DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Olyan IC amiben benne lenne a PID logika? Akkor miért fejlesztenék hónapokig a vezérlést készítők a saját programjukat? Szerintem vagy nincs, vagy szörnyű drága lehet.

s5f8tmfv3

Itt ugye Te és István is digitális elektronikáról írtok. Hogy néz ki egy analóg vezérlés? Csak azért kérdezem hátha könnyebb átlátni. Ott is alkalmazzák a PID szabályzást?

000000000

István!
Kérdésedre válaszolva, természetesen a  
hibajel nálam állandóan mérhető, ez alapvető
volt a fejlesztés kapcsán is. Opcionálisan
ezt érdemes telepíteni, mert pl. így beteheted
+ szolgáltatásba, hogy ha x ideig y abszolut
értékénél nagyobb a hibajel, a szervo adjon
vissza a vezérlő számítógépnek egy stop  
hibajelet, és álljon le. Hiszen ilyenkor valószínűleg túlterhelés van. Abban pedig
teljesen igazad van, hogy a lengéshajlam a 0
hibajelhez való közelítéskor megnő, ezért nem
olyan egyszerű egy szervót behangolni.

000000000

Szia Amatőr!
Én a célszerű munkamegosztás híve vagyok,
ezért én vegyes rendszert használok. D az
encoder és step jel lekezelés, vegyes AD
(analóg-digitál) a PID szabályzás, és a vége
teljesítmény PWM. Így sehol nincs
jelfeldolgozási sebesség gondom, igaz így nem
is csak egy IC-ből áll össze a vezérlő.  

bmejdz9nu

Ez a szervo vezérlő nem tünik bonyolultnak:
1 pici IC és egy nagy Fet... ha jól látom:

http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Varsanyi%20Peter%20-%20dolgai/szervo_vezerlo.jpg" border=0>

http://cncteknix.com/portal/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,6/category_id,3/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,67/" TARGET=_fnew>leírás itt...

s5f8tmfv3

Nincs valakinek blokkdiagramja az analóg és a digit szervó vezérlésről? Talán könnyebb volna átlátni.

000000000

Az enyém full digitális (dual PIC-es).

ncxe0hdha

Halllihó Péter!
Igen ezt ismerem, de jóval ólcsóbban láttam, sőt darabszámtól is függ az ára!
Sajna nem látni semmi egyébb infot.....
Nagyon közkedvelt a GEKO után....

bmejdz9nu

Persze, hogy olcsóbban is van... de itt volt hirtelen a legjobb leírás...
Tök egyszerűnek néz ki... Milyen cél IC hajthatja...? Ismered?

Persze gondolom rengeteg szervo vezérlő IC van a piacon mert az ipar zabálja őket... persze step/dir rendszerű már kevesebb....

Ez egy pofon egyszerű kapcsolásnak tűnik...

Nemsokat tudok a szervoról de pc-t sem csinálnák 7400-as IC-k ből... nem tudom érted mire gondolok... Ha egyszer valaki valahol kitalálta és gyártja az IC-ket akkor az nem kevés darabszámban készül... és az ára sem lehet magas...

ncxe0hdha

Hát ez az....
A Step Dir kevesebb........
Sajnos semmit nemtrudtam kideriteni róla, pedig gondolhatod, hogy próbálkoztam, de még nem adtam fel

000000000

Hello Péter!
Aranyos ez a kis gyufásdoboznyi termék,
de ezzel folyamatosan a paraméterei alapján
kb. 0.1-0.3 Nm igényű gépet tudnál csak hajtani.
Ezért meg kicsit drága jószágnak tűnik, én
akkor már az ugyancsak ott látható 3-szor
annyiba kerülőre (325$-os, 25A-es) szavaznék,
az már bizalomgerjesztőbb, komoly cuccnak néz
ki.:)

