Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Van egy másik kérdésem is:
Lehet (érdemes e) a szervómotort üresen tesztelni (beállítani), mert ugye az egész rendszert kell behangolni, nem csak a terheletlen (és csilaítatlan) üres motort?
Az az érzésem, hogy kellene egy fékpadot csinálnom a motorra, hogy külömböző mechanikai szutukat is tudjak szimulálni (lendkerekes-fékre gondolok)!

000000000

Szerintem is a Tibor kijelentése kissé szigorú!
Most ott tartok, hogy a Servo monitor 0-500 ford/perc között 1-20 Step késést jelez, 500-2000 között 20-50 Step-et, felett rohamosan emelkedik a (pl. 3000 f/min-nél 70 körül megy).
Biztos idővel javítható lesz, de kétlem, hogy valaha is 1-re lefog menni!

s5f8tmfv3

Mi az a lendkerekes fék? A röpsúlyosra gondolsz? Az a fordulatszám növekedésével egyre erősebben fékez. Talán valami olajfék kellene.

000000000

Szia Péter!
Legelőször el kell döntened, mit vársz el
a gépedtől, milyen célra tervezed.
Ha ez megvan, a konkrét paraméterek (max.
mozgási sebesség, nyomaték, tömeg, hajtáselemek
figyelembevétele: önzáró vagy nem?, ...)
megszülethet a döntésed: step vagy szervo kell.
Utána a maximum adatokhoz motort választhatsz.
A kontrol tárcsa alatt nem tudom mit értettél, de gondolom az encoder tárcsára gondolsz.
Nos én az eddigi tapasztalataim alapján azt javaslom,
az encoderen nem szabad spórolni, gyárit kell venni. De legjobb, ha encoderrel gyárilag
egybeszerelten szerzel be motort.

000000000

ŐŐŐ, ennyire nem bonyolultra gondoltam. Csak egy lendkerékre 8ami a gép tehetetlenségi erejét hivatott szimuláni) és egy oldalról állítható fék (pl. filces lapra), amivel a tapadást, surlódásokat tudnám szimulálni.

s5f8tmfv3

Ez a két erő a legfontosabb szerintem ami visszahat egy motorra, úgyhogy ha csarélhetőre készíted a tehetetlenséget szimuláló súlyt és állíthatóra a súrlódási veszteségeket szimuláló féket, akkor nagyon jól meg tudod közelíteni a valós körülményeket. Látni kellene egy gyári mérőpadot hogy ott mivel dolgoznak.

000000000

Én is ezt érzem a két legfontosabb motorra ható erőnek! Valamit kitalálok és megcsinálom!

bmejdz9nu

Elektromos - mágnes fék? Mint a szobabiciklikben?  
Egyenáramú motor rövídre zárva? terhelve? Egy izzóval még a világítás is ingyen lessz...[#nevetes2]

bmejdz9nu

Encoder tárcsa jegyztem... látod mindíg okosabb leszek...

000000000

Igen István, valamilyen fékpadot érdemes
csinálnod. Én erre egy külön programozható
ellenyomatékú referencia nyomaték szervót
terveztem.
Az inkrementumok késése, sietése +-
inkremuntumra vonatkoztatva nagyon fontos.
Ez az egyik legfontosabb minőségi paramétre
egy ilyen cuccnak. És az végárában feltétlenül
sajna döntő tényező. Ezért kerül egy ipari
szervo fél millától kezdődő összegekbe, és ahogyan Gépész mondta, "ha nem akarunk bokáig
zsebbe nyúlni" alaposan fel kell kötni a
gatyát, hogy azért tényleg Hobby célra is
korrekt legyen az a szervo. Egy lengő, rezonáló
szervótól ugyanis a legrosszabb step hajtás is jobb.:))

s5f8tmfv3

http://www.avelly.com/Torque-Loads.html" TARGET=_fnew>Pl. itt van gyári fékpad szervóhoz, talán ki lehet filózni mit is csinál, bár az előbb említett házi fékpad is teljesen jó úgy hiszem.

000000000

Hú, annyi mindent irkáltok, hogy már egy nam mire elolvassa az ember :)
Lehet, hogy a szervó-hurok túl lassú, vagy a motor reakcióideje túl lassú. Próbáltad másik motorral is? Mennyi időt vesz igénybe egy PID kalkulációs ciklus?

000000000

Hát igen! Azért semmiben sem akarok versenyezni egy ipari servo vezérléssel![#smile]

000000000

Köszi az infót, ezi valamilyen (dinamós?) villamos fékű pad (lehetne léptetőmotrból is csinálni, csak a motor remegése nem ideális)!

000000000

Ez gyári Epson servo motor. Nincs baj a reakcióidejével, csak egyszerűen nem tudom elhinni (még most), azt, hogy lengés nélkül meg lehet közelíteni nagyobb fordulaton az 1-es csúszást (le tudom vinni most is 10 alá 3000-ernél, de ha bevágom a féket, a forgórész berezonál=túl erős az integrátor).