Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Én már elkezdtem "piszkálni" az 1.4 KW-os
AC teszt motoromat, kb. fél év múlva lesz is
belőle valami. Ha csak fordulatszám (sebesség)
szabályzásra kell ilyen technika pl.
szerszámfőorsóhoz, az kicsit leegyszerűsíti
a dolgot. A pozíciószervo az sajna kemény dió.

000000000

létezik kefe nélküli DC is ha jol tudom azzl is menni fog?

000000000

Sajnos nem. Az más kiegészítéseket is kérne (ha jól tudom mesterséges 3 fázist).

000000000

az  baj :), mennyi egy ilyen kefés motor élettartama? nincsenek jo tapasztalataim ezekkel ezer ora után kefe csere , 3 kefe után kuka a motor is, legalábbis nálam igy fogynak  

000000000

Szia Vers! Megerősítem Istvánt, a BLDC
ugyanaz a technika, mint az indukciós AC
rendszer, eltekintve olyan pár "apróságtól",
mint a hall elemes rotorpozíció érzékelők,...
stb.

000000000

értem csak szeretnék olyan gépeket épiteni amiket nem nagyon kell karbantartani :)

000000000

Fogalmam sincs. Nincs tapasztalatom, gondolom itt is van minőség difi gyártó és gyártó között!
Ami nekem van az egy Epson servo és a csapágy teljesen kaput (ha a felvételt megnézed, iszonyatos csapágy hangja van), de kifogástalanul működik.

000000000

Igen, a kommersz motorokra ez jellemző lehet,
bár ott is van kivétel.
A DC kefés szervomotor nem véletlenül más
kategória, ezeknél a garantált kefe élettartam
5-9 ezer üzemóra. A golyós orsód se bír
ennyit hézag utánállítás nélkül. De hogy
a bizalmad megerősödjön a Brushed Ironless DC
szervo motorokkal kapcsolatban, javaslok ez világmárka motor gyártó cég linket:
http://portescap.com
Az is igaz, ez profi kategória, de talán
egy-két "téveszmét" helyretesz egy ilyen oldal.

000000000

ipari bosch szerszámokat használok , ennél jobbakat  nem láttam még, ezek birnak annyit, ilyen tescos gépekkel nem is foglalkozom mert 1 hétig  birják nálam :D
érdekes modon a régi 20-40 éves gépek 10 évig is elmennek ugy hogy hozzáse kell nyulni, közben minden mai gép  egy év után kezd el széthullni, ez a tapasztalatom, és mivel nálam a cnc is  folyamatosan napi 8-10 orát zizeg
igy jol meg kell gondolnom mit is teszek bele
a kefés motorokat  probáltam eddig kerülni,és kétlem hogy ez változna

bmejdz9nu

Szerintem ez a KEFE KOPÁS hobby szinten... nem téma...
1.000-10.000 üzemóra de az is csak forgásban... gondolom a fordulatszámtól is függ...[#circling]
Ha majd kilövöm a Marsra a cnc-t és ott nehéz a szénkefe csere... akkor változik a véleményem...

Ha csak kefe mentes motorokat használnánk
marómotornak... az is fontosabb lenne...

000000000

jo nálam  nem igazán hobby ez hanem inkább ipari , igy töb tényezöt kell figyelembe vennem  de 10-20 cnc gépnél tudod ki akarja naponta szerelgetni öket:)

bmejdz9nu

Szerintem vannak jó minőségű, tartós kefés motorok erre célra... vagy majd megtaláljuk...
Nem ez a legnagyobb terhelésű felhasználás...
Szerintem most erre fejlesszenek az urak..

000000000

nem akarok beleszolni hogy mit tervezzenek nem is tudnák , csak kiváncsi vagyok  hogy milyen lehetöségek nyilnak meg, hogy elöre tudjak tervezni a léptecsekkel sincs semmi bajom végülis

3vv2btrhv

Sziasztok
most ujbol megkérdezem van elado ISEL kártya és hozzá valo meghajto egységek . Tartsam meg jobb idökre vagy felejtsem el az egészet és várjam meg István megoldását ?
Tibor

tumnmsi57

Ha valaki ezt az oldalt nem ismeri. Számomra eddig ez a legérthetőbb. Forráskóddal, számlálóval és nagyobb teljesítményű meghajtóval együtt.
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html" TARGET=_fnew>http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html