Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Akkor ez még nem "felhasználóbarát" tömegcikk?
Ezért van az, hogy a szervók még nem terjedtek el... Tehát a beállításuk speciális ismereteket kíván?  
Talán most csak azok veszik akik nem marni szeretnek, hanem állítgatni. Ez is egy jó dolog... Mint valamikor a rádióvevők... azoknak is lelke volt... ma pedíg... 3 éves kortól...

000000000

ezért használnak neuronhálozatokat szervo vezérléshez gondolom, azzal nem kell állitani semmit

bmejdz9nu

Tibi a szervóvezérlődről nem találok felhasználói gépkönyvet a honlapodon? Biztos csak vak vagyok.
Tudnál emailben küldeni egyet?

000000000

Mivel a szervo  hajtas egy ZART hurku hajtas azaz SZABALYOZAS, megpedig PID alapu
...es a zart hurokban BENNE van a motoron kivul a szan es szerszam tomeges surlodsa is...

Igy belathato:
a szervo szabalyozasi (P I D) parameterei NEM allithatok be elore, hiszen a gyartaskor MÉG ismeretlen tomeget kell ismeretlen surladasu mechanikan mozgatni, ugyhogy az lengesek nelkul de dinamikusna mozogjon.

Ezert a kesz gepen bizony a valos korulmenyek kozott kell a harom rendszer parametert beallitani.

Nem igazan ordongosseg, csak erteni kell a PID szabalyozok mukodesi elvet es akkor logikusan beallithatok a P I D parameterek siman a mozgasjellemzok megfiygelese(merese) alapjan.

Van egyszeru, logikus menetrend amivel megy a behangolas...hasrautes alapon varialva a parametereket viszont szinte remenytelen, mert azok ertekei egymastol is fuggnek :-)

Az UHU egyebkent eleg ugyes felprofi cucc a mai allapotaban keszre szerelve, elesztve is elerheto....Az arra a par% vam es a vammal nvelt arra a 20% ÁFA kerul még ra.

the uhu servo controllers will be complete in about 4 weeks.
the units will be assembled and tested (ready to go).
the price will be ( usa $):
$90 each for 25 amp fets (max 100 volts).
$110 each for 50 amp fets (max 200 volts).
shipping is about $22 world wide

bmejdz9nu

Ez az UHU vezérlő akkor nem a német Uli-tól való? http://www.uhu-servo.de/" TARGET=_fnew>www.uhu-servo.de Ő csak másolja? vagy hogyan van ez? (az alkoholista...)

Németországot már bevettük az Eu-ba... és akkor nincs vám és Áfa csak úgy simán megjön...

000000000

Kedves Fórumozók!
A motorhajtások egy érdekes, újabb műszaki
paraméterét szeretném felvetni Nektek.
Akit érdekel, javasolnám a következő tesztet:

F60
majd ciklusba szervezni 100-szor
G1 X0.1
X-0.1
Ennek hatására az X tengely átmegy
oszcillátorba, már amennyire a géped tömege és
a hajtásának minősége ezt eredményezni fogja.
Az egyes végrehajtott tesztek után az F  
(előtolási sebesség mm/min) értékét mindig
60-nal növelni kell addig, amig a gépnél nem
jelentkezik elmozduláshiba, vagy enyhébb
verzióban egy 50%-os távolság hibát is
megadhatunk hibahatárnak.
Kíváncsian várom, kinek mekkora értékeket
tud a gépe. Természetesen ezt a tesztet nyugodtan
lehet bármilyen motorhajtásra elvégezni, így
léptetőkre is, csak ott gyorsan lépéstévesztés lesz a dolog vége. Ha majd jönnek eredmények, kicsit belemehetünk az adatok vizsgálatába,
és a jelenségek magyarázatába is.
Ja és az nagyon fontos ennél a tesztnél, hogy
ne legyen start-stop szakasz, az az egyből max.
sebesség setup-on legyen a vezérlő program.
(nincs gyorsítási, lassítási szakasz)!

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
ÉN úgy tudom, hogy Uli Hubert egyenlő UHU ez azt jelenti, hogy az amerikai "gyártó az Ö Chip-jét használja".
Amikor szerveztem a talit már probálkoztam a redeléssel és azért késet Mer Uli amcsiban volt, sőt meghívtam a talira és válasza szerint ezért nem tudott eljönni, pedig nagyon szertett volna.....
UHU.....

bmejdz9nu

Tisztelt Kristály úr.
Prezentálom neked Uli-t, ha Sopronba szervezel talit...
Megtanítom magyarul vagy fogok tolmácsot is...Söröskocsit küldök érte... tudod a Soproni Sör csodákra képes...[#phone][#szeret][#dumcsi]

Szerintem is a német "csávó" csinálja és exportálja az amcsiknak, akik készen árulják...

Kristály Árpád

Péter csak Az AVR -Chippet programozza........
Én szerintem!

j3rx6bsjd

Nekem 100-ból 100-szor visszaállt ugyanoda 0.01 pontosan(nincs pontosabb mérőórám).A gyorsítás felvéve max.-ra a sebességgel felmentem csutkára,ez 2000mm/perc,de nem volt értelme mert 0.1 hosszon nem gyorsul fel szerintem a negyedére se.Rángatózott összevissza,majdnem leesett az asztalról,de nem veszített még fél lépést sem.Az orsó emelkedése 2.5mm és félléptetésre volt állítva a vezérlő.

000000000

Szia Lakatos!
Köszi, hogy megnézted, bár ennek akkor van
értelme, ha a teszthez átállítod a start-stop
időzítéseket. Mert ha nem, akkor természetesen semmi különös nem történik mivel a kiadott
step fekvencia limitálva van. Nálad is ez történhetett.
A másik fontos dolog, hogy a 0.1 mm lehet
nagyobb vagy kisebb is az áttételezéstől
függően, a lényeg hogy kb. 20-50 inkrementumot
mozduljon el a motor.

bmejdz9nu

Ez az inkrementum definiciója már le volt írva valahol? Sejtem... talán tudom de...

000000000

Alapesetben 1 stepjelre történő elmozdulás =
1 inkrementum.

j3rx6bsjd

Mire is gondolsz?Melyik ez a start-stop idözítés?Hol kell állítani?

000000000

Attól is függ, milyen vezérlő programot
használsz?