Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ami nálam van azon is van egy szenzor, de érdekes módon az encoder tárcsa és a motor teste között, a levegőben! Nem értem, hogy pontosan mit mérhet (a motort, vagy az encoder levegőjét)?

000000000

Jelenleg hardveres áramkorlát van amiröl a PIC bit szinten értesül (de nem ő avatkozik be, illetve ő, csak nem szoftveresen[#circling]), ezért magárol az áram nagyságárol nincs infóm.
Viszont megoldható, az, hogy ha x ideig működik az áramkorlát, akkor a vezérlő leáljon hibára.
Ezenkívül magán a FET híd hűtőjén van egy szenzor ami a hűtőborda hőmérsékletét méri és szintén hibát generál ha maga a híd túlmelegedne (ez a Vezérlőt védi túlterhelés ellen)! Szerintem ennyi védelem elég egy hobbi szervó vezérlőnél![#vigyor2]

000000000

Szia Laci!
Istvánnal ellentétben ez engem semmiről nem győzött meg. Ennek két oka van:
1. alig láttam valamit, megkérnélek, ha már
ennyire szeretsz videózni, valami erősebb
megvilágítást is alkalmazzál.
2. az 1/s fordulatszámmal forgó motorod
tengelyét működés alatt hirtelen fogd le
álló helyzetűre kb. 5 másodpercig, majd hirtelen
engedd el. Ezt a tesztet videózd le, kíváncsian
várom, és akkor tudok Neked véleményt mondani.

000000000

svejk

Természetesen tisztában vagyok a peraméterekkel, és a tapasztalataim alapján is a legfontosabb az időállandó ,ez határozza meg milyen gyors lehet a szervorendszerünk.
Hál istennek azonban ezek a házi mechanikák reakcióideje sokkal lassabb mint a legvacakabb motoré.
Ráadásul a gyenge mechanikák miatt ugy is kell gyorsulást-lassítást határolni.
Ott van a legnagyobb ellentét közöttünk ,hogy Te tanult ember lévén elöször kiszámolod, megtervezed és véghezviszed, mi barkácsolók pedig elöször kipróbáljuk aztán ha nem jó utána számolunk ,ha tudunk hogy mit rontottunk el.
egy barkácsolónak az idő nem pénz.
Egyvalamit azért most már zárjunk le:
Olyan hogy SERVO MOTOR nem létezik, olyan van hogy egy adott szervohajtásra van alkalmasabb és kevésbé alkalmasabb motor.
Szervoról mint egy komplett visszacsatolt szabályzásról beszélhetünk aminek fontos eleme a motor de lagalább annyira fontos a mechanika és a szabályzó egység. Ha ebben sem értünk egyet akkor már tényleg "nehéz dolg lesz"

000000000

Az encoder tárcsa saját gyártmány?
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/dcmotor3.jpg" border=0>
Az opto úgylátom gyári fix eltolásu duál kapu. Nehéz volt az osztások bejátszása 90°-os jel eltoláshoz?

svejk

Bőségesen...
a "miénk" szoftveresen figyeli az áramot, de azért raktunk bele hardveres áramlimitet ami motor vagy vezetékzárlat esetén beavatkozik.
No meg a jó öreg biztosíték, vagy áramkorlátos táp.
Nálam lustaságból még nincs feklszerelve a végálláskapcsoló, és igy ha végállásba vezérlem bizony ugrika 10-es bizti és a táp lekapcsol (18 A) (Ez a vezérlő még az első próbálkozás még nincs benne hardveres limit a szoftveres pedig nincs beállítva)

000000000

"Olyan hogy SERVO MOTOR nem létezik, olyan van hogy egy adott szervohajtásra van alkalmasabb és kevésbé alkalmasabb motor."

Jesszusom!!!!

000000000

Hoppá, érdekes dolgot írtál, amit persze én
enélkül is sejtettem. Az nem "lustasági" kérdés,
hanem még Hobby szinten is hiba, hogy a szervoszabályzód semmilyen belső, minimum
állítható túláram védelemmel nem törődik.
Mivel úgy tudom, egyetlen egy tápról megy
minden, motor, PIC, ..., ha  
nincs erős áramú tápfesz, nincs 5V-od sem.
Abszolut felügyelet nélkül maradhat a rendszer,
vagy mi van átmeneti helyzetben, amikor a PIC
már tévesen kezd el működni az erősen ingadozó
tápfesztől??

D.Laci

"kb. 5 másodpercig"  nem sok egy kicsit? addigra már rég hibára áll...

Motoros

Szasztok
Sajnos a jómúltkor szénkefehiba miatt elszált a Siemens MS72 smd beültető szervója ezért módomban áll szétszedve lefotózni.
A forgó rész:http://www.freeweb.hu/cnc21/kepek/forgo.JPG" border=0>

és az állórész:http://www.freeweb.hu/cnc21/kepek/allor.JPG" border=0>

000000000

Az a piros valami, az mi az állórészen?

000000000

Szia Motoros! Huhhh de gyönyörű tárcsa szervo
motor, Péter nagyon fog örülni ennek a fotónak!
Köszi!  

Motoros

A forgórész egy diszk jellegű tárcsa kb 4mm vastag az egész, az állórészen 4 szénkefe + a mágnesek.
Az adatai:http://www.mattke.de/Eingang/Auswahl/Produkte/Motoren/Scheibenlaeufer/FMC_deu.htm" TARGET=_fnew>EZEN A HONLAPON vannak, tipusa: F9M4

Motoros