Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Pihentetésképpen nézd át az általad piacvezetőnek (#440)ítélt cég hobbyvezérlőjének doksijait.
Mi a miénkkel ahhoz próbálunk hasonulni, és nem a többszázezres iparihoz vagy a Te profi vezérlődhöz.

svejk

Tibor45-öt kérdezzük meg! Ő biztos tudja.

svejk

Tibor45, mi lehet a szerepe annak a piros tekercsszerű vezetéknek a #554-ben?
Előre is köszi válaszod.

000000000

Az én szervómotoromon van egy ilyen hőérzékelő:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Encoder_0005.JPG" border=0>

Egyébként a tárcsa így néz ki:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Encoder_0007.JPG" border=0>

Érdekes helyen méri a hőfokot...

000000000

Sziasztok!

Svejk, írtad, hogy AVR van a vezérlőtökben, milyen fejlesztőkörnyezetben írjátok rá a programot, milyen nyelven? Csak érdeklődök :)

000000000

Ja és mégegy kérdés: hogyan lehet behangolni a vezérlőt?

ra8nsmk6w

Valóban érdekes helyen, úgy gondolom, hogy csak szerelési praktikum. Ugyanis az még egy vezetéket vagy csatlakozót jelentett volna a motorházból.Ezt sem minden motorgyártó cég engedheti meg magának.Még igy is ad valamilyen támpontot a motor hőmérsékleti viszonyairól.

bmejdz9nu

Motoros... a képed mármint a motor képed nagyoon jók... Csak csodálkozok... oldalkép is jó lett volna... bárcsak más is tenne több képet !
Mert egy-egy kép néha többet ér mind száz szó !
(A videó = 300 szó... Lacinak... köszönet...)

Motoros

Kösz.
Az oldalkép csak a motortestet mutatná. Ami érdekes lett volna az a lapszerű vékony forgórész, de sajna nem tudtam szétbarmolni a bordáskerék elvert szegecsét-így nem tudom kivenni a házából.

svejk

svejk

Ez ugye a DFX 5000 fejmozgató motorja?
Ebből is van egy pár darabom...
Szerintem is #595 a helyes válasz.

000000000

Szia Svejk!
Nem tudom, csak sejtéseim vannak:
- mozgó rotorhoz indukciós érzékelő
- lemágneseződés elleni mágneses térerő érzékelő
Mindamellett érdekes ennek a fórumnak a
hullámzása, néha a témával, elmélettel
az a bajotok, hogy ez Hobby CNC rovat, néha meg
profi, több 100 ezer forintos (általad ráadásul
nem is létezőnek itélt) szervomotor kategória
a fő téma.

svejk

Csak ugy tudunk előbbre jutni ha az ismeretlent ismertté tesszük.
Lehet megint hüledezni:
Szerintem ez nem servo motor hanem egy síkkommutátoros motor amit nem csak servo hajtásokban alkalmazhatnaknak.

bmejdz9nu

Lenne egy alapvető kérdésem.
Lehet egyaltalán pl. egy 5mm em. orsóhoz direkt hajtást csinálni szervóval? Mert nem nagyon láttam erre példákat... vagy csinált már ilyet valaki? Vagy látott már ilyet valaki? vagy egyszerűen nem célszerű ennélkül mert forgatni kell mint a "meszest" mert csak akkor jó a motor nyomatéka...

Én idegenkedek a bordásszíjas áttételtől.... lehet, hogy alaptalanul.  
A hibalehetőséget és felesleges munkát látom benne...???

Ha látok egy CNC-t ilyen megoldással ott mindíg arra gondolok, hogy nem jól tervezték vagy csak olyan alkatrész volt... (pl. kicsi lett a motor vagy túl nagy az emelkedése az orsónak...stb..)
Tehát kényszermegoldásnak érzem...

A "gyári" hobby (léptetős) maróknál sem alkalmazzák ezt... de itt a fórumon sokan csináltak ilyen gépet... miért?

000000000

Ez az a típus, úgy látszik, ezt akkor
mindhárman teszteltük, végre egy közös nevező:)
Azonban ha már a motor hőmérsékleténél tartunk,
a Ti saját készítésű encoder tárcsátok hány
Celsius fokot bír ki, volt ilyen teszt, mérés?