ezzel lehet valós időben és rekorder formályában (felvételt készítve) láthatóvá tenni a mechanikai tranzienseket. Ahogyan tekergeted a potikat (mert trimmereken lehet állítani minden paramétert), úgy változik a beállási görbe.
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Tranziens.jpg" border=0>
Ez az egyik legjobb görbém (jelenleg).
A Vezérlőn van egy Teszt gomb, amit megnyomva a vezérlő kap egy maximális eltérési pofont és azonnal rántja a motort és tanulmányozható a beállí görbe (beesés+tullövés+integrálás).
Hihetetlen látványos (mint a tankönyvekben)!

j3rx6bsjd

Ez nagyon jó ötlet,ugyanis szerintem nagyon kevesen rendelkeznek szkóppal.Így nem kell küldözgetni a motorokat,hanem lehet otthon barkácsolni a beállítással(az más kérdés,hogy sikerül vagy nem).

000000000

És ami nagyon tetszik, akár Mach3 futása közben is láthatod a tényleges, valósidejű pozíció eltéréseket (olyankor már csak a két + - oszlopon a sebesség miatt)! Pl. az éktesztnél folyamatosan tanulmányozható külömbözős sebességeken a lemaradás és az irányváltások hatásai. Órákat tudok szórakozni vele (közben terhelgetem a motort, meg minden hülyeségeket kitalálok)![#vigyor4]

9v9rb6gau

A motorokat beállításra küldözgetni amúgy is teljesen felesleges lenne, mert a PID kört beállítani a már készre szerelt szánon, a motor végleges helyén kell. Hogy a motor üresjáratban  mit csinál, az teljesen lényegtelen. A gépen a motornak soha nincs üresjárata.

000000000

000000000

Péter!
ezt le tudnád fordítani?! Mi az a H paraméter?

Nice. And how should I set the H-parameter ?
First you should try to approximate the highest P- and I-values to ensure good dynamics. With sufficiently
powered systems you'll soon arrive at a point, where you feel a tendency to instability and where the loop is
starting to oscillate. Start increasing the H-parameter along with further increasing of the P- and I-values.
Dependent on the mechanical characteristics, your system might need some higher D-values as well.
You'll find an optimum, where a fast response is possible without seeing significant deflections of the tracking
error in the terminal program.
Sometimes it looks like the D- and H-parameters are just reducing the values of P and I. This is of course not the
case.
In fact, the first ones show curve characteristics and the latter straight lines. Hence you might even find different
combinations of these values with comparable good results.

??????????
Az UHU-ból van!