Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Amiről írsz (I tag), pont ezzen dolgozok! Az I tag feleadata minden ilyen "kicsit gerjesztem, majd visszaveszem ha sok" dolgot elintéznie és ez megy is, csak az a kérdés milyen sebességgel integráljon, mert ha túl gyors, akkor a motor lomhábban reagál és így lengésbe jön, míg ha lassú akkor a korrekció reakcióideje nő meg nagyon! Ezért kell a sok motor (ami már meg is van, hála a sok segítségnek), hogy következtezthesek az "átlag" időkre és értékekre (a lehető legtöbb motorrra behangolhatóvá kell tennem az I tagot)! Tibornak igaza volt, az I tag a leg kritikusabb eleme az egész szervónak!
Az I tagom, folyamatosan (virtuálisan) korrigálja a gerjesztés értékét, hogy a hibát 0-án (vagy közelében) tartsa, viszont a korrigálás hatásosságát (idejét) a motorok vastömege (induktivitása) is befolyásolja...

bmejdz9nu

Én meg csak talpalom a netet.. de csak drága szervókat találok...
Az új és "olcsóbbakat" kb. 150-250 USD minimál áron...  
DE!!! ezeket is kis "manufakturák" csinálják csak pl. az USA-ban...
Szerintem meg kellene találni a megfelelelő alap motort... és nekünk is menne ... nekik is megy...

000000000

bmejdz9nu

Akkor egyformán látjuk a dolgot!

Nincs is más megoldás. Gyűjtöm az infót ezekről a "manufakturák" termékeiről... és próbálok mintadarabot szerezni... nem a vétel miatt... hanem az "ötletek" miatt... (milyen szép kifejezés...)

Valamint az a motort kell megkeresni amelyiket "tömegesen" hasonló alkalmazásokhoz gyártanak... pl. kis fordulatra... az már fél siker.. Milyen dolgokban lehet ilyen motor?
Elmegyek a TESCO-ba és az OBI-ba tanulmányútra...:):):):)

Szerinem a tisztelt "manufakturák" kínából veszik az alapanyagot... és ebből lesz az "értéknővelt" végtermék a szervómotor !!!!

Encoder megoldás?  
1. Nekem van nyomdai levilágítóm...
2. Csinálni egy pici HighTech marót...
3. Maratás.. (előtte film)
4. venni...

svejk

ha megnézed az olvasófej egy igen preciz finommechanikai vagyis inkább optotechnikai szerkezet a chip-pel egybeintegrálva 4db opto van benne. A normál ic-kre is csak általában +85 fokot engednek üzeminek ,csak az ipari-katonai alkaalmazásokhoz vannak 125 fokosak

svejk

A mi táborunk osztja nézeteidet...

000000000

Szerintem a tártához semmi köze, inkáb az Opto belsö értékének a védelmét szolgálja.

bmejdz9nu

Olcsó alkalmasnak látszó motorokokat alkalmaznak az elektromos hajtású:
Golf Cart / Buggies / Go-Carts...

vthgizrff

Árpi!
Azért teljesen ne itéld el azt, ha valaki ma nagyarországon próbál tisztességes adófizető állampolgár módjára megélni. Nehéz dolga lehet ilyen piaci körülmények között! Mondjuk én a helyében más stratégiát választottam volna. Fognám a diplomámat és eldugnám a ledalsó polcra, utána csinálnék egy olyan servo vezérlőt ami egyetlen olcsó motorral stabilan működik. Semmi extra, csak a legminimálisabb dolgokat tudja. Olcsó legyen és megbízható, erre van igény. Akinek meg több kell, az fizessen többet.

000000000

[#felkialtas]Köszönöm mindenkinek a sok-sok szervomotort amiket kaptam kipróbálásra! Szerintem átöleli a ma bontásból, hobbi CNC építőknél fellelhető motorok döntő töbségét (kb. 20! féle motor van most nálam)!
Most türelmet kérek, mert a szervó fejlesztésemen kívül van más, párhuzamos fejlesztésem is és azzal is haladni kell (egyébb okok miatt), valamint ennyi motor alaposabb tesztelése eleve sok időt vesz majd igénybe! Természetesen ha bárkinek közben hamarabb szüksége lenne bármelyik motorjára, csak írjon és én azonnal küldöm vissza!
Még egyszer nagyon köszönöm, a nagylekű segítségeteket!!![#worship]

bmejdz9nu

Ezek szerint csak én nem küldtem motort... mert sajnos nem volt mit...[#rinya]

000000000

Semmi gond! Hidd el, pont jól vagyok motorügyileg![#buck]

Kristály Árpád

Hallihó Zoltán!
Szerintem valamit félre értettél....
Nem biráltam senki szellemi képességeit, így Tiborét sem, sőt ha elolvastad volna régebbi hozzászólásaimat akkor ez fel sem merült volna.
Amiért megszólaltam az az RC és többünk véleménye miatt volt. Nem szeretem, sőt ki nem állhatóm, ha valakik, főleg egy "szakmai" illetve hobby forúmon egymást fikázni kezdik illetve probálják.
Nyilvánvaló, hogy egy páran szakmai fölénnyel is rendelkezhetünk, de ez maximum arra jógosít, hogy segítsünk másoknak és csak szakmai alapon tudom elfogadnii a vitákat. Perszen nem lebecsülve egyik forúmtársunk munkáját sem, még akkor sem ha "fűtés-szerelő". Sőt minden elismerést megérdemel. Az is nyilvánvaló, hogy akitől tanulni tudunk, az becsüljük meg.
De én nagyra todom értékelni az emberi oldalt is, mert számomra az illető lehet akár pöcepucoló is ha normális! Sőt becsüljük meg mert olyan dolgot hajlandó megcsinálni amit töbnyire NEM!
Ezzel a témát végleg befejeztem!

Hallihó mindenkinek!

bmejdz9nu

Látátok az a pisztolyfúrót amit Árpi csinált...
Még tokmányt sem csinált hozzá... csak 5-össel tud fúrni... aztán körbe tekergeti, ha 6-os lukat akar... beleszerelte egy tip67-es dobozába... szőrnyű... életveszélyes...
Mondam neki, hogy a 40W-os KV daráló nem lesz jó meg, hogy tegyen bele csapágyat... De Ő olyan vacak pisztolyfúrót csinált, hogy rosszabb mint a TESCO-ban az a 4000 Ft-os... szóval ennyit tud...[#violent][#mf1]

Tibit meg jól elijeszettétek... most átköltözött a www.proficnc.hu-ra...

bmejdz9nu

Aztán lehet törölni...#677...