9v9rb6gau

Szóval kedves Kollégák, valóban nem kis fába vágjuk a fejszénket, ha jól működő szervórendszert akarunk építeni, de nem akarunk érte bokáig zsebbe nyúlni.
Egy kis törtánelem:
Az első szervó hajtású ipari termelésre alkalmas esztergát az amerikaiak a II. V.h.-után pár évvel, tehát csaknem 60 éve! építették. Ekkor már megvolt a szervómotor, a szervóerősítő. Ez még NC, azaz Numerical Controlled gép volt, a Computerre várni kellett a 70-es évekig, hogy elkészüljön a mikroproci. Ettől kezdve beszélünk CNC-ről, de ennek is már több mint 30 éve!
Hogyan is néz akkor ki egy ilyen rendszer?
A Computer memóriájában tárolt alkatrészprogramot a G-kód interpreter soronként értelmezi, melyik tengelynek hova, milyen sebességgel, esetleg szinkronban a többi tengelyjel kell emozdulni. Az adatokat átadja az inerpolátornak, ami tengelyekre lebontva megtervezi a mozgást, és az adott géphez tartozó inerfészprogramban megadott léptékezéssel - 1 inkrement hány mikron - kiküldi az elmozdulás nagyságához tartozó számú impulzust a sebességnek megfelelő frekivel - step jel, a megfelelő irányba - dir jel. Esetünkben ez jelenik meg az LPT port valamelyik 2 vonalán.
Ez növeli vagy csökkenti a parancs számláló aktuális értékét. Az enkóderből jövő jelet az enkóder interfész fogadja, és az előbb említett interfész programban eltárolt módon értékeli ki - 1x, 2x, 4x - és előállítja az irány jelet. Ezek előjelhelyesen léptetik a referencia számlálót. A parancs és referencia számláló különbsége kerül a DA átalakító bemenetére, a kimenetén megjelenő max +-10V-os analóg jel lesz a szervó erősítő sebességi alapjele - klasszikus renszerekben. Általában ez a jel jön ki a CNC vezérlőkből is. A sebességi alapjel és a tachodinamóból kijövő sebességi referenciajel előjelhelyes különbsége adja a sebességi hibajelet. A hibajel kerül a PID szabályzóra. A PID kimeneti jele vezérli a PWM áramkört, ami meghajtja a H-hidat. A H-híd kimenetét kell a szervómotor kapcsaira kötni.
Ami tehát látható: szervó renszer esetén, csak akkor nincs helyzeti hiba, ha a tengely pozícióbal ÁLL! A tengely sebességét egy megfelelő, arányos nagyságú helyzeti hiba "hozza létre". A nagy tengelysebességű szervó renszereket kiszolgáló komolyabb inerpolátor programok ezt figyelembe is veszik.
Esetünkben, ha nem tisztán analóg szervóerősítőt használunk, a DA átalakítás természetesen elmarad.

000000000

Üdv Gépész!
Minden soroddal egyetértek, pár kiegészítést
azért fűznék még hozzá:
- ma már a nagyfelbontású encoderek miatt
  nem kell feltétlenül használni tachodinamót,
  mivel a sebesség az a poziciójel
  deriváltjaként előállítható.
- az interpolátor nem csak step-dir kimenetű
  lehet, sőt komoly ipari CNC-nél ez a ritkább.
- a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a relatív
  digitális útmérésen kívül van abszolut, és
  preciziós analóg eszköz is erre, ezek
  variációja kicsit befolyásolhatja az általad
  teljesen helyesen felvázolt irányítástechnikai
  elemeket.

000000000

még sose láttam servo hajtást, de a step-dir vezérlés nem tünik a legjobbb vezérlésnek  szerintem
bár ha késleltetett  végrehajtás van és letárolunk pl 256 stepdir jelet és csak utána inditjuk a motort gyorsabb végrehajtás lehetséges mivel több informácio áll rendelkezésre,

000000000

ja és érdemes böngészni a neurális hálozatok témát, mert ezek képesek betanulni a vezérlést  

pl:
 http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=16318976